Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування протиправних дій правоохоронних органів і окремих посадових осіб передала Генеральній прокуратурі матеріали щодо подій ночі з 29 на 30 листопада і констатувала створення організованої злочинної організації на чолі з тодішнім міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком. Про це на засіданні цієї комісії сказав її голова Геннадій Москаль.

Нагадаємо, торік у ніч на 30 листопада співробітники спецпідрозділу МВС «Беркут» провели силову операцію зачистки території Майдану Незалежності від учасників мітингу на підтримку євроінтеграційного курсу країни.

«Нами вбачається, і ми це вже передали до ГПУ, створення організованої злочинної організації, на чолі якої стояв Захарченко як міністр внутрішніх справ, щодо подій на Майдані Незалежності. Ми просимо ГПУ так це і кваліфікувати», — зазначив Геннадій Москаль.

Він також додав, що Тимчасова слідча комісія вважає причетними до цих подій заступника екс-міністра внутрішніх справ Ратушняка, начальника Управління МВС у Києві Коряка, його заступника з громадської безпеки Федчука, начальника Управління громадської безпеки Маріненка та його заступників, а також начальника київського «Беркута» Кусюка.

Голова комісії також повідомив, що людям, які причетні до цих подій, вже мають бути вручені повідомлення про підозру щодо подій на Майдані 30 листопада.

Учасники мітингу підтримали євроінтеграційний курс країни. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Чого досі так і не вдалося встановити комісії, так це хто ж саме стріляв у людей під час мирних акцій протесту. Командири спецпризначенців з Одеси та Донецька на засіданні розповіли, що їхні бійці під час масових розстрілів не стріляли взагалі. Зброї та снайперських гвинтівок до Києва із собою не брали. Хоч самі снайпери до столиці прибули.

«Наші військовослужбовці внутрішніх військ не стріляли з бойової зброї, — заявив під час засідання начальник відділу озброєння Головного управління внутрішніх військ МВС України Сергій Гриценко. — У нас кожен автомат і пістолет, спортивна гвинтівка стоять на обліку в головному управлінні і на обліку в кожній військовій частині — вся зброя і боєприпаси в МВС полічені, і кожен патрон на балансі».

Командир загону спеціального призначення управління східного територіального командування Олексій Ярош, який узимку був у столиці із бійцями, котрі охороняли тоді урядовий квартал, теж запевнив комісію, що ніхто з його підлеглих не стріляв. «Я можу відповісти тільки за своїх підлеглих, за тих, які були зі мною, — сказав він. — Вони не стріляли».

Водночас з’ясувалося: два роки тому МВС закупило мисливські гвинтівки, які згодом переобладнали на снайперські. Досі цю зброю у спецзагонів не вилучили і не провели експертизу.

Також втрачені гільзи та кулі. У 80% жертв кулі пройшли навиліт, що фактично унеможливлює встановлення, хто та з якої зброї стріляв.

«Майже немає механізму, щоб ідентифікувати, хто стріляв», — повідомив комісії начальник департаменту карного розшуку МВС Василь Паскал. Але пообіцяв, що буде зроблено все можливе, щоб знайти тих, хто вбивав і мирних громадян, і правоохоронців.

Щодо інших злочинів, скоєних під час масових акцій протесту, то, за словами Василя Паскала, вже розкрито справу про побиття народного депутата Андрія Іллєнка та його адвоката. В інтересах слідства подробиць журналістам не повідомили.

Під час засідання Василь Паскал також надав інформацію щодо людей, які зникли під час зимових подій на Майдані. «Станом на 23 квітня розслідується два кримінальні провадження щодо встановлення місцезнаходження двох осіб, які, згідно з показами їхніх рідних, перебували або мали намір виїхати на Майдан Незалежності для участі в масових акціях протесту», — сказав він, зазначивши, що всього міліція розшукувала 101 зниклого активіста.

Василь Паскал наголосив, що міліція порівнює свої дані з інформацією громадських організацій, що займалися пошуком євромайданівців. Крім того, він розповів, що нині розслідується 87 випадків підпалів автомобілів, що сталися з листопада по лютий.

Водночас начальник департаменту карного розшуку зазначив, що в процесі розслідування в міліцію надходить великий обсяг дезінформації, зокрема Паскал назвав дезінформацією повідомлення про нібито відрізання голів активістам Євромайдану.

Закриваючи засідання комісії, Геннадій Москаль ще раз підкреслив, що потрібно прискорити розслідування, тому наступне засідання відбудеться вже наступного тижня. «Все ясно щодо ситуації 30 листопада, стосовно інших фактів і днів нам треба опитати ще 60—70 осіб, щоб ми мали чітке уявлення», — зазначив Геннадій Москаль.