Енергетичний ринок — один із найкорумпованіших у нашій країні, тому ми мусимо усіма засобами боротися з цим явищем. Саме це було одним із головних меседжів Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, який він адресував учасникам засідання колегії Міністерства енергетики та вугільної промисловості щодо стану виконання Програми діяльності Кабміну, Коаліційної угоди, Стратегії сталого розвитку «Україна-2020». Очільник уряду наголосив, що він пропонує скликати засідання РНБО з енергетичного балансу країни. Зрештою Арсеній Яценюк зазначив: буде створено посаду заступника міністра Кабміну з питань енергетичної реформи. Наостанок резюмував, що вимагає від профільного міністра доопрацювати енергетичну стратегію України у стислі терміни.

Нові правила

Очільник Міненерговугілля Володимир Демчишин у своєму виступі наголосив, що в рамках вищезгаданої програми його відомство поставило перед собою такі завдання: зміна тактики споживання енергоносіїв не лише у аспекті тарифоутворення, а й збору коштів; формування ліберального ринку електроенергії; інтеграція енергосистеми України в європейську (цю роботу вже активно розпочато з молдовськими та румунськими колегами. — Ред.); удосконалення принципів реформування приєднання до електромереж споживачів приватних обленерго; оптимізація роботи атомної енергетики (зокрема й будування сховища ядерних відходів).

З-поміж нагальних питань міністр вважає реформу газового сектору в аспекті встановлення прозорих рент для газовидобувних компаній.

Серед впевнених здобутків міністерства Володимир Демчишин вважає те, що Росія під тиском України почала на 100% розраховуватися за постачання своєї електроенергії на окуповані території Донбасу.

А заступник міністра Міненерговугілля Олександр Светелік повідомив присутніх про те, що з 1 січня 2016 року в нашій країні запрацюють нові правила на ринку електроенергетики: і юридичні, і фізичні особи можуть напряму укладати договори на постачання електроенергії з генеруючими компаніями.

На це Прем’єр-міністр зауважив: «У мене до вас перше прохання — ставте тестовий режим функціонування нової моделі. Друге — у вересні на уряді відрапортуйте про стан технічної готовності системи в цілому. Третє — якщо йде на приватизацію будь-яке підприємство, то там мають бути чіткі й жорсткі правила. Якщо вони думають, що ми для них просто будемо підвищувати тарифи, а вони не вкладатимуть у модернізацію, тоді повернуться ті ж самі ТЕЦи (теплоенергоцентралі. — Ред.) у державну власність».

Дефіцитний антрацит

Перший заступник міністра Міненерговугілля Ігор Мартиненков зазначив, що Україна має лише 24 активні шахти. Чимало копалень розташовані на лінії так званого розмежування військових дій, вони законсервовані. За словами високопосадовця, всі шахти, що видобувають таке необхідне антрацитове вугілля, на жаль, містяться на окупованих територіях.

Прем’єр поцікавився, скільки ж коштує Україні експортна тонна антрациту з ПДВ із Росії і Південно-Африканської Республіки (ПАР). На це пан Мартиненков відповів, що РФ пропонує нам паливо по 57—58 дол., а ПАР — 78—82 дол.

«Ми не можемо до кінця сподіватися на те, що, заключивши контракт на постачання антрацитного вугілля з Росією, вона у найнеприйнятніший момент не відмовиться від цього. Тож РФ — ненадійний партнер. Потрібно розробляти програму диверсифікації постачань цього виду палива», — зазначив Арсеній Яценюк.

Загалом очільник уряду наказав підготувати упродовж двох тижнів програму реформування вугільної галузі.

У своєму виступі заступник міністра Міненерговугілля Ігор Діденко наголосив, що Україна залишається державою надвеликих обсягів споживання газу. «Так, економіка Польщі, яка є вчетверо більша за українську, споживає в 3,5 раза менше блакитного палива, аніж ми. Тому одне з найголовніших питань в цьому контексті має стати питання енергозбереження», — зазначив він. На думку заступника міністра, Україна переробляє вкрай мало нафти: якщо у маленької Словаччини цей показник становить 5 мільйонів тонн на рік, то у нас — лише 1,8 мільйона тонн на рік. Тому Україні треба завантажувати наші великі потужності з переробки чорного золота.

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболев зазначив: заяви Росії про те, що вони можуть обійтися без української газотранспортної системи, це просто звичайне залякування. «Ми збільшили показники транспортування газу в Європу і працюємо над втіленням у життя проекту реконструкції нашої ГТС», — сказав він.

Коментуючи виступи та підсумовуючи засідання колегії, Арсеній Яценюк зазначив, що ми вже ніколи не дотуватимемо російський «Газпром». «Україна наполягатиме на тому, щоб схеми постачань блакитного палива в цьому році були такими самими, як і торік», — сказав він.

Прем’єр переконаний: нам більше не потрібно таких подачок — 300 доларів за тисячу кубометрів плюс 50% знижки на газ, коли в усьому світі ціна на це пальне становить 250 доларів за тисячу кубометрів.