Звістка про знищення унікальної пам’ятки — хати чумака в Моринцях на Черкащині швидко облетіла ЗМІ. Спочатку про саму пам’ятку. У центрі Моринців є подвір’я, на якому стоїть так звана чумацька хата. Свого часу у ній був розташований музей етнографії першої половини ХІХ століття. У 1964 році, з нагоди 150-річного ювілею з дня народження Кобзаря, в селі перебував заслужений діяч мистецтв України Іван Гончар. Його ідею створити хату-музей з інтер’єром часів Тараса Шевченка підтримали ентузіасти з Моринців.

Такий музей міг би зібрати під своїм дахом зразки чумацького знаряддя, народного мистецтва, одягу, речей домашнього вжитку першої половини ХІХ століття. Не випадково вирішили взяти під музей хату Мефодія Тютюнника, чумака, яка на той час простояла пусткою більше ста років. Адже Моринці, Керелівка лежали на одному з восьми чумацьких шляхів Звенигородщини. Інвентарна грамота 1845 року зазначає, що селяни «занимаются чумацтвом и извозом тяжестей по найму». Про чумаків і чумакування в селах збереглося багато спогадів і переказів. Чумакували ті, в кого скотина була: їздили в Одесу та Крим, возили переважно вироби з дерева: колеса, граблі, дуги, вила, зроблені з дерева, дехто возив пшеницю.

Ось такою була чумацька хата до реконструкції. Фото з архіву Національного заповідника «Батьківщина Шевченка»

Щоб розібратися, яка доля чекає пам’ятку, звернулися до головного проектувальника реставраційних робіт цього об’єкта Анатолія Ніколенка, який і розповів, що всі роботи щодо цієї пам’ятки хаті в Моринцях йдуть згідно з затвердженим проектом, який пройшов відповідну експертизу в Черкаській філії ДП «Держбудекспертиза».

— Оселя, яка простояла не одну сотню років, перебувала в занедбаному, аварійному стані й потребувала капітального ремонту. Тому вирішили повністю її розібрати, а потім знову відтворити. Подібна технологія нерідко застосовується при реставрації історичних будівель, наприклад, як це було з хатою В’ячеслава Чорновола у селі Вільховець Звенигородського району. Крім того, буде споруджено фундамент будівлі — за його відсутності вона почала просідати.

Наше завдання — якомога точніше відновити автентичну хату чумака, щоб усі, хто приходитимуть на неї подивитися, мали уявлення про побут і життя тогочасних українців, — зазначив проектувальник.

Голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб, якого поспішили звинуватити в знищенні історичної пам’ятки, також прокоментував ситуацію.

— Безглуздо навіть припустити, що можна знищити таку історичну пам’ятку. Однак усе, що колись створюється, з часом починає старіти й занепадати. Так і чумацька хата в Моринцях почала руйнуватися. За висновками фахівців, у такому стані цей об’єкт використовувати для туристичного огляду стало небезпечно. Тому вирішено розібрати її згідно з погодженим зі спеціалістами проектом та відтворити знову за старим зразком, — заявив посадовець.

Отже, громадськість замість аварійної та занедбаної хати матиме відреставровану будівлю та туристичний комплекс, який передаватиме дух епохи та побутові умови людей, які жили за часів Тараса Шевченка. Нині реставраційні роботи активно ведуться і, за прогнозами фахівців, завершаться приблизно через місяць-два.