Створення незалежного Антикорупційного бюро з широкими повноваженнями було однією з найважливіших вимог Майдану. Громада сподівалася, що з цим не баритимуться, однак минали місяці, а ідея не ставала реальністю. Хтось у цьому вбачав саботаж, а хтось шукав об'єктивні причини, серед яких головною була воєнна агресія Росії. 

Лише торік у жовтні Верховна Рада схвалила пакет законів, серед яких Закони «Про запобігання корупції», «Про Національне антикорупційне бюро України», «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014—2017 роки».

Щоб підібрати професіонала належного рівня, який би очолив цю поважну інституцію, оголосили конкурс. Кандидатів виявилося більш ніж досить — 186. Їх «просіяли» через кілька турів конкурсного відбору, спочатку залишивши 21 претендента, а потім лише трьох.

Остаточне рішення щодо обрання глави НАБ має ухвалити Президент до 17 квітня. Конкурсна комісія з відбору кандидатів, яка складалася з дев'яти членів (порівну призначили від Президента, уряду та парламенту), 7 квітня затвердила дві кандидатури. Найбільше голосів набрали адвокати Артем Ситник і Микола Сірий.

Одразу після Великодніх свят глава держави зустрівся з фіналістами конкурсу. Відбір кандидатів на посаду директора Антикорупційного бюро був першим в Україні відкритим публічним конкурсом на високу державну посаду. Президент привітав претендентів з перемогою, наголосивши, що у такому складному відборі це величезне досягнення і дуже важливий етап у житті кожного з них.

«Я не втручався в роботу конкурсної комісії і був за те, щоб серед претендентів були й іноземні фахівці, — наголосив Президент. — Моя позиція була проти обмеження віку кандидатів і проти 10-річного стажу юридичної практики. Але приймаю той вибір комісії, який зроблено, і в найкоротший термін визначуся щодо директора Національного антикорупційного бюро України».

Боротьба з корупцією нині не менш важлива, ніж боротьба за суверенітет і територіальну цілісність. Тож Президент покладає великі сподівання на ефективність роботи бюро й очікує, що той, кого буде обрано, з перших днів продемонструє ефективність.

«Повноважень більш ніж достатньо, — цитує слова Президента його прес-служба. — Індульгенції за корупцію не буде. «Парасольок» захисту тих чи тих корупційних схем в Україні не існує. Обмежень для того з вас, хто виконуватиме функції директора бюро, теж не буде, крім одного — ефективність роботи».

Готуючись зробити вибір, Петро Порошенко обговорив з кандидатами їхнє бачення стратегії та ключових елементів антикорупційної діяльності, особливості роботи нового органу та його взаємодії з прокуратурою й іншими органами державної влади. Ключовою ідеєю має бути не помста і розправа, а справедливість.

Нова інституція має використовувати найкращий іноземний досвід у сфері протидії корупції та за потреби залучати до діяльності бюро фахівців з-за кордону. Претенденти розповіли про враження від конкурсу, зазначивши, що він відбувався в прозорих публічних умовах, і поділилися своїм баченням основних засад та принципів роботи новоствореного органу.

Микола Сірий зокрема зазначив, що вважає надзвичайно важливим для ефективної і дієвої роботи бюро його злагоджену взаємодію з правоохоронними органами та використання успішного антикорупційного іноземного досвіду, і наголосив, що бюро слід створити за європейськими стандартами, де ключовими підрозділами мають бути злагоджені структури оперативно-слідчого спрямування, які діятимуть швидко й ефективно.

Інший претендент на посаду Артем Ситник наголосив, що його стратегія боротьби з корупцією передусім передбачає моніторинг життя чиновників вищого рангу. При цьому він зазначив, що віддає перевагу новим обличчям у правоохоронних органах.

Вислухавши претендентів, Президент закликав майбутнього директора НАБУ швидко сформувати команду, залучивши до її роботи й українських, й іноземних фахівців з тих країн, де боротьба з корупцією найефективніша.

Глава держави переконаний, що найближчим часом маховик боротьба з корупцією буде розкручено на повну потужність, а каток цієї боротьби нещадно чавитиме корупціонерів.