«Сьогодні до України прикута увага всього світу. Наша хоробра боротьба проти значно більшого за розміром загарбника, який вдерся на нашу землю, щоб знищити нас, наші європейські цінності, а натомість отримує рішучу відсіч, надихає людей у багатьох країнах. Уряди інших держав підтримують Україну в цій боротьбі, надаючи військову, гуманітарну й політичну допомогу.

Прості громадяни допомагають нашим переселенцям, які втікають від війни: відчиняють для українців двері своїх осель, діляться хлібом і одягом, навчають наших дітей. Громадяни різних країн по всій планеті виходять на площі своїх міст із синьо-жовтими прапорами, щоб висловити підтримку українцям, і постійно питають:як іще ми можемо допомогти?» — так Президент Володимир Зеленський прокоментував започаткування глобальної ініціативи United24, яка має на меті об’єднати людей з усього світу довкола бажання допомогти Україні.

Оголошуючи про започаткування United24, глава Української держави уточнив, що цей глобальний проєкт покликаний збільшити обсяги пожертв на користь нашої держави, забезпечити ефективність і прозорість їхнього розподілу.

Кошти за призначенням

«Проєкт United24 дає змогу кожному долучитися до підтримки України й надати реальну допомогу українським громадянам, які постраждали від цієї несправедливої війни. Кожен може зробити пожертву в один клік із будь-якої країни. Це можуть бути і окремі свідомі громадяни, підприємці, і великі технологічні корпорації. Ми щодня б’ємося з ворогом, виборюючи цінності свободи та демократії, і United24 стане саме тим цифровим сервісом, який об’єднає весь цивілізований світ задля підтримки України», — цитує слова Президента його Офіс.

Фандрейзингова платформа United24 має стати головним вікном для збирання благодійних пожертв на підтримку нашої держави від урядів держав до міжнародних фондів, від промислових гігантів до модних брендів, від зірок кіно та музики до громадських і політичних діячів, а також громадян різних країн. І допомога розподілятиметься за трьома напрямами: оборона та розмінування, гуманітарна й медична допомога, відбудова України.

Усі кошти спрямовуватимуться на рахунки Національного банку України, закріплені за профільними міністерствами. Звітність про збір коштів надходитиме НБУ кожні 24 години. Про призначення та розподіл коштів міністерства звітуватимуть раз на тиждень.

За ефективне використання пожертв відповідатимуть Міністерство оборони, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство інфраструктури. Відповідальним за діяльність United24 від уряду призначено віцепрем’єр-міністра — міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

Приєднується до платформи United24 консалтингово-аудиторська компанія «Делойт Україна», яка є частиною міжнародної мережі «Делойт». Один зі світових лідерів галузі, який входить до «великої четвірки» аудиторських компаній, щоквартально перевірятиме зведений звіт усіх міністерств.

Команда ініціативи постійно висвітлюватиме звітність на платформі United24 і на офіційних сторінках ініціативи в соцмережах.

 Спільне завдання

Перебуваючи з робочим візитом у Польщі, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль презентував United24 міжнародним партнерам і донорам. Він пояснив, що першими компонентами цієї глобальної ініціативи для згуртування людей навколо підтримки України стали план та Фонд відновлення, який офіційно запущено цього тижня.

«Розраховуємо, що фонд наповнюватимуть п’ять джерел: допомога держав-партнерів та міжнародних фінансових організацій, допомога великих міжнародних корпорацій, заморожені, конфісковані активи рф, внески приватних осіб, допомога міжнародних гуманітарних організацій та благодійних фондів. Україна вже веде роботу за всіма п’ятьма напрямами. Три з них працюють через механізми МВФ і Світового банку, ще два — через онлайн-платформу U24», — цитує слова Прем’єра департамент комунікацій Секретаріату Кабміну. 

Денис Шмигаль розповів, що Україна працює над детальним планом відновлення. У його основу буде закладено принципи регіональності (коли країни-партнери та корпорації допомагають у відновленні конкретного міста чи регіону) та параметричності (напрацювання конкретних параметрів відбудови й трансформації кожного сектору економіки).

«Ми не просто відновлюватимемо зруйновані будівлі. На їхньому місці українські архітектори та будівельники разом з міжнародними партнерами реалізовуватимуть сучасні архітектурні рішення з урахуванням принципів енергоефективності, безбар’єрності та інноваційності.

Ключовим фокусом для нової української економіки стануть економічна свобода та створення кращих умов для ведення бізнесу, залучення інвестицій, діджиталізація. Віримо, що нова Україна стане прикладом для всього світу, а її швидке післявоєнне відновлення й економічне процвітання з моменту закінчення війни стане нашим спільним завданням разом із міжнародними партнерами», — резюмував очільник уряду.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»