Удосконалення системи ухвалення рішень дасть змогу пришвидшити реформи в Україні й розв’язати проблеми, які тривалий час були хронічними для нашої держави. На цьому Прем’єр-міністр Володимир Гройсман акцентував під час чергової зустрічі з українськими та іноземними підприємцями в межах «Діалогу влади і бізнесу». Такі зібрання перетворилися на регулярні, саме такий формат розмови дає змогу опрацьовувати й виводити на законодавчий рівень чимало важливих для підприємців ініціатив. Серед уже ухвалених рішень — скасування численних невиправданих регуляцій, вдосконалення адміністративних процедур, запровадження ризик-орієнтованого підходу до перевірок, а також реалізація політики обмеження силового тиску на підприємців у межах законів «маски-шоу-стоп».

Чимало пропозицій підприємницьких кіл реалізовано у важливих державних рішеннях. Фото з Урядового порталу

Є запит на швидкі зміни

«Уряд був і залишається на боці ділових людей, які чесно ведуть справи і примножують багатство й можливості країни. Успіх кожного з підприємців — складова успіху всієї держави», — констатував Прем’єр.

Звертаючись до підприємців, він зауважив, що за останні п’ять років вдалося започаткувати фундаментальні перетворення. «Маємо 13 кварталів зростання. Але цього недостатньо, щоб вирватися з наявних проблем, забезпечити сталість і прогнозованість. Треба рухатися швидше. Маємо запит на швидкі зміни. Запорукою успіху стануть системність дій, мобільність ухвалення рішень і створення якісного середовища, достатній рівень діалогу із суспільством та бізнесом.

Діалог має ключове значення. Ділові люди — замовники ухвалення рішень, необхідних для забезпечення легкості ведення бізнесу в Україні. Мета будь-яких регуляторних новацій уряду — знищувати тіньовий бізнес і давати можливість легальному працювати прозоро й відкрито. І жодних раптових рішень не буде і бути не може. Ми здатні довести собі й усьому світу, що наша держава — не просто місце на карті, а прекрасна 45-мільйонна європейська країна. Стратегія полягає в тому, щоб через зростання економіки, накопичення власних ресурсів, зменшення боргового навантаження забезпечити стабільний розвиток», — цитує слова Володимира Гройсмана департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів.

До слова, український та іноземний бізнес, який працює в Україні, зазначають, що за останні два роки уряд зміг ухвалити й запровадити десятки важливих рішень, які поліпшили ситуацію в економіці і посилили упевненість інвесторів. Серед найзатребуваніших ініціатив — започаткування автоматизованої системи реєстрації ПДВ-накладних, прозорий механізм відшкодування ПДВ, електронний кабінет платника податків, система «Єдине вікно» на митниці, вдосконалення процедур надання спеціальних дозволів на користування надрами та проведення спеціальних аукціонів на користування надрами, зниження ставок портових зборів на 20% з 1 січня 2018 року, вдосконалення процедур сертифікації й перевірок в АПК, запровадження програми «Доступні ліки» і реформування механізмів публічних закупівель лікарських засобів та медичних виробів, започаткування системи eHealth і створення Національної служби здоров’я задля подальшого розгортання медичної реформи в Україні тощо.

Розірвати зачароване коло

Присутній на заході Президент Петро Порошенко акцентував на неприпустимості тиску силових структур на бізнес. «Силовиків слід відсторонити від будь-якого впливу на бізнес. Не лише Службу безпеки України, щодо якої розроблено і буде презентовано концепцію реформування, в якій функцію контррозвідувального захисту економіки буде ліквідовано. А тільки разом зі скасуванням подібних функцій у Міністерства внутрішніх справ і прокуратури. Тому що нічим вони одне від одного не відрізняються. Більш того, скоординувалися й ходять по колу. Ми значно обмежили можливості для «маски-шоу». Але, на жаль, їх не ліквідовано. Сподіваюся, Верховна Рада підтримає законопроект про створення Національного бюро фінансових розслідувань, який уже взято до розгляду», — зазначив глава держави.

Говорив Президент і про малий бізнес. Він, як повідомляє департамент прес-служби АП, переконаний, що для ФОПів слід зберегти спрощену систему оподаткування, обліку й звітності у тому вигляді, в якому вона нині функціонує.

Петро Порошенко вкотре назвав незворотним шлях України до ЄС і НАТО. «Референдум, безперечно, буде, але тоді, коли країна буде готова до подання відповідних заявок щодо вступу в ЄС та отримання Плану дій членства в НАТО. Спочатку маємо досягти необхідних критеріїв. Членство в ЄС і НАТО гарантуватиме незалежність нашої держави, надійність верховенства права, демократії, свободи слова», — підкреслив він.

Глава держави нагадав, що минулого тижня затвердив Річну національну програму під егідою Комісії Україна — НАТО. «У цій програмі передбачено заходи з підтримки бізнесу, подальшу дерегуляцію під час його започаткування та ведення, забезпечення міжнародної відповідності вимог до електронних довірчих послуг, регуляторне стимулювання власного видобутку вуглеводнів тощо. До парламенту внесено підготовлений депутатами спільно з урядом законопроект про залізничний транспорт для створення конкуренції на ринку залізничних перевезень. Цей законопроект народився завдяки діалогу з бізнесом. Ви де-факто його автори», — звернувся Президент до представників бізнесу, закликавши їх до подальшої співпраці.

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»