Недавно в Черкасах на базі обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом відкрився регіональний навчально-тренінговий центр з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу Черкаського медичного коледжу. Як зазначила голова Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Тетяна  Александріна, яка взяла участь у заходах, Черкащина стала піонером у відкриті такого центру. Відтепер медичні працівники області матимуть змогу оперативно вдосконалювати свої професійні навички з первинної профілактики, профілактики серед груп ризику, сучасних методів діагностики і лікування ВІЛ-інфекції/СНІДу.

У контексті реформи охорони здоров’я створення центру сприятиме ефективному впровадженню стратегії безперервної післядипломної освіти, зміцненню ресурсу системи підготовки та підвищення кваліфікації спеціалістів медичного і немедичного профілю з питань протидії цій інфекції на регіональному рівні.

Навчання у тренінговому центрі — важлива складова  у професійній підготовці медичних працівників, яку проводитимуть фахівці лікувального та викладачі навчального закладів. Діяльність центру спрямована на підвищення рівня обізнаності регіональних фахівців

у галузі протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу. Лекційні та практичні заняття у центрі проводитимуть для студентів та слухачів відділення післядипломної освіти медичного коледжу,  фахівців первинної ланки охорони здоров’я. Практичні навички надання медичної допомоги ВІЛ-інфікованим напрацьовуватимуть безпосередньо на робочому місці. Організація центру має на меті також навчання заходів інфекційної безпеки медичних працівників.

Нарешті відкриття навчально-тренінгового центру дасть змогу оперативно доносити інформацію до медичних сестер, фельдшерів, акушерок з найвіддаленіших районів області, фельдшерсько-акушерських пунктів, лікарських амбулаторій.

Власний кореспондент «Урядового кур’єра» по Черкаській області зустрівся з директором медичного коледжу Інною Губенко та заступником директора з навчальної роботи Олександрою Шевченко для розмови на актуальну тему.

У Черкаському медичному коледжі навчаються за європейськими стандартами. Фото з сайту holy-mozart.livejournal.com

— Інно Яківно, проблема ВІЛ-інфекції суперактуальна для багатьох країн, адже це захворювання давно перейшло межі медичної проблеми і має значні соціальні наслідки. Але особливо важливо це для України, зокрема й Черкащини.

— Так, в Україні найвищі показники поширення ВІЛ у віковій групі 15—49 років серед країн Європи. Не обійшла ця проблема і Черкащину. Колектив нашого навчального закладу проводить тривалу й планомірну роботу із запобігання ВІЛ-інфекції ще з кінця 1990-х років. З 2000-го циклова комісія інфекційних дисциплін щороку організовує тижні циклової комісії «Медико-соціальні проблеми СНІДу», які проводять до 1 грудня — Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Спектр цих заходів різноманітний, але всі вони мають чітке профілактичне і виховне спрямування.

Серед заходів, які впродовж цих років організували та провели колектив навчального закладу і циклова комісія інфекційних дисциплін, — конференції-диспути, випуск стінних газет та інформаційних бюлетенів, повідомлення лекторської групи, організація книжкових виставок, виставки тематичних плакатів, підготовка та розповсюдження буклетів, проведення в академічних групах інформаційно-виховних годин, демонстрація відеофільмів про проблеми ВІЛ/СНІДу.

Студенти коледжу належать до тієї вікової категорії, яку найбільше уражують інфекції в усьому світі. Тому ми хочемо, щоб вони мали максимум інформації про те, як цього лиха можна уникнути, як не припуститися помилок, що можуть коштувати життя.

До групи ризику професійного зараження ВІЛ-інфекцією належать і медичні працівники. Тому колектив навчального закладу, особливо викладачі клінічних дисциплін, докладають значних зусиль, щоб студенти добре засвоїли правила інфекційної безпеки для майбутньої фахової діяльності. Серед наших здобутків: випуск навчального посібника «Застосування медсестринського процесу при ВІЛ-інфекції/СНІДі» та презентація його на засіданні опорної циклової комісії сестринської справи ВМНЗ України І—ІІ рівня акредитації; підготовка навчального посібника «Інфекційний контроль в медичних закладах»; методичні розробки занять для циклу ТУ НМАПО імені П. Л. Шупика «Медсестринство в організації та наданні паліативної допомоги» з питань, що стосуються ВІЛ/СНІДу.

Коледж тісно й плідно співпрацює із закладами практичної охорони здоров’я, тому співпраця з Черкаським обласним центром профілактики та боротьби зі СНІДом з питань ВІЛ/СНІДу цілком закономірна. Його працівники діляться з нами найновішою інформацією, виступають перед студентами та викладачами. У свою чергу ми також беремо участь у заходах, що проводять центр, товариство Червоного Хреста, центри соціальних служб для молоді.

Із 25 листопада по 10 грудня у всьому світі традиційно проходить акція «16 днів проти насильства». Акція починається 25 листопада у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Оскільки проблема ВІЛ/СНІДу нерозривно пов’язана із проблемою насильства проти жінок, колектив коледжу активно долучається до проведення акції та використовує для цього різноманітні форми роботи.

— Чи всі нині розуміють важливість проблем, які виникають у хворих на цю важку недугу?

— У людей з ВІЛ виникає багато проблем. І не тільки медичних, а й соціальних, і особливо психологічних. Викладачі коледжу мають значні напрацювання у цій сфері й прагнуть, щоб якомога більша кількість фахівців могла скористатися ними. Окрему увагу плануємо приділити запобіганню емоційного «вигорання» медичних працівників, яке часто супроводжує фахівців, що працюють із ВІЛ-інфікованими і хворими на СНІД. Заняття у центрі зможуть стати початком тривалої й планомірної роботи із психологічного захисту медиків.

Окремої уваги потребує  забезпечення догляду за пацієнтами зі СНІДом, зокрема паліативного та хоспісного.

— Олександро Теодорівно, які тут пріоритети з точки зору методики викладання, на чому ставите головні акценти?

— Переконана, що найкраще про проблему ВІЛ/СНІДу можуть розповісти однолітки, адже найбільш прогресивним і доступним нині методом навчання є освіта рівних (peer education). Отож для проведення різноманітних заходів у групах і на рівні коледжу ми залучаємо студентів-бакалаврів.

Важливий напрям роботи колективу — правове виховання студентів. У цій сфері тісно співпрацюють циклова комісія інфекційних дисциплін і клуб «Закон». Колектив коледжу намагається постійно вивчати та використовувати досягнення світової медицини з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу. Викладачі вивчали досвід роботи центрів профілактики та лікування СНІДу і громадських організацій, що працюють з такими хворими у США, брали участь у тренінгах ЮНІСЕФ «Запобігання передачі ВІЛ від матері до дитини».

Міжнародна організація «Молодь проти СНІДу», директор якої доктор Джон Чіттік був гостем нашого коледжу, бореться проти поширення ВІЛ/СНІДу серед підлітків і в 2006 році проявила ініціативу провести 1—2 грудня Інтернет-ефір у 50 країнах 14 мовами для поширення інформації.

Наш навчальний заклад також брав активну  участь у цій акції. Для наших студентів проводили навчальні тренінги з питань ВІЛ/СНІДу директор центру планування сім’ї зі штату Айова Пенні Діккі та менеджер системи громадської охорони здоров’я зі штату Каліфорнія Джойс Холл.

Новий навчально-тренінговий центр стане майданчиком для проведення семінарів, тренінгів за участю вітчизняних і закордонних колег.

 Із 2012 року коледж бере участь у проекті із запобігання ВІЛ/СНІДу на робочих місцях, ініційованому Федерацією профспілок Черкаської області за підтримки Міжнародної організації праці.

Робота колективу коледжу з питань запобігання ВІЛ-інфекції триває постійно, адже щороку до нас приходять нові студенти, які повинні бути всебічно обізнані з цією проблемою. Ми просимо кожного з наших студентів поділитися інформацією, яку вони отримали у стінах навчального закладу, зі своїми друзями. І якщо знання про ВІЛ/СНІД розходитимуться від нас як кола по воді, ми вважатимемо свою місію виконаною.

Владислав КИРЕЙ, «Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Інна ГУБЕНКО. Народилася 29 лютого 1948 року в м. Охтирка Сумської області. Закінчила Київський медичний інститут. З 1975 року працює у коледжі. У 1983 році призначена заступником директора з навчальної роботи, з 1989-го очолює навчальний заклад.

Голова постійної комісії Черкаської обласної ради з охорони здоров’я, материнства і дитинства, кандидат медичних наук, доцент, заслужений лікар України, спеціаліст вищої категорії, викладач-методист. 

Олександра ШЕВЧЕНКО. Народилася 19 червня 1961 року в м. Теребовля Тернопільської області. Закінчила Вінницький медичний інститут ім. М. І. Пирогова та клінічну ординатуру з дитячих інфекцій. З 1989-го працює в Черкаському медичному коледжі викладачем, завідвачем відділення, заступником директора з навчальної роботи, методистом.

Спеціаліст вищої категорії, викладач-методист.