У четвер в сесійній залі парламенту монітор системи «Рада» нагадував ваги. Праворуч на них була доля країни, а ліворуч лягли чотири законопроекти й одна постанова. Перевагу зафіксовано. Україну від фінансової катастрофи врятовано. Попри розбіжності в думках, нещадну критику, спрямовану на урядову ложу, народні депутати не ризикнули натиснути кнопку «проти» стосовно цих документів. Дискусії тривали близько трьох годин, а голосування — не більше п’яти хвилин. Одразу після цього відбудеться списання 3,8 мільярда доларів боргу.

309 депутатів своїми «за» ухвалили закон про внесення змін до Бюджетного кодексу (щодо реструктуризації державного та гарантованого державою боргу і його часткового списання). 307 народних обранців внесли зміни до Закону «Про цінні папери та фондовий ринок» щодо державних деривативів (в частині реструктуризації боргу), 308 — до розділу ХХ «Перехідних положень» Податкового кодексу щодо особливостей оподаткування під час списання цього боргу, 340 підтримали зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (щодо підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати). Постанову за забезпечення фінансової стабілізації у межах виконання програми Міжнародного валютного фонду «Механізм розширеного фінансування» ухвалили 309 депутатів.

На таку коаліційну єдність не очікував навіть Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. За його словами, парламент продемонстрував уряду надійне партнерство. Відтепер народні депутати мають посилити роботу в комітетах.

Заощадили майже 6 мільярдів

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк брав слово двічі: перед розглядом документів та за кілька хвилин до голосування.

Він пояснював, що завдяки цим законам країна заощаджує близько 5,9 мільярда доларів. Цю суму влада була б вимушена спрямувати на обслуговування боргу. На чотири роки тепер знято й питання виплати тіла кредиту (11 мільярдів доларів). Та найважливіше, що завдяки домовленостям із кредиторами наша держава заручилася подальшою фінансовою підтримкою МВФ. «Якщо Верховна Рада з Президентом та урядом проводитимуть складні, непопулярні для сьогодення, однак правильні для майбутнього реформи, то цивілізований світ стоятиме з нами. Що більше ми робимо, то більше коштів отримуємо на стабілізацію країни», — пояснив Прем’єр.

Згідно з домовленостями, на залишок боргу — 80% — збільшується відсоток виплат із 7,25 до 7,75% (15 мільярдів гривень, які країна переплатить кредиторам). Це станеться, якщо її економіка зросте до сталої позначки 3%, якщо наш ВВП сягне 125 мільярдів доларів (нині він становить 85 мільярдів). До речі, за умови зростання економіки до 4%, за словами Арсенія Яценюка, Україна сплачуватиме лише суму від 1%. Кредитор отримає за такого сценарію 15% додаткового прибутку. За умови зростання економіки до вищого відсотка, їхній бонус буде 40%.

Він навіть змоделював картину, перенісши країну на 25 років уперед: вітчизняна економіка зростає на рівні 4%; ВВП України виходить на рівень Швейцарії та трішки менший за показники Саудівської Аравії; середня заробітна плата становить 1 тисячу 960 доларів на громадянина... «Я хочу заплатити кредиторам частину прибутку України, якщо її економіка буде однією з найуспішніших у світі. Ця реструктуризація дасть змогу зробити економіку багатою», — резюмував Прем’єр.

Ще перед голосуванням він попередив: якщо не реструктуризувати частину боргу, то майбутнє України та її фінансової системи перетвориться на фінансовий колапс.

Подальші домовленості можливі

Арсеній Яценюк нагадав, що цю угоду не підтримує лише Росія. З-поміж кредиторів тільки вона відмовилася брати участь у комітеті та приймати умови реструктуризації боргу, вимагаючи сплати всієї суми. У цьому контексті Прем’єр заявив: «Кращих умов для Росії не буде. Або приймаєте ці умови, або інших умов Федерація не отримає».

А міністр фінансів Наталія Яресько розповіла, що в разі погіршення ситуації в країні (передовсім, це війна), будь-який боржник має змогу ще раз реструктуризувати свої борги. «Я тільки «за» зростання ВВП більш як на 4%, більш як на 6%, більш як на 10% щорічно. Але якщо буде зростання реального ВВП на 6% щорічно, з наступного, наприклад, до 2040 року, то наш ВВП становитиме трильйон доларів або ще більше. Це не реально через циклічність економічних ситуацій мати постійно 6% зростання. Можливі коливання у той чи той бік», — сказала вона, додавши, що за умови такого зростання, країна зможе виплатити за боргами суму близько 50 мільйонів доларів.

Одне слово, цей пакет законів уможливлює збільшення іноземних інвестицій, створення нових робочих місць і зростання заробітних плат, пенсій та соціальних стандартів. Лише час покаже, чи додатковий фінансовий ресурс допоможе керівництву країни і надалі проводити економічні реформи.

Учора парламентарії вирішували й кадрові питання: 240 із них відправили у відставку віце-прем’єр-міністра Валерія Вощевського.