Уже третій рік поспіль 70-тисячна Сміла виявляється не готовою до холодів. І не тільки вона. Перелік міст, де в Україні люди потерпали від холодів, невеликий, але й він вражає. Приміром, через проблеми теплопостачання мерзли в Запоріжжі, Кривому Розі, Шепетівці, Первомайську.

Як пояснили в «Нафтогазі», тепловики, які забезпечують жителів цих регіонів теплом і гарячою водою, накопичили значну заборгованість, не виконують графіків її погашення або в попередньому періоді розрахувалися з «Нафтогазом» менш як за 90% використаного газу. Доки ці підприємства не виконають вимог законодавства, «Нафтогаз» не може надавати їм номінації на газ на пільгових умовах, визначених Кабміном.

Однак повернімося до Сміли. Після мітингів та перекривання руху, втручання Президента Петра Порошенка, надання Кабінетом Міністрів місту позики обсягом 25 мільйонів гривень для запуску опалення в місті було увімкнено тепло з більш як місячною затримкою. Страждали від холоду діти й дорослі, дитсадки, школи й лікарні.

Тим часом ще задовго до початку опалювального сезону багато хто в області й самій Смілі починав бити на сполох. Приміром, депутат Сергій Воронов на сесії обласної ради ще у липні наголошував на необхідності терміново шукати вихід. Однак… Маємо те, що маємо.

Міська влада Сміли нині відхрещується від звинувачень у бездіяльності. Як заявив міський голова Олексій Цибко, «це відверта неправда». Але проблеми з «Нафтогазом» досі не розв’язано, нагадав міський голова: у компанії відмовились укладати договір, якщо міський бюджет не візьме на себе борги компанії «Сміла Енергоінвест» — попередника нинішнього комунального підприємства «Смілакомунтеплоенерго». Він наголосив, що правоохоронцям слід «розібратися, хто винен у тому, що за цей газ не розраховувалися роками. Нехай дадуть гідну оцінку цьому, але місто і комунальне підприємство звинувачувати в тому, що ми не готові були і не стукали до них у двері, — це неправда, відверта брехня», — заявив О. Цибко.

За словами народного депутата Артура Герасимова, після реформи з децентралізації початок опалювального сезону повністю залежить від місцевої влади. А міський голова не проконтролював підготовку міста до зими.

Директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев вважає однією з основних причин зриву опалювального сезону в деяких українських містах стиль управління місцевої влади, який ґрунтується на особистих домовленостях, намаганнях «повирішувати питання» з чиновниками центральної влади. «Влада на місцях розраховувала, що нинішній опалювальний сезон пройде так само, як і торішній: домовляться як-небудь. Не вийшло».

Уроки для вищих і нижчих керівників тут більш ніж очевидні. Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про введення прямої заборони на відімкнення від газу й енергопостачання теплопостачальних підприємств в опалювальний період. Члени уряду вирішили підтримати теплопостачальні підприємства в умовах підвищення тарифу, врегулювавши питання розрахунків підприємств теплокомуненерго і теплоелектроцентралей з НАК «Нафтогаз України» за природний газ.

Як зазначив віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко, населення «має бути захищене від безвідповідальності місцевих чиновників, які не здатні забезпечити теплопостачання в їхніх помешканнях». Президент Петро Порошенко, відвідавши днями Черкащину, поставив новому голові Черкаської обласної державної адміністрації Олександрові Вельбівцю пріоритетні завдання, особливо акцентувавши на першочерговості врегулювання ситуації з опаленням у Смілі, яке вже було відновлено, і справедливого нарахування оплати за надання тепла жителям міста. Глава держави підкреслив, що реформа з децентралізації надала широкі можливості та права місцевим органам влади і водночас поклала на них більшу відповідальність за ситуацію у громадах. Але не всі зрозуміли, що нові можливості збільшують відповідальність. На Київ уже кивати не вийде.

У цьому чи не найголовніший висновок холодної Сміли та інших міст. І стосується він не тільки міської влади, а й зокрема правоохоронців.

— Олександре Івановичу, — зауважив Петро Порошенко, звертаючись до Олександра Вельбівця, — перше ваше завдання — поїздка у Смілу і врегулювання ситуації. Якщо треба, моя порада: на кілька днів перенесіть приймальню до Сміли, зустріньтеся з людьми, почуйте їх, розкажіть позицію обласної державної адміністрації, позицію Президента і завдання. Питання треба врегулювати.

Цілком очевидно: побоювання смілян, що без угоди з «Нафтогазом», який зволікає з її укладенням, доведеться тепер платити за опалення подвійний тариф, марні.