Найкращий шлях для України та ЄС — синхронізувати український електроенергетичний сектор із європейським. Таку думку висловив під час зустрічі з віце-президентом Європейської комісії з питань Енергетичного союзу Марошем Шефчовичем Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Передусім глава уряду нагадав про ідеї створення так званих контрольних точок між українським і європейським електроенергетичними секторами. Мовляв, це стара російська ідея, яку він категорично не підтримує.

Він планує і сподівається разом із європейською стороною розробити план, щоб якомога швидше український електроенергетичний сектор став невід’ємною частиною європейського.

Партнери вже зараз закликають нашу країну готуватися до нового опалювального сезону. Фото УНIAН

У цьому контексті Арсеній Яценюк підкреслив, що такий крок залежить від політичної волі. «Я маю політичну волю, щоб зробити Україну частиною великої Європи. Якщо Україна підписала Угоду про ЗВТ і має стати невід’ємною частиною великого економічного простору ЄС, то це означає, що енергетичний сектор також має бути невід’ємною його складовою», — переконаний він.

А ще Україна готова брати участь у реформі європейського енергетичного ринку, особливо газового сектора в частині підвищення його конкурентоспроможності й незалежності. Глава уряду щодо цього зазначив: «Ми готові брати участь у всіх процесах, щоб зробити газовий сектор Європи незалежнішим, насамперед від Росії».

Під час переговорів стало відомо, що на найближчому засіданні Кабінет Міністрів планує розглянути проект нового закону про ринок електроенергії. Цей документ стосуватиметься діяльності всіх учасників ринку електроенергії.

Загалом у межах реформи енергетичного сектору уряд розробляє нову модель функціонування ринку електроенергії, основними принципами якого стануть висока конкуренція й легкість доступу до електромереж. Усі ці аспекти прописано в пакеті законопроектів, які підготував уряд. Пакет проектів документів включає закон про ринок електроенергії, закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, а також закон про доступ до електромереж.

Арсеній Яценюк також підкреслив, що текст законопроекту про ринок електроенергії аналізували експерти Світового банку, ЄБРР, Євросоюзу, Європейського енергетичного співтовариства. Вони внесли 11 поправок, які в обов’язковому порядку потрібно врахувати під час підготовки остаточної редакції документа. А закон про НКРЕКП, на думку Прем’єр-міністра, має зробити Нацкомісію по-справжньому незалежним органом і регулятором на ринку електроенергії. Третій законопроект, який необхідно ухвалити, стосується порядку підключення до електромереж. Перед зустріччю із Прем’єр-міністром віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович виступив на Міжнародній енергетичній конференції Інституту Адама Сміта. Він запропонував провести тристоронні переговори щодо газу з Україною та Росією наприкінці поточного опалювального сезону, який має завершитися до 15 квітня 2016 року.

Слова поважного гостя цитує УНІАН: «Моя ідея полягає в тому, що ми маємо зустрітися наприкінці поточного опалювального сезону». Однак віце-президент Єврокомісії додав, що нині конкретної дати переговорів немає. Окрім цього, Марош Шефчович закликав Україну готуватися до наступного опалювального сезону і нових переговорів із «Газпромом». За його словами, Стокгольмський арбітражний суд до кінця 2016 року не встигне вирішити газові спори між НАК «Нафтогаз України» і російським монополістом на цьому ринку.