У неділю пізно ввечері понад 500 людей зібралися під будівлею МВС у Києві, щоб вшанувати пам’ять загиблої керівниці справами Херсонського міськвиконкому, радниці Херсонського міського голови, громадської активістки Катерини Гандзюк. Друзі, активісти, колеги, журналісти й політики несли портрети загиблої. Перед входом до будинку управління МВС в Херсонській області вони виклали зі свічок напис на тротуарі «Її вбили». Учасники вимагали у правоохоронців знайти й покарати замовників убивства.

33-річна Катерина, яку 31 липня зловмисник облив сірчаною кислотою, померла 4 листопада в лікарні в Києві. Внаслідок хімічних опіків, які вразили 40% шкіри, Катерина частково втратила зір і перенесла 11 операцій. За попередньою інформацією, смерть настала через відірваний тромб.

Безкомпромісний борець за правду

Цей зухвалий напад шокував суспільство. Тим більше, що йому передувала серія нерозкритих атак на журналістів і активістів. Відразу після новини про напад на Катерину Гандзюк її колеги ініціювали в соціальних мережах акцію «Хто замовив Катю Гандзюк?», вимагаючи у правоохоронців провести швидке прозоре та ефективне розслідування злочину, а головне — знайти замовника жорстокого й зухвалого нападу.

Справа ця — виклик для правоохоронців. Адже останнім часом саме співробітники МВС та правоохоронні структури ставали мішенню нещадної критики херсонської активістки. Як повідомляє «Українська правда», навесні Гандзюк опублікувала перелік з понад 200 осіб, які за останні чотири роки отримали дозволи на травматичну та газову зброю нібито як журналісти. «Кльовий бізнес у мусорів, правда ж?» — написала тоді вона на своїй сторінці у Facebook.

Незадовго до скоєння нападу Катерина критикувала правоохоронців за неефективне розслідування нападу на херсонського журналіста Сергія Нікітенка та інших активістів: «Усіх цих випадків не розслідує поліція. Повірте, у нас вистачає життєвого досвіду й досвіду роботи в громадсько-політичному середовищі, щоб це точно знати». Окремо Гандзюк критикувала всю правоохоронну систему через бездіяльність у боротьбі із сепаратизмом. У липні вона опублікувала інформацію, що в Херсоні створювали проросійські органи самоврядування, однак правоохоронці абсолютно ігнорували це.

Справу перекваліфікували

Через кілька днів після нападу на Катерину міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про затримання Миколи Новікова, якого начебто підозрювали у злочині. Проте згодом з’ясувалося, що затриманий має неспростовне алібі, та й сама Катя записала відеозвернення з лікарні, де заявила, що Новіков — не та людина, яка облила її кислотою.

Слідчі змінили кваліфікацію злочину проти Катерини Гандзюк, і це кримінальне провадження розслідують як умисне вбивство, скоєне групою осіб з корисливих мотивів з особливою жорстокістю на замовлення. Поліція стверджує, що слідство із встановлення виконавців та організаторів нападу завершено.

За інформацією керівника Нацполіції Сергія Князєва, за фактом нападу поліція затримала п’ять співучасників злочину, яких було заарештовано. «Серед них безпосередній організатор і виконавець», — додав глава НПУ, повідомивши, що найближчим часом матеріали кримінального провадження передадуть до суду. Якщо провину затриманих буде доведено, їм загрожує до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення. Розслідування щодо встановлення замовника злочину веде СБУ.

Безкарність, яка вбиває

На трагічну звістку про смерть Каті Гандзюк Президент Петро Порошенко відреагував закликом до правоохоронних органів зробити все необхідне, щоб притягти до відповідальності її вбивць. «Ми всі маємо об’єднати зусилля, щоб сталося саме так. Спільно допомогти правоохоронним органам, поліції, щоб зло було покарано», — наголосив у Стамбулі Петро Порошенко, повідомляє УНІАН. А Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зазначив у Тwitter: «Померла Катерина Гандзюк. Злочин проти неї — без терміну давності. Винні мають понести покарання. Вічна пам’ять...»

До цих закликів долучився й Голова Верховної Ради Андрій Парубій. «Безкарність породжує зло. Смерть Катерини не може залишитися непокараною. Закликаю правоохоронні органи якомога швидше встановити не лише виконавців, а й усіх замовників цього злочину», — заявив Андрій Парубій. Він повідомив, що група нардепів звернулася до фракцій парламенту із пропозицією створити тимчасову слідчу комісію у справі Каті Гандзюк.

Міжнародна спільнота також закликає українську владу не допустити безкарності щодо вбивць Каті. «Дуже засмучений новинами про смерть неймовірно сміливої Катерини Гандзюк. Напад на активістів громадянського суспільства неприйнятний. Винних у цьому злочині слід неодмінно притягнути до відповідальності», — написав у своєму мікроблозі у Twitter Єврокомісар з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнес Ган.

Посли Великої Британії та США в Україні Джудіт Гоф і Марі Йованович закликали притягти до відповідальності замовників убивства активістки.