Якщо свого часу я був учасником міжнародної миротворчої операції на території Ліберії, чи маю нині право отримати статус учасника бойових дій та належні до нього пільги?

Микола БОГДАНОВ, село Вільпенськ Закарпатської обл.

Ігор ЛИСЕНКО, т. в. о. начальника управління особового складу штабу Командування Сухопутних військ Збройних сил України:

- Відповідно до Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", до учасників бойових дій належать особи, які брали участь у виконанні бойових завдань із захисту Батьківщини у складі Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях як у воєнний, так і в мирний час.

Такими визнаються також учасники бойових дій на території інших країн з числа осіб, які проходили службу, працювали чи перебували у відрядженні в державах, де в цей період велись бойові дії, і брали участь у бойових діях чи забезпеченні бойової діяльності військ (флотів).

Постановою Кабінету Міністрів від 8 лютого 1994 року N 63 затверджено перелік держав, яким надавалася допомога за участю військовослужбовців Радянської армії, Військово-морського флоту, Комітету державної безпеки та осіб рядового, начальницького складу і військовослужбовців Міністерства внутрішніх справ, військовослужбовців Збройних сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, інших військових формувань, осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ колишнього Союзу РСР, і періодів бойових дій на їх території.

Відповідно до цієї постанови, участь у миротворчій операції на території Ліберії не дає права на отримання статусу учасника бойових дій.

Водночас повідомляю, що відповідно до статті 8 "Про соціальний захист учасників міжнародних миротворчих операцій та членів їх сімей" Закону від 23 квітня 1999 року N 613-ХІV (із змінами, внесеними згідно із законом) "Про участь України в міжнародних миротворчих операціях" вислуга років і трудовий стаж громадян України за час виконання обов'язків у складі миротворчого контингенту і миротворчого персоналу обчислюються з розрахунку один місяць за три місяці.

Також інформую, що відповідно до вимог першого абзацу статті 55 Конституції України та абзацу першого статті 16 Закону "Про звернення громадян" ви маєте право на оскарження рішення органу державної влади у порядку підлеглості вищому органу чи посадовій особі або безпосередньо в суді.