«У контексті питання про тарифи є невідкладні тактичні завдання, які треба розв’язати протягом місяців і тижнів. Я спілкувався з урядом, і моя принципова позиція — захистити людей, вдосконалити та розширити систему субсидій, збільшити кошти на її виконання», — підкреслив Президент Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку, яка зібрала представників місцевої влади з усієї країни.

Усіх, хто потребує, забезпечать субсидіями

«Жодна бідна й жодна незахищена людина не має постраждати і платити більше, — наголосив Президент. — Треба на 100% забезпечити субсидіями тих, хто їх потребує. Це принципова позиція щодо формування бюджету 2019 року перед другим читанням. Якщо цієї позиції не буде в бюджеті, якщо не врахують позицію Президента під час підготовки у Верховній Раді, я бюджету не підпишу».

Петро Порошенко закликав обласні державні адміністрації, міських і сільських голів долучитися до вдосконалення цієї системи, повідомляє департамент прес-служби Адміністрації Президента. «Це позиція наша спільна, це позиція влади. Треба не пропустити жодної родини, яка має законне право на субсидію», — додав він.

«Ті, хто заощаджує енергоресурси, використовує суму меншу, ніж належить за законом. Хоч ми однаково за рахунок коштів платників податків з державного бюджету витрачаємо живі гроші, це ніякі не заліки на субсидії.  І кожна родина, яка заощадила, має право зеко­номлену різницю отримати, наголошую — живими грошима. Маємо до цього підійти», — наполягає Президент.

Такою можливістю вже користуються 1,3 мільйона домогосподарств, і «це коло уряд має й надалі розширювати».

«Ми спільними зусиллями зробимо максимум, щоб захистити тих, хто потребує допомоги. Покладаюся на вас — на тих, хто найближче до простих людей, — органи місцевого самоврядування», — підсумував Президент.

А Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що наступний рік має стати роком нових можливостей і посилення тих позитивних тенденцій, які Україна фіксує 10 кварталів поспіль.

«Сьогодні всі галузі національної економіки мають потенціал для зростання. Ми на правильному шляху. Але треба доводити реформи до завершення, повного відкриття можливостей. Нам потрібно зробити економіку сильною, побудувати систему від громади до центру, доброзичливу до інвестування», — вважає очільник уряду. Він додав, що більшість змін фундаментальні. Вони потребують часу й ускладнюються необхідністю виплачувати борги, долати виклики популізму, повідомляє департамент зв’язків з громадськістю Секретаріату Кабміну.

«Ми продовжуємо змінюватися. 2019-й — це рік можливостей. Ми матимемо перші успіхи реформування медицини, освіти, будуватимемо більше доріг, зможемо підвищити соціальні стандарти. Ми відкриваємо можливості для збільшення видобутку газу заради енергонезалежності, — сказав Володимир Гройсман. — Нам треба не просто втілювати реформи, а й захищати їх. Весь позитив — це не здобуток окремого політика, кожен з вас робить свій внесок щодня».

Країні потрібен бюджет

У цьому контексті глава уряду наголосив на важливості вчасного ухвалення проекту державного бюджету на 2019 рік, де закладено можливості продовження соціальних реформ, автоматичного перерахунку пенсій, забезпечення соціальних гарантій.

«Ухвалення в другому читанні Закону «Про Державний бюджет на 2019 рік» до 1 грудня 2018 року дасть країні змогу вже цього року розраховувати на отримання доступу до міжнародних фінансових ресурсів. Уряд підготував цей бюджет. Ми дискутували досить довго з різними галузями, але знайшли розумний баланс, який дасть змогу в разі затвердження цього бюджету до 1 грудня вже у грудні отримати доступ до міжнародних фінансових ресурсів, забезпечити якісне завершення 2018 року і у 2019 році продовжувати реалізовувати заплановані програми», — аргументував Прем’єр.

«Зараз всі політикани, хто критикує зміни, бояться єдиного: а якщо уряду вдасться? Якщо вдасться, тоді риторику популізму буде знівельовано, — зазначив Володимир Гройсман. — А в нас уже є чим пишатися. Працюємо на Україну, і Україна стане незалежною економічно сильною державою».

Прем’єр наголосив, що зміни до Конституції, які закріплять надбання запровадженої урядом реформи з децентралізації та посилення місцевого самоврядування, вкрай потрібні.

«Ми не можемо уникнути змін до Конституції. Це захист реформи на майбутні десятиліття. Настав час оновити наші стратегії, оновити законодавство, впроваджувати незворотні зміни, — наголосив  Володимир Гройсман. — Не можемо гальмувати процесу децентралізації. Бачимо, що система чинить опір тим, хто хоче об’єднатися. На місцевому, локальному рівні хтось створює перешкоди — то райдержадміністрація, то районна рада. А хто дав право зупиняти людей на шляху до їхнього успіху? Не можна заважати людям бути успішними».