Концепцію створення Служби фінансових розслідувань (СФР) 23 квітня затвердили на урядовому комітеті. Вона передбачає об’єднання розпорошених нині зусиль представників правоохоронних органів задля ефективного результату в боротьбі з економічною злочинністю. Цю службу створять на базі Державної фінансової інспекції України, Податкової міліції, служб МВС — управління по боротьбі з організованою злочинністю та управління по боротьбі з економічною злочинністю (у функціях боротьби з економічною злочинністю) та СБУ. Про це на брифінгу в Будинку уряду повідомив заступник міністра доходів та зборів України Володимир Хоменко.

Він вважає, що єдиний орган замість п’яти зменшуватиме тиск на бізнес, усуне дублювання функцій, сприятиме фінансовій прозорості та стимулюватиме суспільний запит на справедливість. Цей досвід підтверджує практика багатьох країн, зокрема Італії, Польщі, Грузії, Швеції, США, Австрії, яку і було використано під час створення даної концепції. Для формування такої служби є політична воля держави та фахівці.

За словами Володимира Хоменка, згідно з останньою версією концепції, СФР раз на рік звітуватиме перед Верховною Радою про виконання цього закону. Даний орган підпорядковуватиметься Кабміну. Призначатиме за поданням Прем’єр-міністра України голову і трьох його заступників також Кабінет Міністрів. Ця версія документа пройшла експертну оцінку в Мін’юсті, який практично його завізував. Після цього проект концепції можна вже буде вносити на засідання уряду.

Тіньовий ринок і надалі залишатиметься у полі зору тих, хто боротиметься з економічними злочинами. Фото з сайту imenno.ru

Усі, хто нині працює в департаментах органів, які ведуть боротьбу з економічною злочинністю, а це понад 20 тисяч фахівців, не будуть автоматично зараховані в ці служби. Передбачається їхнє скорочення, можливо, до 50%. Службу фінансових розслідувань планують зробити цивільною, з наданням її представнику соціального пакета. Ставку робитимуть на молодих працівників, які не спокушені злочинними схемами.

«Сьогодні, наприклад, по місту Києву в десяти районах столиці призначили всіх молодих працівників податкових органів, звання у яких не вище майора. І нині серйозних зауважень до їхньої роботи ні керівництво, ні бізнес не мають. На жаль, раніше податкова міліція Податкової служби працювала не на активний збір податків, а брала участь у злочинних схемах, які ми нині руйнуємо», — констатував заступник міністра доходів та зборів України.

Серед функцій новоствореної служби — оперативно-розшукова діяльність, попереднє слідство, контрольно-перевірочні дії. Нині опрацьовують методику правильного вибору об’єкта для перевірки та максимального усунення суб’єктивізму її співробітників (передбачається скорочення контакту представника СФР із суб’єктом господарювання та перехід на електронне «спілкування»).

Володимир Хоменко констатував, що тепер жодного тиску на бізнес, який працює прозоро і сплачує податки, немає. Є тиск на тіньовий бізнес. Наприклад, тіньовий ринок алкогольної продукції,  один із найкримінальніших із прибуткових тіньових бізнесів, нині зменшено з 50% до менше ніж 10%. Фахівці працюють над пакетом документів, які усунуть умови розкрадання спирту, виготовлення неврахованої «лівої» горілки легальними виробниками, оскільки підробити акцизну марку можна було без проблем.

За березень цього року акцизний збір становив один мільярд гривень, а за квітень досяг двох мільярдів гривень. «Першого березня підвищено ставку акцизного збору на алкогольну продукцію, однак детінізація цього ринку дала змогу збільшити надходження на мільярд гривень», — підкреслив пан Хоменко.

Наступний етап підвищення акцизу має бути в липні. Володимир Хоменко вважає, що не потрібно вкотре його підвищувати та збурювати суспільство збільшенням цін. Варто виводити гроші з тіні (конвертів, податкових ям, контрабанди, сірих схем), що принесе бюджету десятки мільярдів гривень.

ДОВІДКА «УК»

Згідно з даними податківців, податкова міліція минулого року стягнула до бюджету за результатами кримінальних проваджень 722 мільйони гривень, Прокуратура — 13 мільйонів гривень, органи МВС — майже 32 мільйони гривень, СБУ — 600 тисяч гривень.