Під час оцінювання надійності банківських депозитів рейтингове агентство аналізувало понад 25 факторів включно з показниками квартальної фінансової звітності банків, що підлягають публікації, і враховувало факт відкритості кінцевих власників банку перед НБУ. У рейтингу за підсумками першого кварталу цього року взяли участь 58 із 109 платоспроможних банків. Згідно з даними рейтингового агентства «Стандарт-Рейтинг», із 58 фінустанов, які увійшли до цього дослідження, депозити 20 банків отримали найвищий рівень оцінювання. У групу з найвищою оцінкою традиційно увійшли українські держбанки, фінустанови з участю іноземного капіталу і кілька банків з приватним вітчизняним капіталом.

Три державні фінансові установи — Укрексімбанк, Укргазбанк та Ощадбанк — отримали найвищу з можливих оцінку надійності. Станом на 1 квітня цього року група державних банків контролювала 30,1% активів платоспроможних банків. А їхня частка на ринку зросла на три відсоткові пункти. Із групи держбанків найкраще справи йшли в Укргазбанку.

Срібним призером рейтингу став «Альфа-Банк», що входить до міжнародної групи ABH Holdings. Після завершення угоди з італійською UniCredit під контроль групи в Україні також перейде Укрсоцбанк. «Альфа-Банк» в Україні домігся певних результатів: у 2015 році він заробив 1,9 мільярда гривень операційного доходу і залишався однією з небагатьох установ, які кредитували як населення, так і юридичні особи. Торік банк видав кредитів юридичним особам на 217 мільйонів доларів США.

Також до десятки надійних увійшов банк з українським капіталом — ТАСКОМБАНК. Торік перший квартал він закінчив з прибутком 368 тисяч гривень, а також зумів наростити депозитний портфель фізичних осіб на 255,991 мільйона гривень — до 1,394 мільярда. Національний банк України включив ТАСКОМБАНК у перелік попередньо кваліфікованих осіб для виведення неплатоспроможних банків з ринку як приймаючу фінустанову. Такі кроки НБУ опосередковано вказують на те, що регулятор довіряє цьому банку.

Свою позицію в рейтингу поліпшив Forward Bank. На початок другого кварталу ця фінустанова підтримувала надлишкову капіталізацію і дуже велику питому вагу кредитів фізичним особам в загальній статті балансу «кредити і заборгованість клієнтів» на рівні 98,18%. В умовах падіння ділової активності портфель фізичних осіб не настільки схильний до негативного впливу макроекономічних тенденцій, як кредити юридичним особам. За перший квартал Forward Bank збільшив портфель вкладів фізичних осіб на 11,59% — до 816,386 мільйона гривень.

Десятку найнадійніших замикає фінустанова з українським капіталом — КСГ Банк. Перший квартал цього року він завершив з прибутком. Крім того, на початок другого кварталу банк підтримував хороший запас власного капіталу і рівень поточної ліквідності вище від встановленої норми в 2,5 раза, а також забезпечив приріст чистого процентного доходу в першому кварталі на 3,34%. Торік прибуток банку становив 1,759 мільйона гривень, він пройшов аудит у міжнародній аудиторській компанії «Бейкер Тіллі Україна».

«Узагальнюючи тенденції в банківському секторі, можна стверджувати, що, незважаючи на продовження кризи, надійних банків, які працюють з фізичними особами, достатньо для того, щоб забезпечити населення класичними банківськими продуктами. Втім, в Україні триває зниження відсоткових ставок за депозитами, що фактично вказує на реалізацію сценарію МВФ, коли за зниженням ставок пожвавлюються кредитування економіки і процеси її відновлення», — повідомив «УК» директор Рейтингового агентства «Стандарт-Рейтинг» Андрій Нікітін. Проте такі процеси повільніші, ніж очікувало агентство, тому сподіватись на швидке згортання банківської кризи не варто.

Вікторія БОРИСОВА 
 для «Урядового кур’єра»