Ініціатива провести зустріч прем’єр-міністрів України, Словаччини, Угорщини й Чехії належить голові Ради міністрів Польщі Беаті Шидло. Очільник нашого уряду Володимир Гройсман швидко відреагував на її запрошення та відбув до Польщі із дводенним робочим візитом. Із Робертом Фіцом, Віктором Орбаном та Богуславом Соботкою наш Прем’єр мав змогу подискутувати в межах 26-го Економічного форуму, коли формувалися відповіді на запитання: «Чи може Центральна Європа говорити одним голосом?»

Захід приймало місто Криниця-Здруй. Про результати переговорного процесу громадськість дізналася кількома годинами пізніше. Головний висновок можна оформити так: поглиблення співпраці України з країнами Вишеградської групи дасть їй змогу якісніше проводити реформи та інтегруватися до європейського і євроатлантичного простору.

Глава уряду Володимир Гройсман упевнено почувається серед своїх східноєвропейських колег. Фото з сайту kmu.gov.ua

Гібридні напади однакові для всіх

Володимир Гройсман запевняв вишеградських колег, що Україна проводить незмінний курс на європейську інтеграцію та очікує на якнайшвидше завершення ратифікації Угоди про асоціацію із ЄС. У цьому контексті прозвучали слова подяки за підтримку запровадження ЄС безвізового режиму для українських громадян.

«Наш шлях на європейську інтеграцію дуже непростий в умовах агресії, але за кілька років Україна провела важливі зміни», — продовжив Прем’єр. Він уже помітив, що відбувається прогрес у галузі державного управління, відновлюється довіра до системи правосуддя, боротьба з корупцією ефективніша, а енергетична сфера країни поступово змінює вектори розвитку на енергонезалежні. Не останню роль у цьому, до слова, відігравала Словаччина.

Частину переговорного часу прем’єр-міністри присвятили ініціативам щодо поглиблення співпраці в інфраструктурній, економічній та енергетичній сферах. Деякі завдання можна розв’язати найближчим часом. Конкретики щодо цього питання представники ЗМІ не почули, пролунала лише фраза Володимира Гройсмана: «Проекти зроблять наші країни сильнішими, і ми матимемо взаємовигідні відносини».

Він окремо подякував країнам Вишеградської групи за підтримку України у протистоянні агресії Росії та, користуючись нагодою, розповів, що наша держава зіткнулася з викликами у сфері енергетичної безпеки та в економічному секторі. Його слова цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ: «Тут дуже важлива наша спільна позиція, позиція Європейського Союзу, західного світу, тому що сьогодні Україна захищає демократію, міжнародне право, європейські цінності, за які бореться кожен член Європейського Союзу».

Сторони дійшли згоди, що з такими викликами нині має справу і Європейський Союз. Саме тому не обійтися без консолідації західного світу заради обстоювання європейських цінностей, міжнародного права та поваги до суверенітету інших народів. Володимир Гройсман нагадав про події 2014 року, коли українці віддавали життя за право жити у вільній демократичній унітарній суверенній країні. У цьому контексті йшлося й про нехтування північно-східним сусідом України права на європейську інтеграцію. Висновок глава уряду зробив такий: «Ми це подолаємо. Євроінтеграційний вибір країни залишається незмінним, попри виклики, які  постали в Європейському Союзі. Ми глибоко переконані, що Європа здолає ті виклики, які в неї є, а Україна буде сильним партнером і в перспективі — членом Європейського Союзу».

На його думку, підтримка України іншими державами у проведенні реформ і тиску на Російську Федерацію дасть спільну відповідь цивілізованого світу щодо неможливості вчинення агресії у сучасних реаліях та порушення міжнародного права. Європейці почули, що допомога від ЄС потрібна Україні так, як нині ця допомога потрібна самому ЄС. Це звучало так: «На прикладі України можемо змінити і зупинити агресора. Можемо показати, що неможливо в сучасному світі робити те, що зробила Росія. І тому наша позиція має бути спільною щодо тиску на агресора, на того, хто зневажає міжнародне право».

Нині наша держава потребує підтримки у проведенні реформ. Під час цих змін вона зважатиме на досвід країн Вишеградської четвірки. Не менш важливе й посилення транскордонної співпраці країн, взаємодії у сферах інфраструктури, енергетичної безпеки, а також національної оборони й безпеки.

Говорив Володимир Гройсман і про санкції проти Росії, які слід зберегти, допоки агресор не залишить територію суверенної держави, і про 1,7 мільйона внутрішньо переміщених осіб, які були змушені покинути свої домівки.

«Політика Європейського Союзу щодо збереження санкцій проти Російської Федерації як покарання за нехтування міжнародним правом, вважаю, абсолютно виправдана. Звісно, щойно Росія відійде з території суверенної держави, можна переглядати цю політику. Тому що, за великим рахунком, ні ЄС, ні Україна не становлять жодних загроз для будь-яких своїх сусідів. Ми цінуємо мир, демократію, шануємо права інших», — резюмував Прем’єр.

Спрощення на кордоніз Польщею

Під час окремої зустрічі Володимира Гройсмана із Прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцом було підтверджено зацікавлення у збільшенні співпраці країн у питаннях, пов’язаних з енергетичною сферою, транзитом газу та його видобутком. Ішлося й про розвиток спільних інфра?структурних проектів, реформування української митниці, формування спільних баз даних, розвиток проектів щодо перетину кордону, залучення словацького бізнесу в Україну.

Уряд Словаччини готовий сприяти реверсу максимальних об’ємів газу до України, транспортуванню каспійської нафти територією Словаччини та України до чеського нафтопереробного заводу в місті Кралупи. А ще сторони домовилися відновити роботу міжурядової Українсько-словацької комісії з економічного, промислового і науково-технічного співробітництва та провести її засідання найближчим часом в Україні.

Із Прем’єр-міністром Чехії Богуславом Соботкою глава уряду поговорив про активізацію співпраці у торговельно-економічній сфері. Вони домовилися відновити роботу Українсько-чеської міжурядової змішаної комісії з економічного, промислового та науково-технічного співробітництва та проведення її засідання в Україні найближчим часом.

А під час  зустрічі з угорським колегою Віктором Орбаном Володимир Гройсман домовився про підвищення рівня українсько-угорської міжурядової Комісії з питань торговельно-економічного співробітництва. Глава нашого уряду привітав угорську ініціативу з проведення бізнес-форуму в Харкові та запропонував проведення як наступного кроку аналогічного форуму в Угорщині.

Прем’єри приділили увагу стану виконання мінських домовленостей. Богуслав Соботка почув від Володимира Гройсмана, що Україна стурбована відкриттям так званого почесного консульства ДНР у чеському місті Острава. Прем’єр-міністр Чехії запевнив, що цю установу не можна вважати дипломатичним представництвом і жодна з так званих самопроголошених республік не матиме дипломатичної місії в його країні.

Перед тим як повернутися до Києва, глава уряду зустрівся із Прем’єр-міністром Польщі Беатою Шидло. Колеги навіть провели спільну прес-конференцію. Володимир Гройсман подякував цій країні за підтримку у протистоянні агресії Росії, за продовження політики санкцій проти Федерації та у питаннях лібералізації візового режиму ЄС для України.

Глави урядів домовилися істотно поліпшити умови перетину українсько-польського кордону.