ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ

Учора у Брюсселі підписано документ, виконання якого відкриє безвізову Європу для громадян України

Глава Української держави Віктор Янукович перед початком саміту Україна - ЄС висловив переконання, що форум є особливим для обох сторін. Для нас - напевно з огляду на омріяний План дій щодо безвізового режиму. Для Євросоюзу - як гарна нагода донести до української влади свою принципову позицію.

Відносини залежать від реформ

Для України саміт є особливим ще й тому, що відбувається в умовах давно очікуваної політичної стабілізації, консолідації усіх гілок влади, здійснення нагальних ринкових перетворень та утвердження європейських цінностей. "Для Європейського Союзу цей період є особливим з огляду на триваючі внутрішні реформи, які визначені Лісабонським договором", - зазначив глава держави на відкритті пленарного засідання.

За його словами, ми не можемо говорити про те, що Україна та Євросоюз проходять шлях реформ абсолютно безболісно і легко. Так не буває у природі. Будь-який прогрес потребує часу, а досягнення позитивних результатів вимагає пошуку компромісів та взаємних поступок. На переконання Президента, саме такі прагматичні підходи утвердилися у взаєминах України та Євросоюзу на сучасному етапі.

Президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей та Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу у свою чергу наголосили, що рівень відносин з Україною залежатиме від реформ та стану демократії в країні.

"Наші відносини напряму залежатимуть від проведення реформ і стану демократії. Ми готові допомагати в реформах", -заявив Президент Європейської Ради. "Наше зближення залежатиме від спільних цінностей: демократії, прав людини", - додав Президент Єврокомісії.

Обидва лідери ЄС наголосили, що Україна є одним з ключових партнерів Європейського Союзу. "Ви - єдиний серед неєвросоюзівських лідерів, з яким ми зустрічались найчастіше", - зазначив Жозе Мануель Баррозу.

Лідери ЄС також висловили сподівання, що саміт надасть нового імпульсу двостороннім економічним відносинам та секторальній співпраці, натякаючи на схвалення важливих двосторонніх документів.

Потрібно виконати технічні умови

По закінченні пленарного засідання Україна та Європейський Союз підписали протокол про Рамкову угоду між Україною та Європейським Співтовариством про загальні принципи участі України в програмах ЄС.

Згідно з документом, Україна зможе брати участь у всіх програмах Євросоюзу, відкритих для участі третіх країн. При цьому ми маємо вносити відповідні кошти до бюджету Євросоюзу, згідно з вимогами тих програм, в яких будемо брати участь.

У підписанні найцікавішого для нас документа з Євросоюзом -Плану дій зі скасування короткострокових віз - донедавна сумнівалися не лише європейські аналітики, а й вітчизняна влада. Та все ж це сталося. Президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей у своїй заяві зазначив: "Із надзвичайним задоволенням можу оголосити про План дій для України щодо встановлення безвізового режиму для короткострокових поїздок громадян".

Документ визначає технічні умови, які має виконати Україна для забезпечення прогресу в напрямку запровадження безвізового режиму у довгостроковій перспективі. "Реалізація Плану дій розпочнеться одразу і підлягатиме систематичному моніторингу обома сторонами", - йдеться у Спільній заяві для преси.