З  Вінниці до райцентру Калинівка приблизно 23 кілометри. Сюди зручно дістатися: можна залізницею або автобусами, які ходять часто, оскільки це напрямок на Житомир і Київ. Вийшовши в центрі малого міста, я не побачив стихійної торгівлі на його вулицях — усіх перемістили на ринок, а місцевий колорит, за якого приватні житлові будинки чергуються з новими торговельними закладами, свідчить, що бізнес тут розвивається.

Почався рух і в міській раді. Міський голова Анатолій Шамалюк терміново відбув у питанні «проекту» до обласного центру. А його заступник, розмовляючи зі мною, відповідав на мобільний і стаціонарний телефони та давав вказівки щодо підготовки необхідних документів і ніби між іншим сказав: «Зараз мені треба бути на одній з вулиць, де роблять освітлення, а пополудні я вирушаю до Києва в питаннях проекту DESPRО. Та це ж добре, що роботи тепер під зав’язку, що в громади з’явилися гроші на розвиток».

Зроблять дороги, про які мріяли

Калинівці не в диковинку бути в спілці із селом, позаяк до складу міста давно входять села — Калинівка Друга, Прилуцьке та Рівнинне. З останнього дітей возять до школи та дитсадка в Дружелюбівку. Навіть з цієї причини їх об’єднання природне. До речі, возять дітей шосейкою за 10 кілометрів, хоч напряму між двома селами лише 3 кілометри. У планах цю дорогу зробити з твердим покриттям, що дасть можливість економити пальне та витрати на амортизацію транспорту, а також буде зручно для дітей та їхніх батьків.

Власне, нова сторінка в історії Дружелюбівки розпочалася з ремонтування її центральної вулиці. Якщо раніше було проблемою на ній засипати щебенем ямки, то нині вже виготовили проектно-кошторисну документацію на проведення її капітального ремонту. «Цього року заасфальтуємо центральну вулицю всю — 1200 метрів. Також цьогоріч на ній і ще одній вулиці, а в нас їх 13, зробимо освітлення — це 6 кілометрів. Наші мрії стають реальними планами», — сказала виконуюча обов’язки старости села Дружелюбівка Інга Притуляк.

Вона розповіла, що поки що люди переживають, як буде без сільради. Зокрема, чи не доведеться за адмінпослугами їздити до Калинівки. «Ми зберегли ставку спеціаліста зі звернень громадян, тож довідки люди отримуватимуть у селі. Більше того, у закладах нікого не скоротили, а в Будинку культури навіть додали ставку одного працівника. На наш бюджет вертають амбулаторію сімейної медицини і школу, маємо капітально відремонтувати Будинок культури площею 1 тисяча квадратних метрів… Від об’єднання село лише виграло», — запевнила сільський ватажок.

На вулицях міста встановлюють сучасні економні ліхтарі. Фото автора

Ініціативи  мешканців

За словами заступника міського голови з питань економіки й бухгалтерського обліку Валентини Гордійчук, Калинівка і раніше була самодостатньою. Утім, якщо торік міський бюджет становив 25 мільйонів гривень і 75% цієї суми витрачали на утримання дитсадків, то тепер завдяки бюджетній децентралізації та державній субвенції на медицину й освіту, він становить понад 77 мільйонів. Це дало можливість на нинішній рік лише у спецфонд запланувати 20 мільйонів гривень. «Тепер у нас є гроші, бо наші можливості зросли удвічі. Однак не думайте, що ми сиділи і чекали змін. Законодавство недосконале, але ми впродовж 5 останніх років судилися з багатьма юридичними особами і змусили всіх сплачувати до бюджету за землю», — зазначила вона.

Ключові питання, які насамперед ставлять городяни перед владою, — це дороги, освітлення, водогін (минулого посушливого року немало криниць у приватному секторі висохло). Якщо раніше в місті щороку робили шість доріг, то цьогоріч з настанням теплих днів капітально відремонтують 13. До речі, є в ньому такі, що ще не асфальтовані. З освітлення, яке є не скрізь, реалізують 4 проекти. На двох вулицях уже встановили сучасні ліхтарі, що споживають значно менше електроенергії від звичайних.

Заступник міського голови Олександр Щьов зауважив, що відколи кошти почали залишатися в місцевому бюджеті, дієвість громади зросла. Мешканці починають активно працювати з депутатським корпусом, міською владою. Вони виявляють ініціативу не в тому, що приходять або пишуть листи зробити те або те. Свідомість стала інша. «Люди розуміють, що все в місті відразу не можна зробити. Тому готові вкладати свої гроші в прокладення водогону, асфальтування доріг, освітлення вулиць. Раніше, коли в приватному секторі будували дороги, залишалося будівельне сміття і ніхто на це не звертав уваги — доводилося його бульдозером розгортати. Крім того, вулиці засаджували деревами так, що техніка не могла пройти. А сьогодні лише скажеш, щоб підготували до виконання робіт, як приходять і кажуть, що вже готова. Якщо раніше прибудинкові комітети можна було порахувати на пальцях, то тепер вони є і діють», — запевнив він.

До речі, за ініціативи громади в місті оновлюють зупинки громадського транспорту, а також довгобуд перетворять на спортивний комплекс.

Прийме місто  ще п’ять сіл

На розвиток тут використають кошти, які закладено в державному бюджеті об’єднаним громадам, а також передбачають отримати преференції від Мінрегіонбуду, до якого на конкурс подали свої проекти. А саме щодо придбання потужного й економного автомобіля для прибирання вулиць, бо наявні сміттєвози морально та фізичного застаріли, і переведення опалювання дитсадків на місцеві відновлювальні енергоносії. Йдеться про комплекс заходів: посадка на мочарах плантацій верби, що швидко росте, придбання техніки для заготівлі щепи з неї та встановлення в дитсадках котлів на біопаливі.

В об’єднаній територіальній громаді вісім дитсадків та п’ять шкіл. Створюють міський відділ освіти, який буде фінансувати і нести повну відповідальність за роботу цих закладів. У планах цього року відремонтувати один дитсадок, розширити приміщення дошкільної установи у Дружелюбівці. Також є домовленість про передачу в комунальну власність міста дитсадка Міністерства оборони, в якому виховують дітей також із села Сальник. Нині є питання щодо фінансування останніх, оскільки бюджети різні. Утім, це справа часу.

На зборах п’ять сіл вирішили об’єднатися з Калинівською об’єднаною територіальною громадою. У двох сесії сільських рад вже ухвалили відповідні рішення. Разом з тим, за словами Олександра Щьова, якщо дотримуватися термінів закону про добровільне об’єднання територіальних громад, на це треба 320 днів. Власне, сам факт бажання громад об’єднатися, нехай і не відповідно до перспективного плану, засвідчує, що люди повірили в доцільність реформи. «У нас тепер є гроші, щоб працювати ініціативно і бути господарем», — сказав заступник міського голови. Одна з ініціатив місцевої влади — проведення капітального ремонту та реконструкції приміщення та створення в ньому Центру надання адміністративних послуг для всіх мешканців об’єднаної територіальної громади.

ДОСЬЄ «УК»

Калинівський район — один з найкращих у Вінницькій області. Від райцентру села Калинівка Друга, Рівнинне та Прилуцьке розміщені на відстані 3, 5 та 6 кілометрів відповідно. У чотирьох населених пунктах 3724 двори, майже 20 тисяч жителів, серед них дітей шкільного віку 2320, дошкільного — 1270.

Село Дружелюбівка розташовано від міста Калинівки за 7 кілометрів. У ньому 330 дворів, 780 осіб населення, у місцевій школі навчається 152 учня.

Торік дві територіальні громади об’єдналися в одну.