Міжнародний економічний форум «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!», в якому взяли участь делегації з 30 країн світу, за рівнем міжнародного представництва та результативністю роботи став безпрецедентним не лише для Слобожанщини.

Інтерес до регіону зарубіжних владних та бізнесових кіл цілком закономірний і пояснюється кількома складовими. Харківщина є одним із тих регіонів України, де формують стратегічну основу для розвитку. За словами в.о. голови Харківської облдержадміністрації Юлії Світличної, Харківщина принципово розширює поле ініціатив, взявши стратегічний курс на встановлення нового рівня співпраці з дипломатичними місіями та іноземними представництвами.

В.о. голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична з директором Офісу в Нью‑Йорку Стівеном Ленноном домовилися створювати інвестиційно‑позивний імідж регіону. Фото з сайту kh.depo.ua

Експорт у плюсі

«Інтеграція, кооперація, суспільно-приватне партнерство — ось на це робить ставку регіональна влада разом з місцевим бізнесом та громадськими об’єднаннями, — каже Юлія Світлична. — Наша мета — посилити позиції Харківщини на внутрішньому та зовнішньому ринках агропродукції, IT-послуг та інших галузях, що здатні залучати реальні кошти в регіон».

Фундаментом реалізації таких амбітних планів є передусім те, що в регіоні відновлено стійке зростання в промисловості. «Вперше з 2011 року з плюсом працюють 9 галузей з 11, включаючи таку стратегічну для країни галузь, як машинобудування. Область досягла перших успіхів на глобальних ринках промислової продукції — протягом останнього року товарний експорт у США збільшився в 1,5 раза, 2/3 його вартості — це продукція машинобудування. Промисловий експорт до Китаю підвищився на 7 %, і бачимо потенціал для подальшого зростання. На 90 % — високотехнологічна продукція. Дуже показовою характеристикою диверсифікації ринків збуту є динаміка з ЄС: за рік питому вагу ЄС у структурі експорту Харківщини збільшено з 15 до 23%. Значна частина — це товари з високою доданою вартістю, готові харчові продукти та продукти машинобудування, яких європейські партнери придбали в 2,5 раза більше, ніж торік», — наголосила Юлія Світлична.

Високі гості, зокрема перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів зазначив: найголовніше — що говоримо про мирну економіку. А Глава Адміністрації Президента України Ігор Райнін наголосив, що харківській форум — важлива подія для стимулювання ділової активності, сигнал для інвесторів.

Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Марі Йованович заявила, що США визнають політичне та економічне лідерство Харківської області серед інших регіонів країни, особливо в сфері ініціатив, — майже рік тому Харків став першим і єдиним регіоном України, який відкрив своє представництво у Вашингтоні. Дипломат відзначила позитивні зміни, які відбулися протягом останнього півроку в Україні, зокрема впровадження нової системи декларування для чиновників і системи електронних закупівель ProZorro, лідером із впровадження якої є Харків. Вона розповіла й про нову програму, яка з’явилася завдяки постійній співпраці з Юлією Світличною, — вже оголошено конкурс антикорупційних проектів серед громадських організацій Харківщини на отримання гранту від Посольства США в Україні.

Курс на розвиток

Під час форуму відбулося підписання угоди про співпрацю між агентством «GloBee» і компанією «Strategy XXI Partners», яка займатиметься менеджментом Офісу Харківської області в Нью-Йорку. Уже на жовтень заплановано його відкриття. Керівник компанії Гарієт Мучлі-Вайс зазначила, що просування продукції наших компаній на міжнародні ринки і пошук інвесторів необхідно розпочинати зі створення бренда регіону. Тож першочергові завдання Офісу в Нью-Йорку — пізнаваність Харківської області в США і створення її позитивного іміджу в інвесторів.

Окрему панельну дискусію присвятили роботі Офісу Харківської області в Китаї. Заступник голови постійного комітету зборів народних представників провінції Хейлунцзян Ху Шиїн нагадав, що цього року делегація Харківщини вже двічі відвідала провінцію Хейлунцзян та підписала договір про співробітництво з керівництвом провінції. Він розповів, що запропонував Харківській обласній адміністрації надалі розширювати співробітництво між регіонами не лише в економічному напрямі, а й у галузі науки й техніки, освітній та гуманітарній сферах.

А під час панельної дискусії, присвяченої питанням децентралізації, зазначалося, що дохідні частини бюджетів громад, що вже об’єдналися, збільшилися втричі, а враховуючи субвенції з державного бюджету, бюджети громад зросли в 5-7 разів. Спеціальний радник уряду України з питань децентралізації від Ради Європи Даніель Попеску під час дискусії наголосив, що об’єднання громад — дуже складний процес. «Майже 20 країн Європейського Союзу намагалися зробити це, але їм не вдалося. За два з половиною роки впровадження реформи в Україні зроблено багато, є конкретні результати та хороша динаміка. Є велика підтримка Європи, зокрема, фінансова», — зазначив Даніель Попеску.

Про перспективні проекти у сфері децентралізації розповів керівник проекту DOBRE (USAID) Беррі Рід. За його словами, проект DOBRE реалізуватимуть протягом 5 років у 7 регіонах України, зокрема на Харківщині. 75 об’єднаних громад отримуватимуть в рамках проекту технічну, фінансову та методичну допомогу.

Голова Національної інвестиційної ради Борис Ложкін вважає, що для високого економічного зростання Україні потрібно залучити 120-200 мільярдів доларів протягом 20 років. Він підрахував, що оскільки частка Харківської області у ВВП України — 7 відсотків, то регіону потрібно залучити 15 мільярдів доларів протягом 20 років, або 750 мільйонів доларів на рік. І резюмував, що це можливо: Харківщина — одна з небагатьох областей, у якої вже є майже 50 готових проектів як для великих, так і дрібних інвесторів.