Безвізового режиму до кінця липня українці не побачать. Такий невтішний неофіційний меседж надійшов днями з Брюсселя. Якщо ще місяць тому українські політики й брюссельські чиновники оптимістично говорили про те, що скасування візового режиму між Україною і ЄС можливе вже цього літа, то нині такі заяви зникли з ефіру. А вітчизняні експерти, аналізуючи графіки роботи європейських інституцій і загальні політичні тенденції в ЄС, доходять висновку, що сподіватися на скасування віз влітку не варто.

«У мене особисто склалося враження, що в урядів країн-членів ЄС не спостерігається єдиного запалу якомога швидше запровадити безвізовий режим з Україною», — сказав у розмові зі мною директор Європейської програмної ініціативи фонду «Відродження» Дмитро Шульга. Він переконаний, що радше за все безвізовий режим між Україною та ЄС буде запроваджено восени 2016 року.

У зовнішній політиці робити будь-які прогнози і передбачати точні терміни подій — справа невдячна, істинність цього твердження добре знають досвідчені дипломати. Так сталося і з нашим безвізовим. Формально Україна виконала всі вимоги Єврокомісії, необхідні для того, щоб українці могли подорожувати без віз країнами шенгенської зони. Поки Верховна Рада «розкачувалася» (лише з другої спроби і після наполегливих умовлянь Президента), ухвалюючи необхідне для візової лібералізації законодавство, зовнішньополітичні обставини в ЄС встигли драматично змінитися. І тепер наш безвізовий «підвис» у коридорах Європарламенту через причини, які від України не залежать.

Європарламент має схвалити відповідну резолюцію перед тим, як візову лібералізацію остаточно затвердить Рада ЄС. Раніше президент ЄП Мартін Шульц не раз заявляв, що євродепутати проголосують за безвізовий режим, щойно Єврокомісія надішле їм таку пропозицію. Однак політична воля і політичні інтереси не завжди збігаються. Комітет громадянських свобод, судочинства та внутрішніх справ ЄС, який готуватиме доповідь про лібералізацію візового режиму з Україною, ще навіть не визначився з кандидатурою доповідача і, як повідомляють ЗМІ, візьметься за це питання лише в останній тиждень травня. Згідно з процедурою ЄП, між підготовкою доповіді та винесенням її на голосування в сесійній залі має минути близько трьох місяців. Тож, за допомогою нескладних математичних підрахунків, можна зрозуміти, що до 4 липня (4—7 липня — останній сесійний тиждень ЄП) проголосувати за українське питання ЄП не встигне.

Та не варто в цьому шукати «руку Москви» чи звинувачувати євродепутатів у тому, що вони зумисне гальмують безвізовий режим з Україною. Вплив «друзів Путіна» в Європарламенті невеликий, і, як сказала в одному з інтерв’ю заступниця голови делегації Європарламенту в комітеті асоціації Україна — ЄС, євродепутат Кая Каллас, «ЄП справді має сильну волю і бажання запровадити візову лібералізацію з Україною якомога швидше».

Насправді на терміни скасування віз з нашою країною відчутно вплинула криза мігрантів у ЄС та переговори Брюсселя та Анкари про візову лібералізацію з Туреччиною. Саме через ці два чинники в Брюсселі обережно радять українській владі не обіцяти своїм громадянам безвізових поїздок до ЄС уже цього літа. Згідно з неофіційною інформацією, яку «УК» вдалося отримати з власних джерел у комітеті громадянських свобод ЄП, там дуже заклопотані візовими переговорами з Туреччиною, яка пообіцяла вислати в Європу біженців у разі, якщо Брюссель відмовиться скасувати візи для турків.

Тим часом британська газета The Telegraph оприлюднила доповідь Єврокомісії, де йдеться, що лібералізація візового режиму для турецьких громадян потенційно може збільшити терористичні ризики у країнах ЄС. Можна очікувати, що «тільки-но турецьким громадянам буде надано безвізовий в’їзд у ЄС, іноземці намагатимуться отримати турецькі паспорти», щоб безперешкодно потрапити у держави ЄС, або ж намагатимуться шляхом обману отримати турецьке громадянство, побоюються у Брюсселі. Там також передбачають, що терористи спробують проникнути у країни ЄС, скориставшись чужими паспортами, виданими в Туреччині. Нині відбитки пальців рук осіб, які в’їжджають до ЄС, вносять в єдину базу даних, доступ до якої є в антитерористичних підрозділів. У разі лібералізації візового режиму для Анкари, даний контроль щодо громадян Туреччини не застосовуватимуть, уточнює The Telegraph.

Схоже, що за цих обставин Брюссель опинився перед дуже складним вибором, і на тлі палких дискусій про зростання терористичної загрози і безпеку на кордонах ЄС не готовий давати «зелене світло» безвізовому режиму з Україною. Адже, хоча Рада ЄС ухвалює рішення щодо візової лібералізації кваліфікованою більшістю (тобто одностайності для його ухвалення непотрібно), як свідчить практика, уряди держав-членів ЄС схильні розглядати візові питання на базі консенсусу. А гарантувати спільну позицію урядів країн ЄС щодо скасування віз для українців у нинішньому зовнішньополітичному контексті нині не береться ніхто.