До редакції надійшов лист від депутатів Петропавлівської селищної ради Станично-Луганського району. Зокрема йшлося в ньому про таке:

«Наші люди наполягають на якнайшвидшому проведенні виборів зі створення Щастинської територіальної об’єднаної громади, в яку увійдуть села Войтове та Передільське, селище Петропавлівка та місто Щастя. Оскільки нам не призначають вибори, страждають жителі нашого селища (а їх понад 4 тисячі), бо вони не хочуть залишатися в районі, відстань до адміністративного центру якого понад 60 км. Це нікого не влаштовує. Більшість депутатів та жителів хочуть увійти до Щастинської громади, відстань до адміністративного центру якої — 7 км, це зручно всім.

Фото з сайту mskobr.com

Обставини змінилися

Документи про створення громади проголосували й подали в область ще в 2015 році. Тоді було затверджено проект Щастинської громади. Це питання депутати селищної ради розглядали на трьох сесіях. І щоразу голосували одностайно за входження в цю громаду. Уже навіть затверджено стратегію розвитку такої громади до 2025 року. Але останнім часом на наших сесіях неодноразово були представники станично-луганської влади. Їхні заклики зводилися до того, що жителям нашого селища не треба об’єднуватися із Щастинською громадою, а залишатися в районі або створити власну в Петропавлівці.

Але у наших депутатів інша думка: жителі втомилися їздити до районного центру поганою дорогою за десятки кілометрів. Що ж стосується створення власної громади в Петропавлівці, то ця ідея нереальна, оскільки тут немає промислового потенціалу. А ось зі Щастинською громадою нас багато що пов’язує. Наприклад, у лютому цього року відбулася зустріч наших селищних депутатів і громадських діячів із керівництвом Луганської ОДА, на якій виступав директор ДТЕК «Луганська ТЕС» Станіслав Волонтир. Він повідомив, що на території Петропавлівки розташовано «золовідвал ТЕС, тож ми Петропавлівку нікому не віддамо». Багато людей з нашого селища працює саме на цьому підприємстві. Крім того там триває будівництво, тож будуть додаткові нові робочі місця. Чому ніхто не хоче врахувати цю обставину, що така важлива для жителів нашого селища?

Нам не зрозуміло, чому подача документів до ЦВК й призначення виборів затягується. У зв’язку з цим просимо не порушувати закону про вибори в громаді, яка фактично створена і дуже нам потрібна. Допоможіть добитися виборів.

За дорученням депутатів селищної ради Петропавлівки депутат Катерина Петрова».

Невелике розслідування показало, що в 2015 році проведення виборів до Щастинської громади (так само як і до Новоайдарської) вважали неможливим через проведення АТО та близькості до лінії розмежування. Відповідну постанову ЦВК №208 було увалено 29.08.2015 року. Відзначали високу небезпеку диверсій супротивника. Нині ситуація щодо переліку населених пунктів, у яких визнано недоцільність проведення місцевих виборів, змінилася. І днями представники Луганської обласної державної адміністрації знову підготували й передали документи для проведення виборів у Щастинській громаді до Центральної виборчої комісії України. Тобто у цьому разі є всі підстави радіти такому небайдужому ставленню її потенційних членів до створення нової громади.

Але загалом в області люди не такі активні у створенні об’єднаних територіальних громад.

Відсидітися не вийде

На Луганщині діють три об’єднані територіальні громади: у Новопскові, Білокуракиному та селі Чмирівка Старобільського району. Готові й подані документи щодо об’єднання та створення ще шести громад.

«Зусилля всіх громад, які виявлятимуть ініціативу та об’єднуватимуться, ми підтримуватимемо, допомагатимемо в усьому, що від нас залежить, робити, щоб цей процес становлення відбувся швидко, без жодних зволікань, якісно», — підкреслює заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Вадим Данієлян.

За його словами, відповідно до перспективного плану про створення ОТГ, на території області, таких громад має бути 24.

Що ж гальмує створення об’єднаних територіальних громад?

На думку В. Данієляна, передусім це невисока поінформованість населення та небажання окремих керівників на місцях брати участь у децентралізації.

«Керівники старої формації негативно сприймають саму децентралізацію та появу об’єднаних територіальних громад. Вони бачать для себе тут втрату якихось владних повноважень. Багато з керівників райрад мають бажання створити об’єднані територіальні громади в межах своїх районів. Так зберігається звичний порядок речей, нічого не змінюється.

Але чи добре це для людей?» — запитує Вадим Данієлян.

За його словами, на прикладі вже створених громад можна з упевненістю говорити про переваги для вирішення соціально-економічних питань місцевих жителів після виборів. Наприклад, у Новопсковській об’єднаній територіальній громаді надходження місцевих податків і зборів у 2016 році зросли на 45% порівняно з 2015-м. Аналогічний показник у Білокуракинської об’єднаної територіальної громади (62%). Податкові надходження в Новопсковській ОТГ зросли в 4,7 раза, в Білокуракинській ОТГ — в 4,4 раза.

«На сьогодні створення об’єднаних територіальних громад та передача під них повноважень щодо децентралізації відбувається на добровільній основі. Громади можуть об’єднуватися за бажанням і навіть не за перспективним планом, як це було у Чмирівці. Потім (після 2017 року) ті громади, які зайняли позицію спостерігача, все одно не зможуть залишатися невизначеною територією», — підкреслює заступник голови ОДА. І радить усім громадам активно об’єднуватися відповідно до перспективного плану.