Випускник Дніпропетровського ліцею-інтернату фізико-математичного профілю Андрій Селіванов, за його власним зізнанням, «просто» програмує… з шести років, а як учасник олімпіад — з 9 класу. Ось і цього року, будучи учнем 11 класу, хлопець брав участь у Всеукраїнській олімпіаді з інформатики, де отримав диплом І ступеня. Таким чином він потрапив у команду кращих юних українських програмістів, яка поїхала на інтелектуальні змагання світового рівня. До нашої збірної ввійшли четверо учнів 10—11-х класів з Дніпропетровська, Харкова та Полтавщини. 

«Міжнародна олімпіада є надзвичайно важливим турніром. Тут змагаються у своїх знаннях та вміннях тільки кращі з кращих. Діти, які представляли нашу країну в Тайвані, дуже талановиті», — зазначив директор ліцею-інтернату з Дніпропетровська кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри математичного аналізу та теорії функції ДНУ ім. О. Гончара Олег Поляков. 
 

Комп’ютерні знавці, а це 309 учасників із 83 країн світу, змагалися у Тайвані з 10 по 21 липня. Олімпіада відбувалася у два тури, кожен по п’ять годин. Протягом цього часу кожен учасник мав написати програми до трьох задач. І хоча абсолютна перемога (її розділили три учасники — із США, Австралії та Китаю) дісталася іншим, українська команда повернулася з непоганим здобутком: срібна медаль, яку виборов учень 10 класу Харківського фізико-математичного ліцею № 27 Ілля Шевченко, та дві бронзові — дніпропетровця Андрія Селіванова та учня Харківського навчально-виховного комплексу № 45 «Академічна гімназія» Михайла Бабенка.

«Кращих обирали залежно від суми отриманих балів, — розповідає Андрій Селіванов. — Я вперше брав участь у змаганнях такого рівня. Звісно, це принесло мені багато незабутніх вражень. Усі учасники спілкувалися між собою англійською. Підготовка до олімпіади була щоденною, наполегливою, але цікавою. Тому мені страшно не було».

У міжнародній олімпіаді Андрій Селіванов брав участь уперше — і одразу здобув почесну «бронзу». Фото Укрiнформу

Як розповів наставник хлопця Олег Поляков, завдання олімпіади настільки складні, що у подальшому вони стають підгрунтям для наукових досліджень, друкуються у наукових виданнях. «Андрій наполегливою працею довів, що пересічні ліцеїсти можуть досягати високих результатів. До речі, він має й багато інших здобутків: призові місця на кількох всеукраїнських конкурсах як з інформатики, так і з математики», — наголосив директор ліцею.

На думку викладача ДНУ, директора інжинірингової школи Noosphere Тетяни Буланої, Андрій Селіванов — це унікальний хлопець. «Зазвичай ми знаходимо учнів нашої школи серед тих, хто вже вступив до вишу, а з Андрієм ми почали контактувати ще зі шкільної лави. Наша компанія відгукнулася на прохання хлопця підготуватися до олімпіади. Ми проводили всеукраїнську літню школу, де і займалися підготовкою всіх учасників олімпіади, — пояснила Тетяна Булана. — Дуже раді бачити такий чудовий результат. Сподіваюся, що Андрій на цьому не зупиниться і продовжить своє навчання у ДНУ».

Які ж плани має сам міжнародний призер? Дніпропетровським журналістам Андрій Селіванов зізнався, що бачить себе у майбутньому програмістом і вченим. Тож попереду в талановитого хлопця нові досягнення і — хто знає? — можливо, й відкриття.