На тлі останніх подій у країні вибухи, що сталися 27 квітня 2012 року в центрі мирного Дніпропетровська, видаються квіточками. Між тим, майже два роки відсиділи за гратами двоє «терористів», яких нещодавно суд повністю виправдав, а 31 травня минуло два роки, як позбавлено волі ще двох (можливо, не винних?) людей, яким інкримінують тероризм. 

Провину  не визнавали

Нагадаємо, внаслідок чотирьох вибухів, що пролунали на центральному проспекті Дніпропетровська, постраждала 31 особа, серед них 11 підлітків. За фактом вибухів прокуратура Дніпропетровської області порушила кримінальну справу за статтею 258, ч. 2 «терористичний акт». Затримано четверо підозрюваних у тероризмі: старший викладач кафедри політології Дніпропетровського національного університету Віктор Сукачов, асистент цієї кафедри Віталій Федоряк, університетський одногрупник Сукачова заступник начальника відділу підприємства «Дніпровагонрембуд» Дмитро Рева та директор одного з дніпропетровських ТОВ Лев Просвірнін. За версією слідства, вони мали корисливі мотиви та вимагали 4,5 мільйона доларів, погрожуючи новими вибухами.

Резонансну справу розглядав Індустріальний районний суд Дніпропетровська. Віктора Сукачова і Віталія Федоряка звинувачують у створенні терористичної групи, виготовленні вибухових пристроїв, у вчиненні загалом 3 замахів і 8 терактів — не тільки у Дніпропетровську, а й у Харкові та Запоріжжі у 2011 році, — жертвами яких стали 36 людей, з них одна загинула. Цим підсудним «світить» довічний термін ув’язнення. Леву Просвірніну і Дмитрові Реві  висували обвинувачення як помічникам, їм загрожувало до 12 років позбавлення волі. Свою провину повністю визнавав лише В. Федоряк, а В. Сукачов, якого слідство вважає організатором групи, визнавав її частково. Натомість Л. Просвірнін та Д. Рева з обвинуваченнями категорично не погоджувалися. Їхню причетність до вибухів не підтверджували у свідченнях і Федоряк із Сукачовим.

Адвокат зауважує, що у фільмі «Пекельне пекло» подано неправдиву інформацію. Скриншоти кадрів із фільму «Пекельне пекло» студії «V-TV»

До вибухів  не причетні

11 березня цього року державне обвинувачення відмовилося від пред’явлених раніше звинувачень у причетності до вибухів Дмитра Реви та Лева Просвірніна у повному обсязі. Прокурори визнали, що жодних доказів вини цих підсудних немає, і заявили,  що більше запитань до них не мають, а також звернули увагу суду на неточності й невідповідності у доказовій базі слідства СБУ та МВС. Суд звільнив з-під арешту Д. Реву та Л. Просвірніна, які провели за ∂ратами  загалом 648 діб. Весь цей час захисники Дмитра та Лева невтомно доводили їхню невинуватість та абсурдність обвинувачень, побудованих на притягнених за вуха фактах. Але судді їх не чули, а прокуратура наполягала на своєму.

Після звільнення Лев Просвірнін та Дмитро Рева розповіли журналістам, як на них тиснули правоохоронці, як переконували погодитися на мінімальний термін ув’язнення і погрожували, що інакше їхня сім’я буде у небезпеці. За словами Дмитра Реви, під арешт його відправили, ∂рунтуючись на одному телефонному дзвінку, який під час обшуку з його номера на номер Віктора Сукачова навмисно зробив співробітник СБУ. Тож прощати це Дмитро не збирається і разом із своїми захисниками добиватиметься доведення справи до кінця, притягнення до відповідальності тих, хто фальшував справу, і морального відшкодування за проведений за гратами час. 

Адвокат Лева Просвірніна Олена Кирилова зауважила, що чекає від прокуратури дій, спрямованих на покарання винних у фальсифікаціях та незаконному арешті.

Захисники Дмитра Реви спрямували до прокуратури Дніпропетровської області  заяву про кримінальне правопорушення, вчинене слідчою та оперуповноваженим СБУ. А до суду за місцем проживання Д. Реви надано позов про відшкодування матеріальної (110 117 гривень) та моральної (2 000 000 гривень) шкоди, завданої незаконними діями органів дізнання та досудового слідства. Відповідачі у справі: Головне слідче управління СБУ, Генеральна прокуратура України, Державна казначейська служба України.

«Крім того, плануємо оскаржити фільм («Пекельне пекло» студії «V-tv», який виходив на УТ-1 за кілька днів до закінчення слідства і в якому стверджували, що всі затримані винні. — Авт.). Ми хочемо добитися справедливості. Коли Дмитра і Лева виправдали, судді могли хоча б попросити пробачення. Це не за законом, а по совісті. Фальсифікаторів треба карати», — каже адвокат Д. Реви Віталій Погосян. 

Нині звернення Дмитра Реви та Лева Просвірніна прийнято й у Європейському суді, вони перебувають у черзі на розгляд.

То хто ж  організовував теракти?

Днями від попередніх показів відмовився Віталій Федоряк і заявив, що своєї провини не визнає, що на нього під час слідства чинили психологічний і фізичний тиск. Захисник В. Федоряка подав заяву про необхідність прокурорської перевірки фактів недозволених методів слідства.

«Коли Віталія затримали, його сильно били, не давали пити і їсти, погрожували, що у його рідних будуть проблеми (зведений брат В. Федоряка працює начальником відділу в обласній прокуратурі, рідна сестра живе в Росії. — Авт.). До того ж, мій підзахисний перебував у депресії, бо в нього за кілька місяців до затримання, у 2011 році, помер батько (матері нема вже давно)», — пояснив адвокат В. Федоряка Денис Гордєєв. 

Чому ж Віталій мовчав про тиск слідства майже два роки? За словами його захисника, раніше вважав, що є загроза для близьких людей. А нині, після зміни Генерального та обласного прокурорів, має надію на справедливе правосуддя.

На відміну від «подільника», Віктор Сукачов визнавав під тиском свою причетність до терористичної організації лише на досудовому слідстві. У суді він погоджувався тільки з тим, що допомагав Віталієві Федоряку отримувати банківські картки, що проходять у справі. Як розповів «УК» адвокат Віктора Сукачова Олександр Шишкін, у матеріалах слідства є багато розбіжностей. Наприклад, на місці вибуху в Харкові начебто знайшли лист із вимогами. Однак на відео події жодного листа нема. Крім того, експертиза не підтвердила, що на цьому конверті є якісь залишки вибухових речовин. «Як лист потрапив в епіцентр вибуху?» — запитує адвокат.

Захист Віктора Сукачова подав клопотання про направлення справи на додаткове слідство (справу розглядають ще за попереднім КПК), яке суд задовольнив. А прокуратура подала на це апеляційну скаргу. Тепер хід за апеляційною інстанцією, яка або спрямує справу на додаткове розслідування, або поверне її до Індустріального суду. Чи причетні до вибухів і ці двоє «терористів», напевне сказати не можна. Безперечно зрозуміло одне: суспільство ще не скоро дізнається (якщо дізнається взагалі), хто ж стоїть за організацією вибухів у Дніпропетровську, а також у Харкові та Запоріжжі.