Саме на системному нарощуванні військово-морського потенціалу України, який забезпечить надійний захист портів, узбережжя, морських комунікацій, національних інтересів на морі, потрібно зосередити зусилля. На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко  на урочистостях з нагоди Дня ВМС, які відбулися в  Одесі минулої неділі.

Глава держави зазначив, що тривалий час держава не приділяла належної уваги флоту. За 25 років ми добудували тільки чотири кораблі, які заклали ще до проголошення незалежності України. Через окупацію 2014 року Росією Кримського півострова наша держава втратила близько 70% корабельного складу; більшість кораблів і катерів, що маємо нині, потребує ремонту й модернізації, констатував він.

Президент переконаний, що Україні до снаги наростити потенціал вітчизняного флоту. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

За словами Президента, задля виправлення ситуації та визначення основних завдань і напрямів розвитку Військово-Морських сил було проінспектовано їхній стан. «Мені відомо про всі проблеми флоту. Нещодавно завершила роботу інспекційна група, яка за моїм дорученням вивчила стан справ у Військово-Морських силах і зараз готує грунтовні пропозиції щодо нарощування бойового потенціалу, створення відповідної інфраструктури та покращення всебічного забезпечення українського флоту», — сказав глава держави, зауваживши, що про основні погляди на перспективу розвитку українських морських сил йому доповів і новий командувач Військово-Морських сил Збройних сил України генерал-лейтенант Ігор Воронченко.

«Так, наша держава перебуває в складних умовах, але ми мусимо зламати негативні тенденції минулих років і зробити все можливе для відродження Військово-Морських сил. Зараз аналізуємо пропозицію щодо оголошення наступного року роком Військово-Морських сил і сьогоднішній день визначаю точкою відліку в реальній перебудові вітчизняного флоту», — додав Президент.

Глава держави передав до ВМС два новозбудовані броньовані катери «Бердянськ» і «Аккерман». Це перші броньовані катери українського виробництва, оснащені системами спостереження та розвідки і здатні знешкоджати надводні й повітряні цілі. До складу ВМС ЗСУ увійдуть ще кілька катерів такого типу. «Символічно, що саме сьогодні до складу Військово-Морських сил України увійдуть два броньовані артилерійські катери, які передають на бойове випробування, аби поставити на озброєння. Швидкісні й непомітні, економічні та ефективні, розроблені і збудовані українцями, випробувані українськими моряками. А назви морських портів зі сходу та південного заходу на їхніх бортах символізують нашу українську національну єдність», — сказав Петро Порошенко, вручаючи сертифікати командирам кораблів.

За словами Президента, ці катери — перші, але не останні судна, що поповнять українську флотилію. «Це лише початок. Наступні серійні артилерійські катери вже закладені на вітчизняних суднобудівних заводах і незабаром увійдуть до бойового складу флоту. В перспективі й добудова інших кораблів, поповнення флоту суднами необхідних типів, ударними ракетними комплексами, введення до складу морської авіації вітчизняного патрульного літака», — повідомив Петро Порошенко.

На переконання глави держави, ці сплановані й ресурсно забезпечені заходи не лише істотно наростять потенціал вітчизняного флоту, а й дадуть імпульс розвитку національної економіки та приморських регіонів країни.

Під час урочистостей, які відбулися в Одесі, Президент Петро Порошенко вручив військовослужбовцям ВМС державні нагороди. «Дякую тим, хто любить рідне море. Дякую тим, хто любить рідну землю, хто не втратив віри у Вітчизну, хто б’ється з ворогом у Широкиному і Водяному, хто ризикуючи життям виконує бойові завдання на морі і в повітрі, захищаючи південні кордони країни. Дякую матерям, батькам, дружинам і дітям військових моряків за витримку і підтримку наших захисників», — сказав Петро Порошенко.

Глава держави також вручив ключі від новозбудованих квартир. Він наголосив, що питання соціального захисту військових моряків — одне з першочергових, особливо це стосується забезпечення житлом вихідців із Криму, які продовжили службу в лавах ЗСУ.