Міністр енергетики Володимир Демчишин позитивно оцінює підготовку до опалювального сезону, хоча не заперечує, що запаси газу та вугілля наступні два місяці треба активно нарощувати. Оптимізму міністру додає скорочення на 10—12% споживання електроенергії та на 20% — газу, порівняно з відповідним періодом минулого року, зміна структури споживання ресурсів та покращення розрахунків за енергоресурси, можливості закачувати газ і завозити вугілля з-за кордону.

«Ті запаси, що є зараз, треба збільшувати, але немає критичних рівнів. До опалювального сезону залишилось два місяці», — зауважив він під час брифінгу в Кабміні

Скорочення споживання електроенергії та газу відбулось переважно за рахунок промисловості (на 10—12% та 26% відповідно), менше за рахунок населення (на 4,5% і 20% відповідно), розповів міністр. Крім того, відбулась заміна дорогої теплової електроенергії дешевою атомною, наголосив міністр, додавши, що Енергоатом збільшив частку в енергосистемі, порівняно з 2014 роком, з 45 до 55%. Таке заміщення позитивно впливає на тарифну політику та зменшує навантаження на постачання вугілля, забруднення тощо.

Щодо запасів вугілля, то більша його частина надійшла на склади у травні—червні, а у липні, за словами Володимира Демчишина, надходження призупинилось. Причини — брак коштів та збільшення споживання вугілля з 60—65 тисяч тонн до 85—90 тисяч внаслідок ремонту й заміни палива в п’яти блоках з п’ятнадцяти.

«Для розуміння п’ять блоків — це п’ять тисяч гігават, які не доступні для споживання і виробітку енергосистемою. Як наслідок, основне навантаження припадає на теплову генерацію. І в літній період ми спалювали 85—90 тисяч тонн вугілля (замість 60—65 тисяч), як узимку при температурі -10 °С. Взимку працюють ще ТЕЦи, які виробляють тепло, але ми посадили їх на мінімум, щоб не спалювати газ», — пояснив Володимир Демчишин, додавши, що також сформульовано завдання змінити графік ремонтів блоків, щоб одночасно п’ять з них не простоювало, тим більше у серпні, коли досить велике навантаження.

На його думку, ключовими під час опалювального сезону стануть питання рівнів — споживання й надходження пального. Він також навів приклад минулого року, коли у країні розпочали опалювальний сезон із запасом 1,5—1,6 мільйона тонн вугілля на складах і протримались на цьому рівні до кінця сезону за рахунок нових постачань. «Питання не стільки в запасах, скільки у надходженнях і злагодженому постачанні. Тоді ситуацію вдалось збалансувати», — наголосив він, додавши, що наша інфраструктура дає змогу постачати великі обсяги газу із Заходу, і зі Сходу та мати великі запаси у сховищах.

Він також повідомив, що новий етап тристоронніх газових переговорів у форматі Україна—ЄС—Росія заплановано на кінець серпня у Відні. За його словами, Україна поки що не може обійтися без російського газу в пікові зимові навантаження, тому має намір підписати з «Газпромом» черговий «зимовий пакет».

«Пікові навантаження треба закривати все ж з Росії. Тому однозначно маємо намір домовитися з росіянами, бо договір на опалювальний сезон необхідний, і ми його підпишемо», — зауважив міністр, уточнивши, що нині триває торг.

«З РФ проблема у тому, щоб підписати протокол на весь опалювальний сезон за участю європейських партнерів. Ці два питання й були ключовою проблемою. Бо ціна та умови більш-менш зрозумілі», — пояснив він. На переконання міністра, ці питання вдасться вирішити завдяки підтримці європейських та американських партнерів.

Щодо постачань газу із Заходу, то, за словами Володимира Демчишина, з європейською стороною ситуація, ринок та ціни більш-менш зрозумілі.

За його прогнозами, наступні два квартали — четвертий 2015 року та перший 2016 року — ціни будуть на рівні 250 доларів за тисячу кубометрів. Міністр також припустив, що можливе навіть зниження ціни за рахунок падіння цін на нафту, від чого залежить ціноутворення на блакитне паливо.

Він також уточнив, що нині запас газу становить 13,4 мільярда кубометрів, а споживання у січні—липні 2015 року становило 20,818 мільярда (порівняно з 26,022 мільярда за сім місяців 2014-го).