Команда Міжнародного валютного фонду на чолі із заступником директора Європейського департаменту МВФ Умою Рамакрішнан провела в Києві зустрічі з українськими високопосадовцями. Під час розмови із Прем’єр­-міністром Денисом  Шмигалем ішлося зокрема про впровадження реформ та фінансування України на нинішній рік.

«Уряд з партнерами наполегливо працює в цьому напрямі. Маємо позитивне рішення щодо Ukraine Facility на 50 мільярдів євро та підтримку країн G7», — наголосив очільник українського уряду. Він відзначив ефективність роботи українського зернового коридору та його позитивний вплив на економіку.

Учасники зустрічі окреслили точки зростання ВВП, серед яких розвиток оборонно­-промислового комплексу. Денис Шмигаль розповів про роботу в напрямі конфіскації заморожених російських активів.

«Розраховуємо спільно з партнерами цього року напрацювати механізм, який дасть змогу спрямувати ці активи для відновлення нашої країни», — зазначив він.

Прем’єр­-міністр подякував фонду за успішний другий перегляд програми EFF на 15,6 мільярда доларів. Він підкреслив, що МВФ — один з найбільших фінансових партнерів нашої країни: «Загалом за 2022—2023 роки фонд надав Україні понад 7 мільярдів доларів США. Цього року очікуємо від МВФ 5,4 мільярда доларів. Системно працюємо для забезпечення макроекономічної стабільності».

Сторони обговорили, як ефективніше синхронізувати рекомендації та пропозиції міжнародних партнерів. Фото з сайту me.gov.ua

Як прискорити залучення інвестицій

Під час зустрічі першого віцепрем’єр-­міністра — міністра економіки Юлії Свириденко з місією МВФ ішлося про стан виконання Україною зобов’язань у межах Меморандуму про економічну та фінансову політику, а також як ефективніше синхронізувати рекомендації та пропозиції всіх міжнародних партнерів для прискорення залучення приватних інвестицій в українську економіку.

На зустрічі  були присутні керівник Місії МВФ в Україні Гевін Грей, його заступник Сана Надім, заступник виконавчого директора МВФ Владислав Рашкован, постійний представник МВФ в Україні Ваграм Степанян та заступник міністра економіки Володимир Кузьо.

«Одне із ключових завдань економічного блоку уряду полягає в тому, щоб якомога швидше залучити приватні інвестиції для відновлення України. У нас є кілька програм, які потрібно узгодити між собою задля збільшення ефективності. Уряд розробив програму дій на цей рік, яка містить 11 ключових пріоритетних напрямів розвитку економіки та якою визначено фінальні умови чотирирічної програми Ukraine Facility від Євросоюзу. Ми враховуємо бенчмарки МВФ та рекомендації Європейської комісії, напрацювання зі Світовим банком і ОЕСР. Тобто задля прискорення залучення інвестицій в Україну та відновлення економіки маємо синхронізуватися з усіма міжнародними партнерами», — наголосила Юлія Свириденко.

Вона розповіла про ключові напрями взаємодії з МВФ, з­поміж яких Ukraine Facility, програма доступного кредитування «5—7—9%», програма реформи корпоративного управління, підходи до управління публічними інвестиціями та оцінка потреб приватного сектору RDNA­3.

«У співпраці з партнерами для нас існують два пріоритети. Перший — забезпечення макрофінансової стабільності, другий — підтримка та розвиток приватного сектору економіки. Прагнемо стимулювати відновлення України, і фахова експертиза місії МВФ допомагає знайти потрібні рішення», — підсумувала Юлія Свириденко.

Бюджет­-2024: стійкість перед викликами

Із  керівництвом місії Міжнародного валютного фонду в Києві зустрілися міністр фінансів Сергій Марченко та його заступники. Серед обговорених тем — підготовка до третього перегляду чотирирічної програми Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility — EFF) та фінансування бюджету на 2024 рік.

«Вдячний МВФ за співпрацю, підсумок якої — впровадження ефективних політик та залучення фінансування від фонду та інших донорів. Експертиза МВФ дає змогу Україні бути стійкою перед нинішніми викликами. Пріоритети нашої співпраці залишаються незмінними: виконання Україною умов, передбачених програмою EFF, і мобілізація коштів на нагальні потреби держбюджету», — зазначив Сергій Марченко.

2023 року Україна залучила 4,5 мільярда доларів США від МВФ у межах EFF із загального обсягу програми 15,6 мільярда доларів. Програма — частина пакета міжнародної підтримки України, який становить приблизно 122 мільярди доларів США. 2024 року програма EFF передбачає 5,4 мільярда доларів США бюджетної допомоги Україні.

Наступна місія МВФ в контексті підготовки до третього перегляду програми EFF розпочнеться 17 лютого. Експертні обговорення фокусуватимуться на стані виконання Україною умов Меморандуму про економічну та фінансову політику. Після успішного перегляду програми Україна зможе отримати наступний транш від фонду обсягом приблизно 900 мільйонів доларів США. 

Під час зустрічі міністр фінансів наголосив, що подальше функціонування програми МВФ надзвичайно важливе, а Україна відповідально виконує спільно визначені умови співпраці. Представники фонду вкотре відзначили послідовність української влади в дотриманні порядку денного реформ, зокрема в бюджетній, податковій та фінансовій галузях.

Сторони обговорили джерела фінансування державного бюджету України, зокрема міжнародну допомогу та внутрішній борговий ринок. Було зазначено про вже наявні запевнення від партнерів на 2024 рік, зокрема від Японії, Великої Британії, Норвегії, а також важливе рішення лідерів країн ЄС про започаткування чотирирічного інструменту Ukraine Facility.

Окрім залучення зовнішнього фінансування, Міністерство фінансів вживає заходів для збільшення внутрішніх ресурсів, зменшуючи дефіцит держбюджету. Розвиток потенціалу фінансової системи України — один із пріоритетних напрямів співпраці української влади та експертів МВФ. Учасники зустрічі обговорили подальші заходи для стимулювання доходів держбюджету та внутрішнього ринку запозичень.

Джерело: Департамент комунікацій Секретаріату КМУ