«Сперанца» у перекладі з молдавської — «надія». Це назва санаторію в курортному селищі Сергіївці Білгород-Дністровського району на Одещині. А «сontra spem» — «без надії», тому що прихисток, який тут надали знедоленим людям з Донбасу, цілком може коштувати нервів та здоров’я переселенцям і розорити сам санаторій.

Так, ні в кого не може бути сумнів, що людей, котрі через війну потрапили у безвихідь, не покинуть напризволяще. І дуже наївні громадяни могли б думати, що гуманітарний аврал, який звалився на плечі зануреної у кризу держави, можна ліквідувати без помилок, порушень і непродуктивних витрат. Та коли не виводити ситуацію на якісь системні цивілізовані рейки, то накопичені проблеми рано чи пізно здетонують, додавши клопотів і без того знедоленим людям, а також тим, хто був причетним до їхнього порятунку.

Тимчасове перебування переселенців у санаторії «Сперанца» дало привід для судових суперечок із мільйонними позовами і цілком може потрапити в коло зору й кримінальних слідчих. 

Добрими намірами

Вузол проблем почав зав’язуватися у вересні 2014 року. Тоді приватне підприємство «Ренесанс-7», яке орендувало санаторій для дитячого мовного табору, ініціювало розташування у приміщеннях санаторію групи переселенців із зони АТО. Здебільшого це були інваліди та особи, що їх супроводжують, матері з дітьми та люди похилого віку.

За інформацією власника санаторію ТОВ «А-Ріалті», «Сперанца» не має централізованого опалення і не може забезпечити належні умови проживання у осінньо-зимовий період. Тож приміщення обігрівали численними електрообігрівачами, що їх надали волонтери. Саме тому через понаднормове споживання електроенергії заборгованість санаторію перед ПАТ «Одесаобленерго» перевищила 2 мільйони гривень. Одесаобленерго подало до суду на власника санаторію ТОВ «А-Ріалті». Воно повідомляє, що не може погасити цей борг, оскільки орендар не заплатив ні за оренду, ні за електроенергію. Директор ПП «Ренесанс-7» Валерій Супруненко каже, що вже втомився пояснювати журналістам, чому склалася така ситуація, і запевняє, що якби держава ретельно виконувала свої зобов’язання, то жодних непорозумінь не виникло б.

Та власники санаторію вважають, що й сам орендар зробив чималий внесок у те, аби загнати ситуацію у глухий кут. Кажуть, що вони вже підготували заяву до правоохоронних органів за фактами фінансових зловживань керівника ПП «Ренесанс-7».

Тим часом господарський суд Одеської області задовольнив позов ТОВ «А-Ріалті» до ПП «Ренесанс-7» про стягнення заборгованості за оренду та комунальні платежі лише на 110 тисяч гривень з боргом 2 мільйони. Питання компенсації витрат за електроенергію зависло у повітрі.

Чиновник хоче бути поза грою

Отже, борги висять на власниках санаторію, які не втрачають, однак, надії, що облдержадміністрація допоможе їм вибратися з цієї халепи, до якої вони потрапили не без участі чиновників. Залучити їх як третю сторону конфлікту, виявляється, зовсім непросто.

У департаменті соціального захисту населення Одеської ОДА наголошують, що до їхніх повноважень «не входить вирішення питань, що виникли в результаті виконання договірних зобов’язань між ТОВ «А-Ріалті» та ПП «Ренесанс». Іншими словами, підрозділ, який уклав договір із ПП «Ренесанс-7» на компенсацію витрат із проживання переселенців на суму 1,6 мільйона гривень державних коштів, не переймається, як і з ким розраховується і чи розраховується взагалі його партнер. До речі, кошти підприємець отримав на свій рахунок, але за комунальні платежі та оренду санаторію не розрахувався. Укладаючи договір із приватним підприємцем, ОДА навіть не просила договір оренди та правоустановчі документи на приміщення, де мешкатимуть переселенці за державний кошт. Власники наголошують, що Одесаобленерго не відмикало санаторій від електроживлення тільки завдяки втручанню Одеської ОДА.

Чи могла адміністрація не втручатися? Безперечно, ні: люди просто померзли б. Але вирішувати питання виключно адміністративним ресурсом за чужий кошт також неправильно.

Тим часом комерційний директор ТОВ «А-Ріалті» Ольга Лябах скаржиться, що чиновники ОДА уникають спілкування із власниками санаторію, ймовірно, відчуваючи, що під час розплутування ситуації може випливти нецільова розтрата державних коштів. Подив Ольги Лябах викликає те, що департамент соціального захисту населення Одеської ОДА уклав договір про тимчасове перебування переселенців з ПП «Ренесанс» у травні цього року, власник санаторію його поінформував, що 31 грудня 2014-го закінчився термін чинності договору оренди, який власники не подовжили. Ольга Лябах також зауважує, що харчування переселенцям надавали переважно волонтери та релігійні організації, хоч цифри, у звітних актах — 175 гривень на добу на кожну людину, мали б свідчити про повний пансіон за рахунок підприємця.

Власники санаторію вважають, що людей, котрі мешкають у «Сперанці», варто переселити в більш придатні умови. І річ навіть не у побутових вигодах. Критично далека відстань від найближчого медичного закладу — Білгород-Дністровської райлікарні. Якось ця обставина стала однією з передумов самогубства, що сталося у санаторії.

В управлінні у справах сім’ї та молоді ОДА нам повідомили, що вже підшукують адекватніші місця для нинішніх мешканців «Сперанци» і планують переселити їх туди вже у вересні, ще до початку холодів.

Можливість компромісу

Власники санаторію не наполягають на негайному виселенні. Вони повідомили про готовність надати приміщення санаторію в управління ОДА на період розміщення в ньому переселенців — хай навіть і доти, доки ініціатива голови ОДА Міхеіла Саакашвілі, спрямована на пошук інвесторів для будівництва соціального житла, набуде втілення. Їх не влаштовує хіба наявність сумнівних посередників.

Директор департаменту соціального захисту населення Одеської ОДА Ірина Маркевич каже, що свого часу адміністрацію просто поставили до відома волонтери, які, домовившись з орендарем, завезли до «Сперанци» переселенців. Втім, і нині в департаменті не прагнуть прямо спілкуватися із власниками, воліючи і далі мати справу виключно із орендарем.

Може, через таку позицію тут сподіваються уникнути участі у виплаті майже двомільйонного боргу перед енергетиками? Вдасться це чи ні — не відомо.

У разі несплати відімкнення об’єкта від електропостачання неминуче. У цьому нас запевнили в Одесаобленерго. В умовах, коли Кабмін заявляє про надзвичайні заходи в енергетиці, винятків, імовірно, не робитимуть ні для кого. Тож без струму переселенці можуть залишитися значно раніше, ніж їм знайдуть краще місце проживання.

Власники «Сперанци» тим часом побоюються, що не ними зроблені мільйонні борги можуть довести до розорення дитячий оздоровчий заклад — «а їх через окупацію Криму та воєнні дії на сході не так багато й залишилося». Та й до кредитної історії обласної влади як ділового партнера у цьому разі буде додано не найкращу сторінку.