Таку заяву під час брифінгу в Києві зробив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

«Ситуація в принципі збалансована. Впродовж останнього тижня ми зі сховищ відбирали не більш ніж 10 мільйонів кубометрів газу на добу. З європейського реверсу отримуємо близько 40—45 мільйонів кубів, ще 55 мільйонів — власний видобуток. Із російської сторони обсяг був трохи менш ніж 10 мільйонів. За таких умов і з запасами понад 7,7 мільярда кубометрів ситуація збалансована», — констатував урядовець.

Крім того, Володимир Демчишин підкреслив, що після стабілізації температурного режиму теплокомуненерго почнуть відключати від систем, що дасть змогу знизити споживання до того рівня, коли зникне потреба відбирати газ взагалі зі сховищ й отримувати його від Росії. Хоча з РФ є принципова домовленість про знижку в 100 доларів.

З окупованої території Донбасу в Україну надійде багато вугілля. Фото з сайту zn.ua

Нагадаємо, що НАК «Нафтогаз України» з 1 квітня тимчасово припинив закупівлю російського газу, але готовий до її відновлення в разі юридичного підтвердження зниження ціни газу приблизно до 250 доларів за тисячу кубометрів і оформлення відповідних документів з ВАТ «Газпром» (нині європейська ціна — 280 доларів за тисячу кубів).

Володимир Демчишин сподівається, що на тристоронніх переговорах за участю ЄС (заплановану на 13—14 квітня) вдасться остаточно юридично закріпити умови закупівлі російського газу до кінця майбутнього опалювального сезону 2015/2016 р р.

«Нам слід готуватися до наступного опалювального сезону. Потрібен договір не на другий квартал, а треба продовжити дію меморандуму (підписаного в кінці жовтня 2014 року в Брюсселі) на наступний опалювальний сезон. Нам важливо розуміти механізм ціноутворення до кінця опалювального сезону 2016 року», — уточнив глава Міненерго.

Міністр також стверджує: попри те, що «зимовий пакет» де-юре закінчився, де-факто він продовжує працювати до досягнення нових домовленостей.

Також він прокоментував ситуацію у вугільній галузі й питання погашення заборгованості по заробітній платі перед шахтарями. «Заборгованість ще є. За рахунок бюджетних коштів і фінансових надходжень з «Центренерго» ми змогли закрити заборгованість за січень, найближчим часом вирішимо це питання», — стверджує міністр.

Щодо вугілля Володимир Демчишин повідомив, що його запас становить 900 тисяч тонн, і цього достатньо для забезпечення ТЕС. Отже, нині відпадає потреба в імпорті вугілля.  Крім того, українські електростанції отримують великі обсяги антрацитового вугілля з окупованих територій Донбасу.  «З окупованих територій переважно іде антрацитове вугілля, і воно в досить великому обсязі надходить на українську територію», — сказав  міністр і зазначив: постачання здійснюють підприємства, які перереєструвалися на території, що під контролем України, як юридичні особи, розрахунки також здійснюються в українській банківській системі.

«Потім кошти розподіляють між шахтарями на картки», — додав  урядовець. За квітень на окупованих територіях заплановано закупити приблизно 500 тисяч тонн антрацитового вугілля.

Окремо він зупинився на проблемі зі співпрацею держави і ДТЕК. «Небажання найбільшого приватного енергохолдингу ДТЕК нарощувати закупівлю вугілля та виробництво електроенергії за чинних тарифів для компанії близько 90 коп. за кВт-годину призведе до вимушеного збільшення імпорту електроенергії з Росії за ціною близько 80 коп. за кВт-годину», — заявив міністр. 

Сьогодні кіловат (з імпорту) купуємо приблизно за 80 копійок, тариф ДТЕК — близько 90 копійок. Принаймні у квітні імпорт буде істотним конкурентом для ДТЕК. Собівартість вугілля для цієї компанії становить 800—900 гривень за тонну при закладеній у баланс 1100 грн за тонну, що за наявного завантаження їх блоків виводить на собівартість кіловата 70—75 копійок, а з урахуванням вироблення щомісяця 4 мільйонів кВт-год дає достатню сумарну економію для компанії. Володимир Демчишин  підкреслив, що міністерство продовжить боротися з монополізмом ДТЕК шляхом створення умов для конкуренції на ринку.