Тріумфальний виступ нашої Джамали на цьогорічному конкурсі Євробачення вкотре відкрив світові Україну, а переможниці дав змогу долучитися до когорти народних артистів України. Вражений шаленим успіхом, Президент Петро Порошенко присвоїв Джамалі це почесне звання.

«Це фантастична перемога. Ти зробила щасливими величезну кількість людей», — такими словами глава держави вітав тріумфаторку, вручаючи їй почесну нагороду під час особистої зустрічі.

Її перемога нині має надзвичайне значення і для українського народу загалом, і для кримських татар зокрема. Бо відтепер про трагічну історію кримськотатарського народу 72-річної давності та анексію Криму нині, про події в Україні знають і говорять не лише дипломати, а й пересічні люди.

Високий статус зобов’язує на нові звершення. Фото Михайла МAРКIВA

Як громадянин своєї країни Петро Порошенко разом із родиною також активно вболівав за Джамалу. «Фактично на підтримку України піднявся весь світ, і сьогодні приємно, що це не просто підтримка абстрактної України, а підтримка України і Криму, кримськотатарського народу, — цитує слова Президента його прес-служба. — Твоя пісня, яка розказує про історію твоєї бабці, її маленьку донечку, історію твого народу — це все так торкає за серце, що ти просто не можеш не підтримати, не проголосувати, не стати учасником великого процесу визволення Криму».

На переконання глави держави, все це сприятиме швидшому поверненню українського суверенітету на півострів: «Можу сказати, що ти зробила величезний внесок у те, щоб зараз питання Криму було знову на перших шпальтах».

Президент також повідомив, що доручив Міністерству закордонних справ порушити перед ЮНІСЕФ питання про присвоєння Сусані Джамаладіновій почесного звання Посла доброї волі ЮНІСЕФ. Він переконаний, що кращої кандидатури годі й шукати.

«Це пропагуватиме розв’язання проблем дітей, питань міграції, а з іншого боку, нагадуватиме про те, що нам треба вирішувати і повертати Україні Крим, повертати дім всьому кримськотатарському народу і особливо значуще, що це відбувається напередодні 72-ї річниці депортації, подій 1944 року. Все це дуже знаково», — зворушливо сказав Петро Порошенко.

Джамала зазначила, що для неї надзвичайно приємно отримати нагороду та визнання. «Я написала цю пісню, мабуть, тому, що просто не могла мовчати, бо дуже довго ця історія була покрита страшними образами кримськотатарського народу, а тепер ще й українців. Мені хотілося сказати правду», — щиро зізналася співачка.

«Чому це спрацювало, чому так Європа відреагувала? Тому що коли ти кажеш правду — правдивим голосом і через правдиву музику — це справді не може бути незрозумілим. Музика має надзвичайний вплив на людство, — зазначила Джамала. — Коли їхала, казала: дуже хочу перемоги для України, для народу. Тому що ми заслуговуємо. В нас останнім часом було стільки страждань, що мені хотілося принести радість українським людям». 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»