КОШТИ

Розмір соціальних виплат підвищиться

Приємну новину незабаром відчують не тільки ті люди, котрі перебувають на заслуженому відпочинку і вважаються малозахищеними у матеріальному плані. Чимало й інших категорій громадян отримають збільшені виплати.   Окрім підвищень, надбавок до пенсій, державної соціальної допомоги на догляд за дітьми, зростуть оклади й у бюджетників.

Тобто з 1 грудня 2012 року розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, підвищиться   до  884 гривень (у жовтні було 856 гривень). Відповідно, як це передбачено в чинному законодавстві, збільшаться з 1 грудня  й розміри виплат, що визначаються з урахуванням прожиткового мінімуму. Начальник відділу з питань призначення пенсій департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Галина Мастюгіна на прохання кореспондента «Урядового кур’єра»  розповіла, розміри яких пенсій і надбавок збільшаться.

Доплата  за понад-нормативний стаж

— Статтею 28 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» встановлено мінімальний розмір пенсії за віком та доплату за понаднормативний стаж, які визначаються з урахуванням прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, котрі втратили працездатність. Тому з грудня ці пенсії підлягають  перерахунку, зазначила Галина Іванівна.

Визначено доплату за понаднормативний стаж та мінімальний розмір пенсії понад страховий стаж для жінок, які мають 30, а для чоловіків — 35 років страхового стажу.

 Якщо пенсію було призначено до 1 жовтня 2011 року і людина після цієї дати не здійснювала перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу та заробітку, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, то з  1 грудня мінімальний розмір її пенсії та доплату за понаднормативний стаж буде визначено за (понад) 20 та 25 років страхового стажу для жінок і чоловіків відповідно.

Якщо ж пенсію було призначено після жовтня 2011 року або раніше, але після жовтня 2011 року перераховано із стажу та заробітку, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії та її мінімальний розмір і доплату за понаднормативний стаж було встановлено з урахуванням 30 та 35 років страхового стажу, то перерахунок у грудні буде здійснено на підставі цих показників.

З 1 грудня зміниться мінімальний розмір пенсійної виплати

 Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 26 березня 2008 року №265, якщо щомісячний розмір пенсійних виплат особи (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною та щомісячної доплати до пенсії у зв’язку із втратою годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання) не досягає прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, таким людям надають щомісячну державну адресну допомогу до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Тобто з  1 грудня щомісячну державну адресну допомогу буде встановлено в розмірі, що не вистачає до 884 грн.

Мінімальні пенсії шахтарям

З 1 грудня виплати особам, які отримують пенсії, призначені (перераховані) за нормами Закону  «Про підвищення престижності шахтарської праці», буде збільшено за рахунок застосування нового розміру прожиткового мінімуму. Після перерахунку мінімальний розмір пенсії шахтарів становитиме 2652 грн. (884 грн. х 3).

 З 1 грудня пенсії особам, які працюють, зокрема й працюючим шахтарям, не перераховуватимуть

 У Законі  «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», який набув чинності з 1 жовтня 2011 року, передбачено, що розмір пенсії, обчислений відповідно до статті 28 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», перераховують у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, особам, які не працюють (не провадять діяльності, пов’язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування).

Але у разі звільнення з роботи та звернення пенсіонера до управління Пенсійного фонду  за місцем проживання з відповідною заявою пенсію буде перераховано.

Державна допомога на дітей також збільшується. Фото з сайту blogspot.com22

Пенсії у зв’язку  із втратою годувальника

Розмір пенсії у зв’язку із втратою годувальника залежить від страхового стажу та заробітку померлого  годувальника.

Згідно зі статтею 37 зазначеного закону, пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається в розмірі: на одного непрацездатного члена сім’ї — 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника; на двох та більше непрацездатних членів сім’ї — 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.

Дітям-сиротам пенсія у зв’язку із втратою годувальника призначається в зазначених розмірах, виходячи з розміру пенсії за віком кожного з батьків.

При цьому якщо розмір пенсії у зв’язку із втратою годувальника (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною та щомісячної доплати до пенсії у зв’язку з втратою годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання) на одного непрацездатного члена сім’ї має бути не менш як 100 відсотків, на двох — 120 відсотків, на трьох і більше — 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність. Якщо він менший, таким особам надають щомісячну державну адресну допомогу до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.

 Тобто у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму підвищаться  мінімальні розміри цих пенсій: на одного непрацездатного члена сім’ї  до 884 грн. (884 грн. х 100%); на двох — 1060,80 грн (884 грн х 120%) та на трьох і більше  — 1326 грн (884 грн х 150%).

Розмір щомісячної доплати до пенсії у зв’язку із втратою годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, на   кожного непрацездатного  члена  сім’ї  становитиме 884 грн.

Перерахунок надбавок  та підвищень

З огляду на розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а це 884 грн,  обчислено розміри підвищення ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань пенсію за особливі заслуги перед Україною, додаткові пенсії особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, щомісячну доплату до пенсії непрацюючим пенсіонерам, вивільненим у зв’язку із закриттям ЧАЕС, державну соціальну допомогу на догляд, мінімальні пенсії для інвалідів — військовослужбовців строкової військової служби та у зв’язку із втратою годувальника, які призначені членам їхніх сімей, надбавки на утриманців відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Наголошу, що вказані доплати буде перераховано всім пенсіонерам, до пенсій яких вони нараховані, незалежно від того, працює пенсіонер чи ні.

Підвищення  до пенсій почесним донорам

Статтею  13 Закону «Про донорство крові та її компонентів» передбачено, що до пенсії почесним донорам України встановлюється надбавка у розмірі 10 відсотків затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць. Розмір такого прожиткового мінімуму  з 1 грудня становитиме 1095  гривень.  Тому розмір   надбавки   до пенсії почесним донорам України становитиме   109,50  гривні.  

Цю надбавку також буде перераховано незалежно від того, працює пенсіонер чи ні.