Страшне ревіння і руйнівна сила водної стихії, яка охопила гірські райони Закарпаття 20 і 21 листопада, нагадала закарпатцям про трагічні події 1998-го і 2001 років, коли дощова повінь зруйнувала понад триста будинків.

На окремих ділянках Тиси рівень води підвищився більш ніж на 4 метри. Голова регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Михайло Рівіс повідомив: рівень інтенсивності опадів за два листопадові дні відповідав тому, який був під час паводка 2010 року.

Під час паводка люди рятують і себе, і нажите. Фото автора

Підрахували втрати у Рахівському, Тячівському, Міжгірському та Іршавському районах, що постраждали найбільше. Загалом підтоплено 315 домогосподарств. На Рахівщині вода з Тиси вилилася на автодорогу Мукачеве — Рогатин — Івано-Франківськ на шести ділянках. На Тячівщині води ріки Тересва прорвали захисні споруди біля сіл Калини та Ганичі, в Руській Мокрі знесло мостовий перехід біля сільської ради, в Усть-Чорній у двох місцях стався зсув землі на центральній дорозі. До аварійно-відновлювальних робіт в області залучили 227 чоловік і 52 одиниці техніки.

Від суботи рівень води в річках стабілізувався і поволі почав спадати. До сьомої години вчорашнього ранку підрозділи ДСНС України та комунальні служби області відвели і відкачали воду із 136 житлових будинків і 278 домогосподарств (в полоні стихії залишалися ще 37). Вода зійшла з 17 гектарів сільгоспугідь. У всі знеструмлені населені пункти відновлено подачу електроенергії. Пошкодженими ще залишалися 490 метрів земляних берегових укріплень і 110 метрів автодоріг місцевого значення. Утім, проїзд автотранспорту на всіх автодорогах області забезпечується.

Після двох найбільш руйнівних паводків український уряд надав кошти на реалізацію протипаводкової програми «Тиса». Саме це дало змогу уникнути великих збитків під час нинішнього і попередніх проявів стихії. Однак використання місцевою владою коштів, спрямованих на програму, зазнало гострої критики голови Закарпатської облдержадміністрації Геннадія Москаля. «Протипаводкова програма не фінансується вже третій рік, і це одна з причин підтоплень і руйнівних наслідків теперішнього паводка», — заявив він. За словами Геннадія Москаля, з’ясувалося, що впродовж 2012—2014 років за програмою «Тиса» заборгували 15 мільйонів гривень. «Я особисто неодноразово їздив у Кабмін і вибивав фінансування, завдяки чому уряд на сьогодні погасив заборгованість на 12,5 мільйона, решту, сподіваюся, повернуть ще до кінця цього року», — розповів очільник області. Він пообіцяв: із 2016-го повноцінне фінансування протипаводкової програми буде відновлено.

Тим часом метеорологи прогнозують закарпатцям, що незабаром температура у регіоні знизиться до мінусових позначок. Людей, чиї обійстя постраждали під час паводка, тепер турбує, чи встигнуть підсохнути їхні підтоплені будинки і чи доведеться їм разом із родинами зустрічати зиму у вогких домівках. Але сподіватимемося, що влада не залишить їх наодинці з бідою.