Виконання плану лібералізації візового режиму з Європейським Союзом і активізація у цьому контексті роботи нових державних органів боротьби з корупцією були в центрі уваги чергового засідання Національної ради реформ.

До 9 листопада наше МЗС має надати європейцям вичерпну інформацію про виконання цього плану, тож Президент Петро Порошенко закликав уряд і Верховну Раду скоординувати дії для забезпечення реалізації Україною взятих на себе зобов’язань.

За дужками політичних уподобань

Висновки експертної місії ЄС з оцінки нашого прогресу щодо виконання критеріїв другої фази Плану дій оцінено позитивно в питаннях управління кордонами, безпеки документів, міграції та притулку, боротьби з відмиванням коштів і фінансуванням тероризму.

Глава держави відзначив важливість завершення роботи за тими напрямами, де ще є відставання у виконанні рекомендацій Європейської комісії. Йдеться про боротьбу з корупцією і організованою злочинністю, дискримінацію та затвердження Верховною Радою необхідних змін до Трудового кодексу.

За результатами засідання Петро Порошенко має намір звернутися до уряду, аби він проаналізував причини зволікання з виконанням окремих заходів Плану дій безвізового режиму й ухвалив усі необхідні рішення. Окремо він закликав Верховну Раду, насамперед частину парламентської коаліції, під час розгляду цих питань винести за дужки свої політичні симпатії та антипатії. Бо йдеться про долю України, про те, щоб дати всім громадянам, хоч за які б партії вони голосували, право подорожувати країнами Європейського Союзу без віз.

«Наша Коаліційна угода грунтується на Угоді про асоціацію. Левову частину кроків і реформ записано, сформовано в Коаліційній угоді», — сказав Президент і звернувся до представників парламентських фракцій із пропозицією проаналізувати стан виконання угоди та включити до першочергового розгляду ті законодавчі кроки, які ще залишилося зробити.

А всі законодавчі ініціативи, які планують до розгляду у Верховній Раді, Президент вважає за доцільне направляти на попередню експертизу в парламентський комітет з питань європейської інтеграції.

Не слід при цьому забувати, що Угода про асоціацію з ЄС містить конкретні графіки виконання. «Ми домовились про те, що максимально прискорюватимемо ратифікацію і імплементацію цієї угоди», — цитує слова Президента його прес-служба.

Рудимент недоторканності

Особливі сподівання Петро Порошенко покладає на нові органи боротьби з корупцією: Національне антикорупційне бюро, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру й Національне агентство з питань запобігання корупції, які запрацюють невдовзі. Адже ці аспекти зокрема є рекомендацією Європейської комісії для запровадження безвізового режиму Європейським Союзом для громадян країни.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура, за визначенням Президента, — це ключовий елемент системи протидії цьому ганебному для держави явищу. Її формування має відбуватися прозоро, що визначить довіру до неї нашого суспільства. «Зараз треба забезпечити, щоб спеціалізована конкурсна комісія працювала ефективно, — зазначив глава держави. — Вважаю, що цілком реальне завдання, аби ми завершили всі процедури до кінця листопада і на перше грудня мали спеціального антикорупційного прокурора».

Тобто на перше грудня всі без винятку антикорупційні справи, які перебувають у провадженні Генеральної прокуратури, мусять передати прозоро створеній структурі, яка матиме змогу забезпечити неупереджене слідство. А спеціальний антикорупційний прокурор зможе забезпечити нагляд за розслідуванням цих справ.

Петро Порошенко очікує неухильного дотримання графіка проведення конкурсу і категорично не сприймає пропозиції про будь-яке поліпшення, посилення і відтермінування цього процесу. «Це має стосунок до початку функціонування Національного антикорупційного бюро — ми не лише завершили набір перших 70 детективів НАБу, але й відкрито набір на другу чергу. Їх фактично позбавлено права ефективної та самостійної роботи. Ми не дамо зірвати вчасний старт роботи Антикорупційного бюро», — заявив Президент.

Крім того, запровадження безвізового режиму Європейським Союзом для громадян України недопустимо зірвати через небажання депутатів Верховної Ради ухвалювати певні рішення, зокрема про скасування депутатської та суддівської недоторканностей.

«Європейський Союз розглядає це як надзвичайно важливий елемент програми боротьби з корупцією. Прошу, щоб ми, не відтерміновуючи, винесли це питання на розгляд», — звернувся глава держави до присутніх на засіданні народних обранців. Тим паче, що кожна політична сила під час перегонів обіцяла своїм виборцям втілити нарешті їхню мрію.

«Ви записали це в Коаліційну угоду. Знайдіть в собі мужність і приймайте рішення. Дуже сподіваюся, що народні депутати поведуться як відповідальні державні мужі і не намагатимуться відновити касту недоторканних, яка заради збереження привілею для кількох сотень депутатів перекриє шлях до безвізового режиму десяткам мільйонів українців», — підкреслив Петро Порошенко.

А вчора деякі результати роботи Нацради реформ прокоментували міністр закордонних справ Павло Клімкін і заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків. Глава зовнішньополітичного відомства анонсував кілька візитів до Києва європейських посадовців. Серед них виокремлено відвідини Високого представника Європейського Союзу  Федеріки Могеріні й Комісара з питань торгівлі Сесілії Мальстрьом.

Враховуючи, що з 1 січня наступного року буде чинним режим вільної торгівлі з ЄС, підрозділи Державної фіскальної служби, особливо митні органи, мають бути максимально підготовленими до цього. «Йдеться про питання митного оформлення й сертифікації», — цитує УНІАН слова Дмитра Шимківа. Він також повідомив, що учасники засідання Нацради реформ зійшлися на думці, що лібералізація торгівлі має не лише збільшити товарообіг між Україною та ЄС, а й стимулювати експорт вітчизняної продукції з доданою вартістю. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»