До редакції часто звертаються люди, які хочуть дізнатися, як і де слід отримувати дозвіл для в’їзду в зону проведення АТО та виїзду з неї. Адже з 21 січня 2015 року запроваджено обов’язкову систему перепусток. Читачі запитують: хто має право на ці документи, який термін їх дії та кому і за що можуть відмовити в отриманні дозволу? «УК» вирішив систематизувати інформацію з цього приводу.

За повідомленням прес-центру АТО, віднині в’їзд на неконтрольовану територію і виїзд з неї громадян України, іноземців та осіб без громадянства буде дозволено на певних умовах через пункти пропуску. Такі заходи було вжито відповідно до рішення РНБО для обмеження руху людей і вантажів через лінію розмежування у зоні проведення АТО. 

СБУ на своєму сайті (www.sbu.gov.ua) оприлюднила Тимчасовий порядок в’їзду на неконтрольовану територію та виїзду з неї громадян  України, іноземців та осіб без громадянства. 

Відповідно до нього, контроль за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів вздовж лінії зіткнення у межах Донецької та Луганської областей, в’їзд на неконтрольовану територію та виїзд із неї громадян України та іноземців (осіб без громадянства) відбуватиметься, якщо вони нададуть паспорт і перепустку, видану координаційними групами.

Термін дії

Перепустку видають для одноразового або багаторазового в’їзду на неконтрольовану (контрольовану) територію та виїзду з неї. Вона дійсна протягом вказаного в заяві документально підтвердженого терміну, що не може перевищувати дозволеного строку перебування іноземця або особи без громадянства на території України та повинен враховувати строк, необхідний для виїзду за межі України (не менш як три дні).

Куди звертатись для оформлення

Оформлення таких перепусток здійснюють координаційний центр при Штабі АТО у Краматорську та координаційні групи, створені при управліннях (відділах) МВС у містах:

Старобільськ

тел.: 066-092-36-04, 096-243-84-02, 064-612-47-08, 064-612-02-50

Дебальцеве

тел.: 067-334-24-04, 062-492-20-52
ato14_c@ukr.net, dub0207@yandex.ua

Велика Новосілка

тел.:062-432-11-82, 062-432-12-74
shtab-vnovosilka@yandex.ua

Маріуполь

тел.: 092-540-202, 097-010-94-25
gorodumorya@ukr.net

Громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають на неконтрольованій території, можуть оформити перепустку безпосередньо на найближчому до них контрольному пункті, призначеному для пропуску громадян або вантажів. Перепустку видають протягом 10 днів з дати подачі необхідних документів. Перепустку видають особам, які досягли 18-річного віку. Дані про неповнолітніх осіб вносять до перепусток їхніх батьків або законних представників.

Які документи потрібні

♦ заява, в якій обов’язково слід вказати маршрут переміщення (населені пункти), термін перебування в районі проведення АТО;

♦ оригінал паспортного документа (після пред’явлення повертають);

♦ копію сторінок паспортного документа (особисті дані особи, місце та дата видачі, місце реєстрації);

♦ копію ідентифікаційного податкового номера (ІПН);

♦ документ, що підтверджує мету в’їзду на неконтрольовану територію:

• копії документів, що підтверджують проживання особи, яка бажає в’їхати на територію проведення АТО, або її близьких осіб (родичів чи членів сім’ї) на території проведення АТО;

• документ, що підтверджує місце поховання близьких осіб;

• телеграми про смерть або хворобу близьких осіб (завірені у закладах охорони здоров’я);

• документи, що підтверджують право власності на об’єкти нерухомості, розміщені на неконтрольованій (контрольованій) території;

• інші документи, що можуть підтвердити мету в’їзду.

Також Укрзалізниця подає до координаційної групи списки своїх співробітників, які регулярно їздять на неконтрольовану (контрольовану) територію, та відповідні документи.

Наявність перепустки не виключає перевірки посадовими особами, які несуть службу на блокпосту, на контрольному пункті в’їзду-виїзду документів, що підтверджують мету в’їзду/виїзду. У разі виконання дипломатичних та консульських функцій, у тому числі в рамках діяльності міжнародних організацій, членом яких є Україна, до пакета документів додається клопотання, погоджене МЗС України.

Для перепустки на автівку:

♦ заяву, в якій обов’язково вказати маршрут переміщення (населені пункти), термін перебування в районі проведення АТО;

♦ ксерокопію паспорта водія транспортного засобу;

♦ ксерокопію технічного паспорта на транспортний засіб;

♦ для юридичних осіб — ксерокопію документа, що підтверджує право користування транспортним засобом (договір оренди, договір найму та інші).

♦ оригінали:

• паспортного документа;

• технічного паспорта на транспортний засіб;

• документа, що підтверджує право користування транспортним засобом (після пред’явлення повертають).

Документи на вантаж:

♦ товарно-транспортна накладна;

♦ видаткова накладна;

♦ засвідчена копія свідоцтва про реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності в органах державної реєстрації України;

♦ засвідчена копія свідоцтва платника податків, яке зареєстроване у фіскальних органах України, або витягу з реєстру платника ПДВ;

♦ засвідчена копія договору купівлі-продажу;

♦ передбачені чинним законодавством сертифікати відповідності на продукцію.

Строки розгляду заяв:

♦ гуманітарна допомога — до 3 робочих днів;

♦ товари для виробничих потреб — до 10 робочих днів;

♦ інші товари — до 30 робочих днів.

Перевірка вантажу на контрольному пункті проводиться протягом 24 годин з моменту в’їзду транспортного засобу.

Коли можуть відмовити:

1) особа створює чи може створити загрозу національній безпеці держави або охороні громадського порядку, забезпеченню охорони здоров’я, захисту прав і законних інтересів громадян України та інших осіб, які проживають на території України;

2) паспортний документ підроблений, зіпсований або не відповідає встановленому зразку чи належить іншій особі;

3) людина подає завідомо неправдиві відомості або підроблені документи;

4) якщо є обгрунтовані підстави вважати, що особа має інші, ніж вказано у заяві, підстави та мету в’їзду на неконтрольовану (контрольовану) територію або якщо вона не надала підтвердження щодо підстав та мети в’їзду; 

5) в іноземця чи особи без громадянства немає документа, що підтверджує наявність достатнього фінансового забезпечення на період запланованого перебування на території України або відповідних гарантій приймаючої сторони.

Контактні телефони координаційних груп:

Сектор «А»: 064-612-47-08, 064-612-02-50

Сектор «Б»: 062-432-11-82

Сектор «С»: 067-334-24-04

Сектор «М»: 097-010-94-25
KC_sarmat@ukr.net

Телефон «гарячої лінії» Фіскальної служби (для оформлення вантажів): 099-605-42-47, 099-368-33-46;

«Гаряча лінія» СБУ: 0-800-50-14-82.

Детальніше:www.ssu.gov.ua/sbu/control/uk/publish/article?art_id=136472&cat_id=136462