Про це повідомив голова Держрезерву Вадим Мосійчук на конференції в Українському кризовому медіа-центрі. За його словами, за вісім місяців роботи його команді, яка прийшла з бізнесу (7 осіб) за підтримки міністра економіки Айвараса Абромавичуса, вдалося провести інвентаризацію системи, вивести із системи корупціонерів та нечистих на руку, а економічно активні підприємства зробити прибутковими.

«Раніше заявляли, що в системі нічого не залишилося. Це не правда. Так, Держрезерв вели до повного обнуління, але в системі залишилося багато матеріальних цінностей і дієві підприємства», — заявив Вадим Мосійчук.

За його даними, у 1991 році в системі Держрезерву було 9 тисяч відповідальних зберігачів, а у 2015-му — тільки 585. При цьому матеріальні цінності виявлено лише у 319 (мобілізаційного резерву) і в 37 підприємствах з 45 (Держрезерву). Внаслідок інвентаризації виявлено понад 2,7 мільярда гривень дебіторської заборгованості у балансових цінах. Серед основних боржників — «Нафтогаз України» — 374 мільйони гривень, «Хліб України» — 350 мільйонів гривень тощо.

За п’ять років планують створити нову систему екстрених запасів нафти і нафтопродуктів. Фото УНІАН

«Перше, що ми зробили за результатами аудиторських перевірок з Держфінінспекцією, — розпочали посилену претензійну позовну роботу з нашими основними боржниками. Нині у виконавчому провадженні про стягнення заборгованості — справи на понад 3,2 мільярда гривень. Є такі гучні імена, як металургійний комбінат ім. Дзержинського, що самовільно використав матеріальних цінностей (металопрокату) ще у 2003—2005 роках на понад 100 мільйонів гривень», — зауважив голова Держрезерву, уточнивши, що у справах є й компанії-прокладки, постачання неякісних товарів тощо.

Паралельно тривала робота з кадрами. Відбулася повна переатестація керівників, започатковано моніторинг роботи управлінців на місцях погоджувальною радою за європейською моделлю і звітування за кожні 500 гривень із центром. Із 1 січня запроваджено нову мотивувальну програму, за якою обласні управлінці Держрезерву можуть отримати від 20 до 60 тисяч гривень зарплати із премією.

«Тільки 10% керівників зрозуміли, як треба працювати, — зізнався Вадим Мосійчук. — За останні 6 місяців було звільнено 14 регіональних керівників Держрезерву, щодо п’яти відкрито кримінальні справи у тісній співпраці з СБУ, МВС, Держфінінспекцією, прокуратурою. За конкурсом призначено 6. Цікаво, що щойно звільняли керівників, підприємство одразу ставало прибутковим».

Як наслідок, вже у 2015-му чистий дохід підприємств Держрезерву становив 350 мільйонів гривень, і 52 мільйони було спрямовано на модернізацію. Серед планів на 2016-й — збільшити прибуток до 408 мільйонів гривень.

«Хоч уже чимало зроблено, чистка системи займе не один квартал чи навіть рік», — спрогнозував Вадим Мосійчук. У планах — ухвалення нової концепції Держрезерву, за якою велику номенклатуру буде зменшено до оптимального кількісного і якісного рівня. Також буде оптимізовано кількість зберігачів, автоматизовано систему зберігання, а Держрезерв зможе управляти не лише матеріальними цінностями, а й коштами для початку роботи механізму автоматичного освіження, як у ЄС.

У межах концепції запропоновано об’єднати у холдинги чи єдину юрособу прибуткові підприємства за видами діяльності: агросектор, нафтокомбінати, склади. Так їх буде легше контролювати. Інші підприємства, робота яких не ефективна, — ліквідувати чи приватизувати. Так Держрезерв зможе відмовитися від держпідтримки із загального фонду держбюджету, яка у цьому році становить приблизно 50 мільйонів гривень.

Концепція проходить узгодження в міністерствах, і незабаром її буде подано на розгляд уряду, повідомив очільник Держрезерву. Крім концепції, розроблено законопроект «Про стратегічні резерви», яким планують змінити систему закупівлі та відпуску товарів із резервного фонду. Він очікує на погодження Мінекономіки.

Серед інших новацій заплановано впровадження електронних тендерів.

У планах — розроблення законопроекту «Про запаси» та створення за п’ять років нової системи екстрених запасів нафти і нафтопродуктів у рамках євроінтеграції обсягом 2 мільйони тонн (з яких 70% — нафтопродукти і 30% — нафта), додав перший заступник голови Держрезерву Олег Прокопчук. За його даними, нинішня система держрезерву здатна зберігати 1 мільйон тонн палива. Вона потребує розширення і оновлення, адже склади збудовано у 1970-х.