СТРУМ

Пройшла ще одна стадія приватизації українських енергокомпаній  

Віктор ПЕТРОВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»

11 січня на конкурсах було продано пакет акцій «Донецькобленерго» та була призначена незалежна переоцінка акцій «Дніпроенерго», оскільки приватизаційний конкурс по цій компанії відбувся з одним учасником. У кожному разі у власності держави лишилися блокуючі пакети, а відтак — змога контролювати інвестиційні зобов’язання нових власників.

Україна нарешті зважилася на дуже серйозний крок. Розпочато поступовий перерозподіл енергетичного ринку  у бік широкого залучення приватного капіталу. Загалом, такі дії аналітики розцінюють по-різному, хоча більшість схиляється до думки, що такий хід був просто вкрай необхідним, адже лише приватний капітал нині спроможний розв’язати найбільшу проблему вітчизняних енергогенераторів — катастрофічну зношеність і моральну застарілість обладнання.

Наприкінці минулого року було продано пакети акцій двох компаній — «Київенерго» та «Західенерго». 11 січня пройшли конкурси з продажу акцій публічних акціонерних товариств «Донецькобленерго» та «Дніпроенерго». Слід зазначити, що у всіх чотирьох випадках акції придбала компанія ДТЕК — найбільша приватна вертикально-структурована енергетична компанія України, підрозділ компанії СКМ, власником якої є Рінат Ахметов.

Слід зазначити, що в аукціонах з продажу «Київенерго» та «Донецькобленерго» у ДТЕК був конкурент, тож проходили торги у самому «первісному» розумінні цього слова. А от «Західенерго» і «Дніпроенерго» продані з участю єдиного заявника.

Приватизація об'єктів енергетики стабілізує роботу галузі. Фото з архіву редакції

ДТЕК обіцяє зробити Донбаську енергосистему найпотужнішою  в державі

11 січня у торгах з продажу акцій «Донецькобленерго» взяли участь ДТЕК Holdings Ltd і ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання». Початкова ціна становила 449,5 млн  грн, було зроблено чотири аукціонні кроки і на ціні 467,6 млн  грн ДТЕК здобув перемогу, ставши власником виставлених 40,061% акцій.

До участі у конкурсі допускалися лише учасники, спроможні протягом останніх трьох років забезпечити передачу електроенергії в обсязі 30% від відповідного показника підприємства, яке виставлено на приватизацію. Як наслідок, ДТЕК (до торгів — найбільший міноритарний акціонер, що тримав 30,59% акцій) відтепер володіє контрольним пакетом акцій ПАТ «Донецькобленерго», одного з найбільших енергопостачальників держави. Обсяг передачі ДОЕ перевищує 9 млрд кВт/год на рік, компанія володіє 70 тис. км повітряних і кабельних ліній електропередач, обслуговує понад 30 тис. юридичних осіб і 1,7 млн побутових абонентів.  При цьому, згідно з офіційно оприлюдненою статистикою, ДОЕ має 4,3 млрд грн кредиторської заборгованості і 2,8 млрд грн дебіторської. За результатами торгів на Українській біржі, 40% акцій «Донецькобленерго» наприкінці минулого року коштували 119 млн грн. Тобто Фонд держмайна підняв ціну майже в чотири рази.

Утім, генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко, виступаючи перед журналістами після проведеного аукціону, зазначив, що хоча ціна ФДМУ   була завищена, а в процесі торгів піднялася ще на 18 млн грн, вона є високою, але справедливою. «З урахуванням необхідного обсягу інвестицій, з урахуванням зобов’язань на семи сторінках, які ми підписали, я думаю, що це більш ніж адекватна ціна», — зазначив Тімченко.

Він розповів, що в ДОЕ на сьогодні необхідно інвестувати щонайменше 1,5 млрд грн — на технічне переоснащення мереж, забезпечення надійної роботи і в «розвиток людського потенціалу підприємства». 

Ідея придбання акцій цілком укладається в стратегію холдингу ДТЕК. «Наше завдання — відновити колишню потужність Донбаської енергосистеми. Ми цілком спроможні відновити енергосистему Донбасу, найпотужнішу в державі», — зазначив Максим Тімченко. І нагадав, що нині ДТЕК уже є власником трьох ТЕС у складі ТОВ «Східенерго», а також двох дистриб’юторів — ТОВ «ДТЕК ПЕС-Енерговугілля» і ТОВ «Сервіс-Інвест».

— Ми не раз заявляли, що у «Донецькобленерго» ми маємо стратегічний інтерес. До початку конкурсу ми підійшли як найбільший приватний акціонер цієї компанії, — сказав Тімченко.

За його словами, найголовніше сьогодні для ДТЕК — вивести взаємодію зі споживачами на якісно новий рівень, компанія готова представити нові продукти, нові технології. «Я вважаю, що починається нове життя «Донецькобленерго», — підкреслив керівник ДТЕК.

Додамо лише, що за умовами конкурсу, новий власник має на 70% забезпечити електростанції вугіллям, добутим на українських підприємствах. Тут слід нагадати, що ДТЕК цілком готовий поставляти це вугілля з таких підприємств, як «ДТЕК Павлоградвугілля», «ДТЕК Добропіллявугілля» та «ДТЕК Шахта «Комсомолець Донбасу». Це особливо важливо, якщо взяти до уваги такі цифри: за 9 місяців минулого року ціна мазуту для ТЕС зросла на 38,7%, газу — майже на 32%, а вугілля — лише на 19%.

«Дніпроенерго»  ще раз оцінять незалежні експерти

Як вже говорилося, на приватизацію 25% акцій ПАТ «Дніпроенерго» подала заявку лише одна ДТЕК Holdings Ltd. Початкову ціну Фонд держмайна України встановив у 1,1740 млрд грн. ДТЕК вийшов з пропозицією у 1,1741 млрд. Перемогу здобуто, але відповідно до вимог «Положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств», якщо на конкурс з продажу пакета акцій подана заявка від однієї компанії, то необхідно дочекатися висновків незалежного оцінювача пакета. Фонд державного майна звертається до учасника конкурсу з пропозицією підписати договір купівлі-продажу лише після затвердження результатів оцінювання, і ціна пакета не може впасти нижче від оголошеної на конкурс.

Таким чином, по суті, купівля ДТЕКом акцій «Дніпроенерго» ще не відбулася. Але й зараз можна говорити про високу ціну, яку править Фонд держмайна. Фахівці схиляються до думки, що ціна перевищує ринкову принаймні на 240 млн грн. Є докладніші і об∂рунтованіші цифри: торік міжнародна аудиторська компанія Ernst&Young оцінила виставлений на продаж пакет, де означена сума була на 25 млн грн нижча, ніж запропонована ФДМУ .

Знову ж таки варто згадати про основну біду вітчизняних енергогенераторів — технічну і моральну застарілість. Так, основні фонди «Дніпроенерго» зношені на 80%. 45 років активної роботи Придніпровської ТЕС —це красномовна цифра, яка просто волає про модернізацію. Трьохсотмегаватні блоки доходять терміну у 300 тисяч годин, що вдвічі перевищує парковий ресурс. А стомегаватні блоки давно було списано через аж надто поважний вік.

Майно «Дніпроенерго» вартістю у 1,4 млрд грн у вересні минулого року було віддано під заставу до «ВТБ Банку», термін погашення кредиту — грудень 2017 року. І це при тому, що вартість основних засобів виробничого призначення на осінь 2011 року становила 1,668 млрд грн. Можна казати, що ФДМУ  виставив на торги компанію,   яка на 80% перебуває під заставою.

Кредиторська заборгованість «Дніпроенерго» склала 813 млн грн. Дебіторська заборгованість — 3 млрд грн., тобто підприємство активно постачає споживачам електроенергію в борг, причому безвідсотковий. Виходить, новому власникові доведеться серйозно переглянути стосунки зі споживачами і довго морочитися із заставленим майном. 2009 року «Дніпроенерго» було збитковим. 2010 року компанія одержала прибуток у 189 млн гривень, але за висновками аудиторів, показники ліквідності однаково не дадуть змоги погасити боргові зобов’язання обіговими коштами.

Через недофінансування підвищилася й аварійність. Як відомо, 20 грудня через неполадки було зупинено Запорізьку ТЕС, а можливість інших ТЕС підтримати енергосистему знижується. Крім того, підприємства «Дніпроенерго» давно відомі як найбільші забруднювачі повітря у регіоні. За 9 місяців 2011 року було виплачено майже 152 млн  гривень екологічного податку.

Зрозуміло, що ДТЕК швидше за все «інвестуватиме» кошти не в екоподатки і штрафи, тому вже сьогодні серйозно замислився над технічним переоснащенням підприємств, щоб знизити обсяги забруднюючих атмосферу викидів та реально покращити екологічну ситуацію у регіоні.

З іншого боку, хоча ще рано говорити про придбання  ДТЕКом пакета акцій, слід зазначити, що «Дніпроенерго» може слугувати прикладом ефективної моделі державно-приватного партнерства. У найбільш кризовий 2009 рік держава змогла домовитися з приватними акціонерами про єдине бачення розвитку компанії. Відтоді й почався поступовий вихід з кризи: збори акціонерів проводяться абсолютно безконфліктно, якість корпоративного управління неухильно підвищується, а це помітно покращує виробничі і фінансові показники.

Держава контролюватиме інвесторів

Як бачимо, держава планомірно виводить енергетичну галузь із кризи, передаючи пакети акцій генераторів у приватні руки. РБК-Україна наводить слова голови Фонду держмайна Олександра Рябченка: більшість енергокомпаній буде приватизовано в першій половині року. «Можемо не встигнути ще дві компанії теплової генерації («Центренерго» і «Донбасенерго») приватизувати за цей час, тому що вони найменш готові до приватизації, всі інші компанії будуть приватизовані протягом двох кварталів нинішнього року», — повідомив очільник ФДМУ .

Але при цьому держава залишила за собою право і можливість впливати на енергетику після приватизації енергокомпаній, маючи за собою блокуючий пакет у 25% акцій обленерго, держава створює механізм державного впливу на енергетику, має змогу поставити інвестора в такі умови, щоб обленерго розвивалися, і робота компаній була якомога прозорою.

«У держави залишається по 25% акцій в кожній компанії і залишається контроль за виконанням інвестиційних зобов’язань, які беруть на себе покупці», — цитує О. Рябченка РБК. Як підкреслив голова ФДМУ , інвестор подає на конкурс план розвитку компанії, який є нерозривною частиною угоди купівлі-продажу разом з конкурсними умовами. «Таким чином, держава контролює виконання всіх цих зобов’язань загалом. Термін контролю — п’ять років», — пояснив урядовець.