Дедалі частіше у центі уваги не лише українців, а й світової спільноти поряд із повідомленнями про воєнні дії на сході України опиняється страшна інформація про гуманітарну катастрофу, яка невпинно насувається на Донбас. Бойовики перетворюють населені пункти, які беруть під свій контроль, на суцільну руїну. Тамтешні жителі позбавлені не лише елементарних благ цивілізації — вони перебувають на межі виживання. Так звані російські гуманітарні конвої по 170—200 фур у кожному мали б озолотити жителів окупованих територій. Однак замість предметів першої необхідності вони везуть зброю та підмогу сепаратистам.

Конвої не оглядають ні українські митники, ні представники Червоного Хреста. Останні щось і не надто прагнуть це робити. Принаймні на міжнародному рівні давно не звучали заяви цієї поважної організації щодо порушення Росією загальновизнаних норм надання гуманітарної допомоги.

Днями Президент Петро Порошенко зустрівся із президентом Міжнародного комітету Червоного Хреста Петером Маурером, під час якої наголосив, що, попри мінські домовленості, ситуація на Донбасі залишається дуже напруженою. У зоні конфлікту потерпає мирне населення, якому складно доставляти гуманітарні вантажі, медикаменти, продукти, теплі речі.

Без сприяння міжнародних організацій Україні буде складно розв’язати всі проблеми на Донбасі. Фото з сайту dw.de

«Ми продовжуємо надавати гуманітарну допомогу постраждалим від дій терористів районам Донбасу і наполягаємо, щоб інші учасники домовленостей дотримувалися своїх зобов’язань», — цитує слова Петра Порошенка його прес-служба.

Президент звернув увагу очільника Червоного Хреста на проблеми заручників, яких терористи утримують у жахливих умовах в Донецьку та Луганську. Згадав Президент і про тих військових та цивільних співгромадян, які за надуманими звинуваченнями сидять у російських в’язницях. Передусім ідеться про Надію Савченко, яка перебуває між життям і смертю, продовжуючи багатоденне голодування на знак протесту проти незаконних дій репресивної імперської машини. Петро Порошенко наголосив на необхідності негайного звільнення українського пілота і нагадав катам, що Надія Савченко — народний депутат України та член делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи, має дипломатичний імунітет.

Петер Маурер поінформував Петра Порошенка про чинні програми цієї міжнародної структури, які впроваджують в Україні. Він також повідомив про плани збільшення річного бюджету для нашої країни. Нині кошторис дорівнює 48 мільйонам швейцарських франків і буде збільшений на 20—25 мільйонів.

Президент Міжнародного комітету Червоного Хреста зустрівся і з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. Глава нашого уряду підкреслив, що люди, які живуть на тимчасово окупованих територіях, стали заручниками терористів. Допомогти їм — спільне завдання України і міжнародних структур.

«Уряд України, — сказав його очільник, — зробив усе можливе, починаючи від постачання газу та електроенергії й закінчуючи наданням гуманітарної допомоги». Але проросійські терористи не пропускають українську гуманітарну допомогу через лінію зіткнення. Тож Арсеній Яценюк звернувся до президента Міжнародного комітету Червоного Хреста із проханням про підтримку зусиль уряду для подолання цієї проблеми.

Він запевнив, що у поправках до Держбюджету передбачено збільшити видатки на допомогу тимчасово переміщеним особам. Однак нам потрібна й допомога Червоного Хреста, адже самотужки Україні не впоратися з цією гуманітарною проблемою.