Найбільш незахищеними і вразливими у нашому суспільстві є діти-сироти, діти з багатодітних і малозабезпечених родин та неблагополучних сімей. Діти виявляються беззахисними в різноманітних життєвих ситуаціях, пов’язаних з конфліктами батьків та їх безвідповідальністю, зі зловживаннями працівників нотаріату, службовців у державних органах та органах місцевого самоврядування. Коли такі діти дорослішають, то не маючи достатнього досвіду, належної освіти нерідко стають жертвами шахраїв, їх квартири продаються, а самі вони стають особами без визначеного місця проживання.

З іншого боку, особи із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, після завершення перебування у відповідному закладі, дитячому будинку сімейного типу, прийомній сім’ї, без рідних і близьких, здатних надати допомогу, залишаються сам на сам із проблемами, пов’язаними з працевлаштуванням, матеріальним забезпеченням та отриманням житла.

Актуальність цієї проблеми є пріоритетною у комплексній системі заходів з боку держави. Так, Указом Президента України від 12 січня 2018 року «Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа» доручено уряду подати на розгляд Верховної Ради законопроект стосовно запровадження грошової компенсації дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа за належні їм для отримання жилі приміщення, а також відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату такої компенсації.

Урядовим рішенням (постанова Кабінету Міністрів від 12.09.2018 р. № 734) внесено зміни до Порядку та умов надання у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, осіб з їх числа. Постанова дозволить прискорити роботу з придбання та будівництва житла для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Також документом передбачено будівництво дитячих будинків сімейного типу та малих групових будинків за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Як повідомили редакції газети «Урядовий кур’єр» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з майже 4 тисяч звернень з питань житлової політики, які надійшли на урядову «гарячу лінію» у 2018 році, понад сотні стосуються захисту житлових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа.

Громадяни – особи з числа дітей-сиріт, скаржилися з приводу встановлення вікових обмежень для отримання житла у поточному році, оскільки законодавством не передбачено забезпечення житлом осіб із вказаним статусом віком старше 23 років. Також заявники зверталися з проханням врегулювати питання щодо отримання цією категорією громадян грошової компенсації за належні їм приміщення. У зверненнях порушувалися питання відмови у постановці їх на квартирний облік, незадовільного стану запропонованого житла тощо.

Так, на урядову «гарячу лінію» звернувся житель м. Сміла Черкаської області, який є особою з інвалідністю 3 групи, дитиною, позбавленою батьківського піклування. Він повідомив, що змушений проживати в медичному закладі у зв'язку з відсутністю власного житла, а також упродовж чотирьох років неодноразово звертався до Смілянської міської ради з проханням надати власне житло для постійного проживання. Житлові приміщення, які йому надавали раніше, непридатні для життя, у занедбаному стані, без ремонту, зокрема з великим боргом з оплати житлово-комунальних послуг. Заявник просив сприяння у наданні власного житла для постійного проживання як дитині-сироті.

У відповіді Смілянської міської ради Черкаської області зазначалося, що у 2013 році рішенням Ковалиської сільської ради заявника було взято на квартирний облік як такого, що потребує поліпшення житлових умов, а у 2015 році – надано житло в селі Ковалисі. Невдовзі його було знято з квартирного обліку у зв’язку із забезпеченням житлом, у яке громадянин не заселився, а проживав у комунальному закладі – гуртожитку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування Черкаської обласної ради. Відповідно до законодавства заявнику запропоновано звернутися до Ковалиської сільської ради для вирішення житлового питання.

Житель Великоолександрівського району Херсонської області звернувся від імені своєї 24-річної невістки, яка з 2012 року перебуває на обліку щодо поліпшення житлових умов як дитина, позбавлена батьківського піклування, в сільській раді Великоолександрівського району Херсонської області. Посилаючись на указ Президента «Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа», заявник просив посприяти у пришвидшенні отримання житла невісткою.

У Великоолександрівській райдержадміністрації Херсонської області відповіли, що невістці заявника вже виділено для проживання житлове приміщення, яке знаходиться на території Білокриницької селищної ради Великоолександрівського району Херсонської області.

За період з 1 по 6 листопада 2018 року на урядовій «гарячій лінії» зареєстровано 20 401 звернення, з них телефоном – 19 130, через інтернет –1271.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 цілодобово та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за допомогою Skype-зв’язку за таким іменем: Урядова гаряча лінія 1545-1, Урядова гаряча лінія 1545-2, Урядова гаряча лінія 1545-3.

Працює «гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців з питань реформ: (044) 284-19-64.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044) 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua.