Наша сім’я має борг за квартиру 4 тисячі гривень, але поки що ми його сплатити не можемо через скрутні обставини. А нас лякають виселенням з квартири за цей борг, кажуть, що в інших містах є такі випадки. Розкажіть, будь ласка: чи справді закон дозволяє виселити і за яких обставин?

Валерія ПІДОПРИГОРА, 
Черкаська область

Консультує юрист Всеукраїнського благодійного фонду
«Горєніє» Артем ФОМЕНКО

 Чи виселять із квартири за комунальний борг?

— Відповідно до частини третьої статті 47 Конституції України, нікого не можна примусово позбавити житла інакше, як на підставі закону за рішенням суду. Тобто без рішення суду виселення з житла (житлового будинку, квартири, іншого житлового приміщення) не допускається.

Зауважимо, що відповідно до ст. 52 ЗУ «Про виконавче провадження», стягнення за виконавчими документами звертається в першу чергу на кошти боржника у гривнях та іноземній валюті, інші цінності, у тому числі кошти на рахунках і вкладах боржника у банках та інших фінансових установах, на рахунки в цінних паперах у депозитарних установах. Якщо у боржника немає коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення невідкладно звертається й на належне боржникові інше майно.

Та слід звернути увагу, що в будь-якому разі відповідно до зазначеного закону, якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує десяти розмірів мінімальної заробітної плати (нині це 14500 гривень), звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване це житло, не здійснюють.

Тож стягнення насамперед накладають на кошти; якщо їх не вистачає — на рухоме або цінне майно; потім — на нерухоме майно і в останню чергу — на квартиру, в якій проживає боржник. Тому погрози ЖЕКу про виселення з квартири за несплату комунальних послуг законних підстав не мають і є лише засобами впливу для оплати комунального боргу.

Матеріал підготувала
Інна КОСЯНЧУК,

«Урядовий кур’єр»