Навколо купола Верховної Ради ще з самісінького ранку витав дух напруженості. Не агресивної, швидше дипломатично вмотивованої. Допоки кілька десятків активістів з рупорами й транспарантами разом із кількома сотнями охоронців правопорядку задавали тону атмосфері ззовні, переможці партійних і мажоритарних списків займали місяця в сесійній залі. Загалом на урочисте відкриття з’явилися не лишень винуватці заходу, а й вище керівництво держави. Місця забракло хіба що представникам ЗМІ, чию ложу зайняли митці Національного заслуженого академічного українського народного хору України імені Григорія Верьовки. Разом із ними присутні в залі заспівали Державний гімн України, тричі озвучили всім знайомі: «Слава Україні! Героям слава!» та вшанували хвилиною мовчання пам’ять Героїв Небесної Сотні, військовослужбовців, які загинули в зоні АТО, й цивільних українців — жертв розв’язаної проти нашої країни війни.

Як того вимагає стаття 79 Конституції, парламентарії склали присягу перед Верховною Радою. Стоячи всі промовили слова  на вірність Україні, зобов’язалися боронити суверенітет і незалежність, дбати про благо й добробут нашого народу, дотримуватися Конституції та законів, виконувати обов’язки в інтересах усіх співвітчизників. Присягу скріплювали підписами. Вже потім система «Рада» показала на табло текст присяги, яку підписала ув’язнена в Москві Надія Савченко.

Сформували фракціїй групи

До участі в першому засіданні новообраного парламенту зареєструвалося 418 народних обранців. Про те, що Верховна Рада VIII скликання може здійснювати свої конституційні повноваження, заявив Олександр Турчинов. Опівдні 343 голоси було віддано за порядок денний. На старті засідання пролунало оголошення про складання Прем’єр-міністром повноважень. Однак, згідно зі статтею 115 Конституції, чинний склад Кабміну виконуватиме обов’язки до початку роботи новосформованого уряду.

Другий пункт стосувався теми формування та реєстрації депутатських фракцій і груп. Отже, фракцію «Блок Петра Порошенка» представляють 146 народних депутатів на чолі з Юрієм Луценком; «Народний фронт» — 83 з їхнім керівником Олександром Турчиновим; «Об’єднання «Самопоміч» — 32 особи із Олегом Березюком; «Опозиційний блок» — 40 нардепів, якими керуватиме Юрій Бойко; «Радикальна партія Олега Ляшка» має 22 парламентарії — про її керівника говорити зайве; Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» — 19 народних обранців і голову Юлію Тимошенко. Депутатська група «Економічний розвиток» об’єднала 19 осіб та обрала керівником Віталія Хомутинника, «Воля народу» також складається з 19 нардепів включно з головою Ігорем Єремеєвим.

Арсеній Яценюк залишив сесійну залу у новому-старому статусі. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Шляхдо правової держави

Перед тим як перейти до формування коаліційної більшості, Олександр Турчинов виступив із доповіддю про стан законодавчої роботи парламенту VII скликання. Він провів паралелі між до- та післямайданівським парламентом, а потім нагадав про результативні дії під куполом: відновлення чинності положень Конституції та перехід до парламентсько-президентської форми правління, скасування диктаторських законів «Януковича і Ко», ратифікація Угоди про асоціацію з ЄС... Загалом за період роботи парламентарії розглянули 1915 проектів законів та ухвалили 371 закон.

Півгодинна технічна перерва знадобилася депутатам для того, щоб провести збори коаліції. До новоствореної більшості під назвою «Європейська Україна» увійшли 302 парламентарії. Народні обранці підтримали рішення внести кандидатуру Арсенія Яценюка на посаду Прем’єр-міністра, а Володимира Гройсмана — на посаду Голови Верховної Ради. Позитивно сприйняли вони й рішення провести голосування за склад Кабінету Міністрів та за програму діяльності уряду 2 грудня.

Тим не менш, обрання голови ВР вимагало внесення партіями кандидатур. Пропозиція «Блоку Петра Порошенка»: Гройсман Володимир Борисович. Її підтримали усі політичні сили — в голосовому еквіваленті це 359 із 408 голосів. Від глави держави вже чинний спікер отримав величезний букет червоних троянд.

Позачергове послання Президента

У своїй промові Петро Порошенко назвав головним викликом для країни корупцію, похідною чого є низький рівень життя українців та наголосив, що федералізації України не буде. Він також не радить лякати українців третьою світовою війною, оскільки розпочинати її ніхто не збирається. «План тихої ліквідації України ми, як народ України, зірвали рік тому! Україна ніколи не була такою об’єднаною, як зараз!» — сказав він, додавши, що кількість наших співвітчизників, які вважають українську мову єдиною державною, досягла рекордних показників.

Однак, на переконання Президента, встановлення миру на Донбасі (цьому сприятимуть мінські домовленості) не означатиме позбавлення військової загрози зі сходу. «На жаль, ця загроза проглядається на дуже далекосяжну історичну перспективу і постійно потребуватиме великих зусиль і колосальних ресурсів. Цю реальність Україна усвідомила запізно і змінити навряд чи зможе. Їй необхідно навчитися протидіяти — інколи навіть спати з револьвером під подушкою», — наголосив він. Адже головна різниця між Україною та Росією полягає не тільки в мові, а й в різній політичній культурі, ставленні до свободи і демократії.

Наголошуючи на необхідних реформах, глава держави запропонував призначити головою Антикорупційного бюро іноземця. Ім’я особи, щоправда, не озвучив, сказав лише, що це «рівновіддалений від усіх політичних сил технократ, якому влада довіряє». А в цілому він виступив з ініціативою надати можливість іноземцям працювати в Україні на урядових та інших державних посадах. Навіть шляхом розширення кола осіб, яким Президент має право надавати українське громадянство в пришвидшеному режимі. З одного боку, це залучення професіоналів із досвідом роботи у західних країнах, а з іншого — «страхування» країни від корупції.

Глава держави не має сумніву, що кількість депутатів у парламентській коаліції розшириться. А членів усіх політичних сил він закликав працювати ефективно, щоб уже за п’ять років мати змогу подати заявку на вступ України до ЄС. «Наша країна крок за кроком має змінюватись від країни Революції гідності до Країни гідності. Час єднатись навколо миру та реформ», — сказав він.

До речі, заради єдності в державі Петро Порошенко пообіцяв дослухатися до думки опозиції. Водночас її представники, на його переконання, не повинні мати права «вето» на геополітичний курс України.

Про проект Державного бюджету на 2015 рік йшлося з огляду на збільшення фінансування армії. Додаткові кошти планується спрямувати на технічне переоснащення війська та підвищення якості матеріального забезпечення військовослужбовців. Загалом, щоб підвищити якість фінансування оборонного комплексу, влада переходить до трирічного планування витрат на військові потреби.

«В нас немає іншого виходу, крім як нарощувати військові асигнування. Навколо наших кордонів іноземних солдат, як сарани. А найближчими роками Україна мусить розраховувати, передовсім, на боєздатність власних Збройних сил», — пояснив Президент. За його словами, мілітаризація суспільства є неминучою. Навіть початкова військова підготовка має стати одним з головних предметів у школі. Та й від переведення служби в армії виключно за контрактами, через агресію РФ, наша країна вимушена відмовитись. «Сусіди підкоригували наші плани, і без призову поки що ніяк», — додав він.

А зважаючи на те, що проголошена у 2010 році позаблоковість не змогла гарантувати нам державну цілісність, виникає необхідність цей статус скасувати. Однак, чи бути Україні в НАТО, вирішуватиме народ (нині прихильників такого курсу побільшало у 3-4 рази).

При цьому політикам глава держави порадив припинити спекуляції щодо негайного вступу в Північноатлантичний альянс, оскільки це віддаляє Україну в часі від позитивного рішення.

О третій годині дня засідання парламенту закрилося. А за п’ять хвилин до цього, згідно з поданням коаліції та Президента, народні депутати 341 голосом зберегли місце Прем’єр-міністра за Арсенієм Яценюком.