РЕВАНШ

Обласна прокуратура порушила кримінальну справу щодо виведення із комунальної власності знаменитого одеського  ринку

Прокуратура Одеської області порушила кримінальну справу за фактами незаконних оборудок щодо виведення із комунальної власності м. Одеси майна комунального підприємства «Ринок Привоз». Ідеться про злочин, передбачений ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України — привласнення чи розтрата, заволодіння чужим майном, вчинені в особливо великих розмірах.

За даними прокуратури, впродовж кількох років службові особи Одеської міської ради та певні приватні товариства незаконно вилучили із власності громади торговельні корпуси ринку Привоз вартістю 127 млн гривень.  Ці операції проведено під виглядом укладання збиткового договору про пайову участь у реконструкції торгового комплексу. Підсумком таких угод стало те, що великий торговельний об’єкт — одна із найпомітніших пам’яток Одеси — вже не належить міській громаді.

У прес-службі прокуратури Одеської області кажуть, що досудове слідство у кримінальній справі триває. 

Усі обшуки на даний час проведено. В інтересах слідства від детальніших коментарів слідчі утримуються, не називають і конкретних фігурантів справи.

Місто почало здавати Привоз частинами із 2002 року. Саме тоді рішенням Одеської міськради значну частину ринку передали у довгострокову оренду ЗАТ «Футбольний клуб «Чорноморець». Частину території віддали в оренду компанії «ІнвестБудТорг». А вже 2006 року комунальне підприємство «Привоз» підписало інвестиційну угоду з ТОВ «Торговий центр «Привоз», спеціально створеним для інвестування реконструкції.

Вочевидь, саме ця угода й дала старт тим процесам, які нині стали приводом для порушення кримінальної справи. Адже у двох попередніх випадках ішлося лише про оренду. Договір про спільну діяльність фігурує лише у відносинах із ТОВ «Торговий центр «Привоз».

Наприкінці 2010-го обласна прокуратура оскаржила рішення Господарського суду Одеської області, за яким за ТОВ «Торговий центр «Привоз» визнано право власності на будову торгового комплексу «Ринок Привоз», яке до того перебувало у комунальній власності.

Нині, як бачимо, боротьба за майно громади перейшла вже у кримінальну площину. Загалом же передумовою для оборудок, що завдають шкоди майновим інтересам громади, стає фінансова неспроможність місцевої влади. Вона зазвичай не в змозі самотужки профінансувати великі проекти із реконструкції, що й змушує шукати інвестора. Той не завжди буває порядним, тим більше, що рівень національної корупції дає йому хороші шанси, аби пошити у дурні міську громаду.

За останніми повідомленнями прес-служби прокуратури Одеської області, тепер вивчають можливі підстави для оскарження ухвали суду щодо затвердження мирової угоди між міською радою та двома господарськими товариствами. Слідство встановлює осіб, які здійснюють спроби щодо оформлення права власності на земельну ділянку 4,5 га, на якій розташований Привоз. Слідчі прокуратури наклали арешт на цю земельну ділянку з метою припинення протиправних посягань.