Я вчитель математики. З 1963 до 2006 року працював на цій посаді в загальноосвітній школі, перед виходом на пенсію мав кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії». У 2010 році знову став працювати вчителем, проте мені чомусь встановили кваліфікаційну категорію «спеціаліст». Чи мало право керівництво школи позбавити мене попередньої кваліфікації?

О. ГУСАК,
с. Нововасилівка Донецької обл.

Олег ЄРЕСЬКО,
директор департаменту
загальної середньої та
дошкільної освіти
МОНмолодьспорту:

— Відповідно до пункту 5.10 Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, педагогічним працівникам, які припинили педагогічну діяльність у зв’язку з виходом на пенсію, у випадках відновлення ними роботи за фахом у навчальних закладах зберігаються кваліфікаційна категорія, педагогічні звання, набуті раніше, чинність яких продовжується не більше ніж на один рік з наступною атестацією на загальних підставах. З набранням чинності Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки від 06.10.2010 року № 930 (далі — Типове положення), діє норма (п. 3.17), відповідно до якої при поновленні педагогічним працівником роботи за фахом, незалежно від тривалості перерви у роботі, за ним зберігаються присвоєні за результатами останньої атестації кваліфікаційні категорії (тарифні розряди) та педагогічні звання.

Тому при прийомі на роботу у вересні 2010 року вам мали встановити кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії» за наступною атестацією у встановлений Типовим положенням строк.

Ми доручили Управлінню освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації перевірити ваше звернення та вжити заходів до поновлення ваших прав.