На борту затонулого у Чорному морі в Одеській області катера «Іволга» можуть ще перебувати тіла жертв. Про це на брифінгу в Кабінеті Міністрів повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Точну інформацію можна буде дізнатися лише після того, як експерти зможуть вирізати частину металічного корпусу катера і детально його оглянути.

Нині «Іволгу», як повідомив журналістам заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков, який також взяв участь у брифінгу, підняли з дна моря й на палубі плавучого крана «Богатир» доставили в порт Іллічівська.

За словами Геннадія Зубка, серед уламків на судні вже знайшли два тіла. Проте, за інформацією свідків, там може бути ще восьмеро людей. Оскільки «вільний доступ на катер через пошкодження наразі неможливий», то не можна й встановити точну кількість загиблих. Юрій Васьков наголосив, що «коли судно перекинулося, воно було цілим». «Усіх пошкоджень катер зазнав уже після того, як затонув, бо внаслідок шторму корпус судна бився об морське дно», — пояснив чиновник.

На фахівців чекає чимало роботи заради встановлення фатальних обставин. Фото  з сайту 368.media

В порту «Іллічівськ», де перебуває нині катер, тривають слідчі дії. «Вони потребують більше часу, ніж рятувальна операція, оскільки слідчі мають встановити, чи не трапилася аварія через технічні причини», — сказав Геннадій Зубко. За його словами, є інформація, що катер «Іволга» був перевантажений, і це вплинуло на його водостійкість, проте «необхідно встановити головне — чи були технічні причини катастрофи».

Урядовець не підтвердив інформацію про те, що капітан «Іволги» був у стані алкогольного сп’яніння, зауваживши, що це може довести або спростувати лише акт медичної експертизи. Він зазначив: безпосередньо власник і капітан судна відповідальні за цю трагедію, але їхню винуватість потрібно довести в суді. «Ми знаємо, що було порушено чимало інструкцій: перевантаження плавзасобу утричі понад дозволену норму, відключення радіолокаційних приладів. Але що безпосередньо призвело до катастрофи, має встановити лише слідство», — сказав Геннадій Зубко.

Він запевнив, що рекомендації та висновки урядової комісії, яка розслідує причини трагедії у Чорному морі, «будуть жорсткими», оскільки необхідно приділяти неабияку увагу безпеці морського та річкового транспорту. За словами міністра, попередня перевірка засвідчила: на узбережжі функціонують несертифіковані причали, які не можуть реєструвати вихід судна в море.

Віце-прем’єр переконаний, що необхідно посилити адміністративну й кримінальну відповідальність тих осіб та організацій, на яких покладено функції з дотримання вимог безпеки водного транспорту. «Наразі повністю призупинено вихід малих суден у море на території Одеської області, тривають перевірки якості плавзасобів, кваліфікації капітанів і причалів», — резюмував Геннадій Зубко.