Місцеве відділення Пенсійного фонду наполягає, аби ми - суб'єкти підприємницької діяльності ринків, які обрали особливий спосіб оподаткування, сплатили йому внески за друге півріччя 2010 року. Колеги з інших областей розповіли, що вони не сплачували цей внесок, а платять так само, як і ми - з 1 січня 2011 року. Також ми зверталися до деяких державних установ, консультаційних пунктів, де нам чітко пояснили, що Закон "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" набрав чинності саме з 1 січня 2011 року. А в другому півріччі 2010 року діяла постанова Кабміну, яка не є законом, а отже внески підприємців були благодійними. Сам же Пенсійний фонд надає повідомлення про сплату соціального внеску, в якому вказані рахунки та суми, які начебто ми повинні сплатити. І при тому внизу окремим рядком зазначено, що закон діє саме з 1 січня 2011 року.

Як нам розуміти дії ПФ і чи зобов'язані ми врешті-решт платити чи ні?

Л. КИСЕЛЬОВА та ще 40 підписів,
м. Василівка Запорізької обл.

Євген МАКСИМЧУК,
заступник голови правління
Пенсійного фонду України:

- Одним із принципів загальнообов'язкового державного пенсійного страхування є обов'язковість страхування фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності і рівноправність застрахованих осіб щодо отримання пенсійних виплат та виконання обов'язків стосовно сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до підпункту 4 пункту 8 розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (у редакції закону від 08.07.2010 року N 2461-VІ) (далі - закон) фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок) на період дії законодавчих актів з питань особливого способу оподаткування, сплачують страхові внески в порядку, визначеному цим законом.

Сума страхового внеску встановлюється зазначеними особами для себе та членів їх сімей, які беруть участь у провадженні такими особами підприємницької діяльності та не перебувають з ними у трудових відносинах. При цьому сума страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, що перерахована до Пенсійного фонду, повинна становити не менше мінімального розміру страхового внеску на кожну особу та не більше розміру страхового внеску, обчисленого від максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподатковуваного доходу (прибутку), загального оподатковуваного доходу, з якої сплачуються страхові внески.

Законом не передбачено винятків або пільг щодо нарахування та сплати цих внесків, що забезпечує рівні умови пенсійного страхування, незалежно від обраної системи оподаткування. Таким чином, фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування за період з липня по грудень 2010 року, сплачують страхові внески з урахуванням вищезазначеного.

Водночас повідомляємо, що з 1 січня 2011 року набрав чинності Закон "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", яким передбачено, що фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування, нараховують єдиний внесок - беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу.