ІНФРАСТРУКТУРА

Прем’єр ознайомився з ходом прокладання підземки 

Будівництво Куренівсько-Червоноармійської лінії Київського метрополітену формально буде завершено до кінця року. У жовтні запрацює станція «Іподром», у грудні — «Теремки». Про це повідомив журналістам Микола Азаров під час відвідання робіт з прокладання підземки. Оглянувши котлован, глава уряду завів мову про, здавалося б, далекі від  метро речі. «Півтора мільйона людей перебувають у чергах на житло.  Для того, аби зрушити проблему з місця, необхідно будувати доступне житло», — повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. 

За півроку котлован перетвориться на ошатну станцію «Іподром». Фото Олега МАРКЕВИЧА

Прем’єр-міністр поцікавився у молодого метробудівця, майстра прохідницького щита Дмитра Кота, скільки його молода сім’я могла б витратити на придбання квартири. Той зазначив, що сукупний дохід його родини із двох чоловік становить близько 6 тис. грн в місяць. Для придбання двокімнатної квартири вони могли б сплатити близько 50 тис. грн першого внеску і щомісяця виплачувати орієнтовно 2 тис. грн за іпотечним кредитом.

Глава уряду разом з метробудівцями розрахували, за яких умов молода середньостатистична родина могла б прид?бати двокімнатну квартиру. Для цього необхідно будувати житло в економному варіанті. Двокімнатна квартира повинна бути площею до 50 метрів квадратних, а вартість квадрату не має перевищувати 500 доларів. При умові першого внеску в розмірі 50 тис. необхідно буде взяти кредит на 150 тис. на 10 років під 2% річних. Якщо ці 150 тис. грн розбити на 10 років, то доведеться сплачувати приблизно 15 тис. на рік, або близько 1,5 тис. на місяць. «Нормальні умови? — поцікавився Микола Азаров в метробудівця. — От зараз готуємо таку систему іпотечного кредитування». 

Також Прем’єр розповів журналістам, що Україна не веде переговорів з Міжнародним валютним фондом про реструктуризацію боргу. «Навпаки, ми справно заплатили в січні погашення заборгованості перед МВФ», — сказав він. Однак для погашення заборгованості доводиться обмежувати у фінансуванні такі проекти, як будівництво  метро.

Говорив глава уряду і про газ: «Нас чекає продовження тих важких переговорів, які Президент і уряд ведуть з російськими партнерами». При цьому він підкреслив, що в лютому 2012 року Україна заплатила Росії за спожитий газ 1,2 млрд  доларів. А на цю суму можна побудувати в Києві цілу лінію метро. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»

Микола Азаров ознайомився з будівництвом метро в напрямку станцій "Іподром" та "Одеська площа". Фоторепортаж Олега МАРКЕВИЧА

MsoPlainText