Цієї середи урядовці найдовше заслуховували звіт-презентацію Державної міграційної служби щодо створення нової системи внутрішньої ідентифікації громадян України та надання їм відповідних пластикових карток замість паспортів. Це одна з рекомендаційних вимог лібералізації візового режиму з ЄС. Та перед тим як надати слово виконуючому обов’язки голови цієї структури Максиму Соколюку, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк попросив парламентаріїв ухвалити пакет документів для запровадження такого нововведення в цілому вже під час наступного пленарного тижня, який починається 3 листопада.

А ще цьому виступу передувало обурення міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса, спрямоване в бік народних депутатів, котрі не підтримали законопроекту про заборону перевірок ЗМІ під час виборів. Зрештою Арсеній Яценюк вирішив, попри брак конституційних повноважень Кабміну, звернутися з відповідною урядовою постановою до 25 жовтня до всіх органів державної влади.

Напередодні Дня захисника України уряд вніс до Верховної Ради законопроект про Державний прапор України. Прем’єр мотивував це рішення словами: «За два десятиліття в нас не було закону про один з основних національних символів. Він передбачає запровадження присяги на вірність державному прапору. Ми маємо ввести його у статус закону разом із запровадженням присяги, яку складатимуть усі, хто вірить в країну та захищає її».

Конкурс для директорів

Окрім цього, Арсеній Яценюк висловися про оприлюднення остаточного звіту технічного розслідування катастрофи літака Боїнг-777 (рейс МН17) авіакомпанії «Малайзійські авіалінії». «Не маю сумнівів, що це спланована операція спецслужб Росії. П’яні сепаратисти не вміють управляти системами «Бук» — ними управляли російські військові. Слідство повинно притягнути до відповідальності осіб, які скоїли цей злочин проти людяності». Продовжуючи тему, він нагадав, що Росія заблокувала рішення Радбезу ООН про створення міжнародного трибуналу. Однак Україна разом із західними партнерами напрацювала кілька міжнародно-правових форм розслідування цього злочину і сподівається притягнути до відповідальності всіх причетних осіб. Та спершу потрібно офіційно відповісти на запитання, звідки стріляли, під яким кутом та з якої території».

Потім урядовці дозволили використовувати бюджетні кошти для функціонування 16 вищих навчальних закладів, які переїхали з Донецька та Луганська на підконтрольні Україні території. Йдеться про потреби для повноцінної роботи вишів. Наступною постановою Кабмін розповсюдив процедуру публічного і прозорого обрання на посади директорів шкіл на всю територію України. Прем’єрська вимога така: «Якість середньої освіти має бути скрізь однаково високою!»

Заміна паспорта на пластик

Виконуючий обов’язки голови Державної міграційної служби Максим Соколюк виніс на широкий загал проект концепції створення національної системи ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства.

Перед цим він озвучив дві головні проблеми служби: тотальна корупція і брак ідентифікаційної системи, яка працювала б на користь українців і була спроможна в технічному плані видавати нові види документів. Ідентифікаційну картку запроваджуватимуть у нашій державі вже з 1 січня 2016 року. Однак для цього ще слід створити національну систему ідентифікації громадян.

За словами посадовця, центри надання адміністративних послуг зможуть самостійно оформлювати та видавати нові документи. А ще він пообіцяв за чотири-п’ять років повністю позбутися паперових архівів у територіальних підрозділах ДМС — їх просто ліквідують. Нині в Україні нема єдиної електронної бази даних паспортів громадян України.

Говорив Максим Соколюк і про нововведення у службі — запровадження системи інформування про стан оформлення документів для виїзду за кордон та оприлюднення бази даних про втрачені та викрадені документи.

Концепцію реформування ДМС загалом він представить пізніше. Її планують реорганізувати, застосовуючи прозорий конкурсний відбір і збільшуючи обсяг заробітної плати.

До слова, зміна внутрішнього паспорта на пластикову ID-картку відбуватиметься на добровільній основі та поетапно. «Стимул у тому, що громадянин, який має нову картку, матиме електронний цифровий підпис та за спрощеною процедурою проходитиме всі реєстри Мін’юсту, отримуватиме державні послуги й у інших галузях», — підбив підсумок Арсеній Яценюк. Згідно з європейською моделлю законодавства, дитина отримуватиме пластиковий документ із 14 років. Якщо вона раніше виїжджатиме за кордон, то можливе оформлення документа такого зразка й раніше.

Оціночна місія ЄС ознайомиться з остаточною версією пластикової ідентифікаційної картки громадян України у листопаді. Це нововведення потребує великих коштів. Арсеній Яценюк планує просити Захід надати на цю потребу Україні бодай додаткову технічну допомогу.

На прем’єрське запитання коли Україна зможе видавати паспорти в усіх ЦНАПах, в. о. голови ДМС відповісти конкретно не зміг. Мовляв, питання непросте. Однак нині керівники обласних державних адміністрацій уже спрямовують кошти на побутову систему такого електронного зв’язку. «Мабуть, із 1 січня певна кількість центрів надання адмінпослуг запрацює за новою системою», — додав він.

Наприкінці виступу Арсеній Яценюк оголосив про визнання організацією Transparency International падіння рівня корупції в АПК й транспортній сфері. Завдяки дерегуляційним реформам міністри змогли заощадити кошти для бізнесу: скасовано карантинний, ветеринарний сертифікати щодо зерна — форму №2, а ще комісійні процедури огляду суден, які заходять в наші порти (обробка, розвантаження). Цей звіт зафіксував низькі показники в реформуванні ДФС і ДМС.

А ще під час засідання Кабміну стало відомо, що наприкінці тижня повністю запрацює процедура реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності за 24 години.