Силіконова долина наче магнітом притягує програмістів та усіх, хто професійно займається комп’ютерними технологіями чи захоплюється дивовижним віртуальним світом. Тут працюють і живуть гуру індустрії, тут розташовуються офіси найвідомішого «яблука», найпопулярнішого пошуковика та найулюбленішої соціальної мережі. Тут народжуються нові ідеї, тут можна знайти гроші на втілення найфантастичнішого проекту і реально створити стартап. Тому в Каліфорнії та саме у Сан-Франциско комп’ютерників з усього світу на одному квадратному метрі більше, ніж будь-де на планеті. 

Вечірка у вишиванці

Саме тут і відбулася у вересні перша українська конференція з інформаційних технологій Ukraine Tech Gem, під час якої американські та українські лідери галузі разом обговорили світові тенденції та визначили основні перспективи IТ-індустрії для нашої країни.

Таку конференцію Україна провела в США вперше. Зазвичай  наша країна брала участь у подібних заходах, організованих Росією чи іншими країнами. Але тільки не цього року. Незважаючи на війну і складну ситуацію в економіці, нашій країні було дуже важливо показати, що у нас є сильні спеціалісти ІТ-галузі, які розробляють конкурентні проекти, що в Україні триває розвиток інформаційних технологій і, головне, що країна зацікавлена у співпраці з потужними партнерами в усьому світі.

Організували конференцію міжнародні українські ІТ-компанії. Комітет Верховної Ради України з питань інформатизації та інформаційних технологій та українське консульство у Сан-Франциско надали активну підтримку заходу.

А почалося все напередодні зі знайомства учасників конференції на вечірці у популярному клубі у фінансовому районі Сан-Франциско. Її господинею була співачка Руслана, яка останнім часом виступає не тільки як переможниця Євробачення, а як громадський діяч. Дрес-кодом, за українською традицією, було обрано вишиванку. Під час вечірки організували благодійну акцію й зібрали майже 2 тисячі доларів допомоги українській армії.

Професійна розмова

Заради професійного спілкування у конференції взяли участь близько 800 осіб.  Україна мала на меті просування власних стартапів та цікавих проектів у світі.  Програма конференції об’єднала різні сфери IТ-індустрії. Так, у першому залі учасники заходу мали нагоду ознайомитися з провідними стартапами, серед яких організатори провели конкурс на найкращий проект. До складу журі ввійшли представники українських та американських венчурних фондів. Переможцем стала вже добре відома у світі компанія Petcube та їхня розробка. Це комп’ютерна «іграшка» для домашніх улюбленців, яка дає змогу власникам тваринки завжди бути з нею на зв’язку.

У другому залі протягом дня проводилися тематичні дискусії: «Україна — як аутсорс-майданчик Європи», «Технології майбутнього», «Венчурний капітал — рушій інновацій», «Медіа-інформаційна війна та Україна», «Майбутнє навчання». В дискусіях взяли участь спеціальні гості.

Руслана Лижичко доповіла про нинішню злободенну проблему для нашої країни — забруднення інформаційного простору навколо ситуації в Україні фейковими новинами, які виробляє російська пропаганда. Вона попросила спеціалістів створити програму, яка б могла відрізняти справжні новини і фейкові, й таким чином допомогти українцям протистояти російській агресії в інформаційній сфері.  Руслана нагадала, як програмісти робили свій внесок у боротьбу українців під час протистояння на Майдані, як забезпечували онлайн-стріми подій та застосовували навігаційні технології для пошуку людей. У цій дискусії брав участь Джеймс Кирчик, відомий гучною відмовою співпрацювати з пропагандистським російським телеканалом Russia Today.

Важливою темою на конференції було вдосконалення освіти програмістів. Викладач Стенфордського університету Бартон Лі зосередився на основних проблемах технічної освіти та необхідності  застосування рішучих заходів задля її покращення.

Реалізація будь-якого проекту неможлива без достатнього фінансування, тому цікавими були виступи венчурних капіталістів. Вони ділилися досвідом ефективної розробки інформаційного продукту в сучасному світі. Менеджер проектів української ІТ-компанії Катерина Тулузова розповіла, як можна провести стартап від ідеї до запуску за три місяці та 15 тисяч людино-годин.

А управляючий директор однієї з українських компаній Валерій Красовський поділився складнощами роботи із замовниками з різних країн, які мають різні ментальності, різні підходи і принципи роботи. Він зазначив, що Україна стає все більш відомою завдяки швидкому розвитку ІТ-індустрії і талановитим спеціалістам галузі, і це потребує формування позитивного іміджу на світовому ринку та розвитку тісного співробітництва.

Атмосфера конференції, як на мою думку, була відвертою і невимушеною, та водночас корисною і професійною. Думаю, що подібні заходи здатні привернути увагу у світі до українських геніїв та їхніх розробок, посприяють розвитку індустрії інформаційних технологій України, яка у свою чергу є основою інноваційного розвитку економіки та залучення інвестицій. Саме ця галузь має потенціал, який дасть змогу нарощувати обсяги виробництва для внутрішнього споживання та високотехнологічного експорту. Це й засвідчив дебют України у Силіконовій долині.

ПРЯМА МОВА

Ігор ШОЙФОТ,
представник організаторів
Ukraine Tech Gem:

— Українські програмісти — це майбутнє України. Їхня якісна освіта — найвагоміший аргумент у ринковій перевазі наших спеціалістів. Ми не Силіконова долина і навряд чи наблизимося до неї у найближчі роки. Але чому нам не бути сміливими у бажаннях та рішучими у діях?

Валерій ОМЕЛЬЧЕНКО,
голова Комітету Верховної Ради
України з питань інформатизації
та інформаційних технологій:

— ІТ-галузь та її представники — це авангард сучасного світу, це наше майбутнє. Ми бачимо, що одним з головних результатів цієї конференції є встановлення контактів з навчальними закладами США, щоб підвищити рівень знань українських ІТ-спеціалістів і для обміну освітніми програмами. Ми розглядаємо можливість створення програм для навчання наших студентів у Каліфорнії у форматі тренінгів, літніх шкіл, аспірантури чи докторантури. Український ІТ-бізнес готовий надавати гранти студентам для здобуття освіти у США за умови подальшої роботи в Україні. Також ми хочемо реформувати нашу систему освіти у сфері інформаційних технологій і програмування  відповідно до світових стандартів.

Гаджет для песика

Ідея створити спеціальний гаджет для тварин під назвою Petcube прийшла киянину Олександру Нескіну, коли він зіткнувся з проблемою самотності свого улюбленого собаки і необхідністю чимось зайняти його на час відсутності господаря. Ця іграшка допомагає спілкуватися та грати з домашнім улюбленцем на відстані. «Кубик» має веб-камеру, колонки, мікрофон, лазерну указку та Wi-Fi модуль. Корпус не боїться ударів. Програмне забезпечення для смартфона дає змогу господарю мати зв’язок із песиком, а також може використовуватися як соціальна мережа для господарів домашніх тварин. Гаджет здатен відправити повідомлення господареві у разі фіксування камерою надзвичайної активності домашньої тварини. 

Валерія ЧАЙКА
для «Урядового кур’єра»
(м. Сан-Франциско, США)