У  Запоріжжі підписано меморандум про співпрацю між обласною владою, містами Запоріжжя, Мелітополь та Бердянськ із проектом «Зміцнення спроможності українських територіальних громад до прийняття внутрішньо переміщених осіб в Україні», який реалізує Німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Співпрацю в межах проекту протягом 2016—2019 років здійснюватимуть у напрямі підвищення якості надання послуг, попит на які зріс у зв’язку зі збільшенням кількості переселенців; сприяння діалогу та проведенню заходів з урахуванням потреб вразливих груп населення в приймаючих громадах; поліпшення взаємодії органів влади, місцевих громад, громадських організацій та волонтерів.

Дітки зі сходу країни на новому місці проживання не відчувають браку уваги і піклування дорослих. Фото Володимира ЗAЇКИ

— Мені приємно зазначити, що Німеччина була, є і залишатиметься серед провідних європейських країн, які активно підтримують курс України на здійснення масштабних соціально-економічних і політичних реформ, спрямованих на всебічну інтеграцію в європейське співтовариство і забезпечення європейського рівня життя. Німецький уряд уже неодноразово надавав допомогу в розвитку соціальної сфери нашого регіону. Ми сподіваємося на плідну співпрацю та підтримку, — підкреслив перший заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Дмитро Давтян.

— Дуже важливо, що уряд Німеччини може зробити ще один внесок в інтеграцію внутрішньо переміщених осіб у їхньому новому оточенні. Підписання цього меморандуму значно полегшить та прискорить процедуру реалізації багатьох суспільно важливих проектів. Це дасть змогу надавати підтримку громадам на місцях, розв’язати багато проблем, які виникли через загострення конфлікту на сході. Основна підтримка спрямована не тільки на допомогу внутрішньо переміщеним особам, а й місцевому населенню, — наголосив Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в Україні Вольфганг Мьоссінгер.

Запорізький міський голова Володимир Буряк зауважив, що у місті реалізують конкретний проект, який допоможе розв’язати проблему, яку тут найбільше обговорюють, — розміщення дітей переселенців у дошкільних закладах.

«Ми вже розмістили 600 дітей переміщених осіб у Запоріжжі. Провели тендер з пошуку виконавця будівельних послуг у дитсадку №100. Цей проект, який здійснюємо разом з вашою командою, розв’яже проблему ще приблизно 120 дітей у Запоріжжі — це будуть нові місця для наших маленьких жителів. А меморандум, на мою думку, — свідчення того, що Запоріжжя виходять на новий міжнародний рівень партнерства з дуже надійними партнерами. Найголовніше, що це партнерство сприятиме поліпшенню життя всієї запорізької громади. Я впевнений, ми покроково, поетапно спільно вирішимо всі наші питання», — зазначив Володимир Буряк.

Проект складається з двох компонентів: «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб» і «Психосоціальна підтримка та робота з конфліктами». Це складові ініціатив інфраструктурної програми для України Німецького уряду, що виконує GIZ GmbH. Ініціативи спрямовано на допомогу регіонам з найбільшою кількістю внутрішньо переміщених осіб, а саме: Харківська, Дніпропетровська та Запорізька області.