На тлі зростання комунальних тарифів, певної нестабільності в політичній площині, що не може не впливати на економічний стан країни, питання соціальних виплат постає особливо актуально. Тож чималу частину свого традиційного спілкування зі співгромадянами у десятихвилинному форматі Прем’єр-міністр присвятив саме цій темі, докладно пояснивши глядачам, як мовиться, що й до чого.

Держава протягом року витрачає на соціальні виплати й соціальну допомогу 365 мільярдів гривень. Це втричі більше, ніж весь бюджет національної безпеки та оборони.

«Кожен громадянин країни, який повинен отримувати соціальну допомогу, отримуватиме її. А кожен, який краде з бюджету через шахрайство і через спробу позбавити чесних громадян можливості отримувати такі кошти, понесе покарання, і такі виплати буде зупинено», — розповів глава уряду й сповістив основну мету уряду в цій сфері.

Вона полягає в тому, щоб кошти отримували тільки ті громадяни, які на це заслуговують і які повинні отримувати таку допомогу. Так, за останній місяць було зупинено виплати для 150 тисяч не справжніх, а так званих переселенців. В уряді з’ясували існування цілої схеми, коли шахраї отримують документи громадян країни, які не проживають на контрольованій території України, ідуть до органів соціального захисту і під приводом начебто того, що такі громадяни країни зареєстровані як тимчасові переселенці, отримують чималі кошти з державного бюджету.

«Я не дам змоги далі шахраям витягувати кошти з бюджету і позбавляти громадян країни можливості підвищити соціальні стандарти і пенсії саме за рахунок тих коштів, які сьогодні вимиваються цими схемами з бюджету», — наголосив Арсеній Яценюк. Тут він провів паралелі з механізмом житлових субсидій. Чутки свого часу були різні, але сьогодні він цілковито виправдовує себе.

Нині соціальні витрати держави майже втричі більші за оборонні й безпекові. Фото Володимира ЗАЇКИ

Просто не давайте хабарів

Говорив Прем’єр і про боротьбу з корупцією як головну передумову подальших змін у країні. Європейська Україна мусить бути державою без корупції. Уряд проводить нещадну боротьбу з нею у верхніх ешелонах влади.

«Але далі нам необхідно боротися з корупцією, яка стосується життя кожного з вас, — підкреслив Арсеній Яценюк. — Це тоді, коли у вас вимагають хабар в дитячому садку, школі, лікарні, на митниці, в податковій інспекції. Це те, що знищує майбутнє держави і не дає можливості країні підвищити соціальні стандарти й зробити її успішною».

Окремо було сказано й про корупцію в державних компаніях. Скажімо, одна з найбільших держкомпаній НАК «Нафтогаз України» стала, за словами Прем’єра, прибутковою, позбувшись олігархів. А півсотні найбільших державних компаній отримають нових незалежних політично не заангажованих керівників.

«Ми повинні провести процедуру приватизації, щоб залучити іноземні інвестиції, створити нові робочі місця й подолати політичну корупцію, яка там існує», — цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ слова глави уряду.

Справа за політичною зрілістю

Фундаментальні зміни відбулися й у самосвідомості українців. Ще понад два роки тому наша країна була практично під зовнішнім управлінням східного сусіди. А вже сьогодні Україна насправді незалежна й суверенна держава, яка бореться проти російської воєнної агресії.

У кожній українській родині обговорюють питання: що змінилося за два роки; навіщо був Майдан; чи справді ми досягли того, чого хотіли? «Буду з вами відвертий. Звичайно, що ми не досягнули всього того, чого хотіли і на що сподівався український народ. І тут є частина моєї провини, яку я визнаю, — зізнався Арсеній Яценюк. — Окрім вищеозначеного, нині Україна — це країна вільних громадян, які перемогли в Революції гідності. Сьогодні Україна — це гідна держава».

«Ми не залежимо від Росії ні через газ, ні через економіку, ні через політику, — підкреслив Прем’єр. — Крім того, за останні два роки з’явилася нова політична система, дуже багато нових молодих людей стали членами парламенту, членами Кабінету Міністрів і в цілому державної влади».

Арсеній Яценюк наголосив, що українська армія, якої не було, яку вмисно знищували, з’явилася. Нині про неї говорять в усьому світі, бо це та армія, яка воює проти російської воєнної агресії. І це заслуга кожного громадянина, який підтримував армію: хто коштами, хто волонтерською допомогою, хто тим, що відправляв члена своєї родини, свого близького на фронт воювати за країну.

«Коли ми кажемо про європейську Україну, хто міг подумати два роки тому, що ми таки підпишемо Угоду про політичну асоціацію з Європейським Союзом? Що українська економіка стане частиною об’єднаної європейської економіки? Що українські громадяни отримають право безвізових поїздок до Європейського Союзу? Що ми просто з вами станемо європейцями? Що ми з нашим українським біометричним паспортом будемо почуватися гідними членами великої європейської сім’ї?» — зазначає глава уряду.

Нині бракує лише політичної зрілості. Але на це необхідний час. А ось чесність, прозорість і гідність — це те, що потрібно для української політичної системи. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»