ІНТЕГРАЦІЯ

Однією з умов отримання безвізового режиму країнами Європи є виготовлення біометричних паспортів

Напередодні візиту в нашу країну делегації Інтерполу на чолі з його Генеральним секретарем Рональдом Кеннетом Ноублом у Міністерстві внутрішніх справ України під головуванням Анатолія Могильова пройшла міжвідомча нарада, учасники якої обговорили питання про визнання українською стороною Проїзного документа Інтерполу і встановлення безвізового режиму в'їзду його пред'явникам. У свою чергу ця авторитетна міжнародна організація буде сприяти в запровадженні для наших співгромадян електронних біометричних паспортів, а також посиленню безпеки українських кордонів у контексті підготовки до проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу в 2012 році шляхом використання своєї бази даних та технологій зчитування інформації з проїзних документів.

МВС України підтримує ініціативу Генсека Інтерполу про визнання цього проїзного документа, що надає право на безвізове пересування країнами-членами Інтерполу, зазначив Анатолій Могильов. Тим більше, що запровадження практики безперешкодного пересування працівників Інтерполу для нас є актуальним, особливо в рамках підготовки та проведення Євро-2012.

Не менш важливим для нашої держави є й запровадження нового типу паспортних документів, які б мали дуже високий ступінь захисту, переконаний міністр внутрішніх справ. Очолюване ним відомство через три-чотири місяці буде готове видавати нові закордонні паспорти з біометричними даними, які повністю відповідають усім міжнародним вимогам до виготовлення такого документа, запевнив він. Щоправда, потрібно ще законодавчо встановити, які саме біометричні дані будуть вноситися в електронний чіп такого паспорта: відбитки пальців, сітчатка ока, риси обличчя, колір волосся і очей чи все разом. Зараз це питання з урахуванням європейського досвіду відпрацьовується, повідомив Анатолій Могильов. Відповідного законопроекту у Верховній Раді ще немає, але враховуючи, що цей процес проходить під егідою Президента України, внести його на розгляд парламенту буде не складно, зауважив міністр.

Новий закордонний паспорт коштуватиме недорого, у всякому разі, не дорожче нинішнього, запевнив Анатолій Могильов. Тобто, близько 300 грн, хоч аналогічні документи в європейських країнах оцінюються приблизно в 600 грн. Паспорти старого зразка, якими українці користуються сьогодні, залишатимуться дійсними на той термін, на який видавалися, сказав міністр. Утім, враховуючи вимоги Євросоюзу у плані безвізового режиму, не виключено, що для поїздок за кордон таки потрібен буде новий паспорт з біометричними даними.