СИТУАЦІЯ

У Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика - дві адреси?

Буде чи не буде? Це запитання останні два місяці не сходить з вуст шанувальників рідного слова. Оскільки чіткої відповіді, як це було десять років поспіль, вчасно Міністерство освіти і науки не надало, почали поширюватися різні чутки. Що за ними стоїть?

Нагадаємо, конкурс згідно з Указом Президента України від 2 листопада 2007 року проводиться щороку з 9 листопада по 20 травня. Його засновники - Ліга українських меценатів та Міносвіти. У положенні про нього зазначається, що про початок роботи в жовтні поточного року Міносвіти повідомляє АРК та обласні управління освіти листом за підписом міністра освіти або його заступника. Отже, невизначеність спричинена порушенням МОН положення про повідомлення дати початку конкурсу. Тим часом 1 листопада міністерство оприлюднило не наказ, а лист міністра. В ньому повідомлялося, що Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика в 2010-2011 навчальному році буде проведено в чотири етапи у відповідні терміни. Урочисте відкриття конкурсу відбудеться 9 листопада 2010 року в Дніпропетровську.

Міністр зазначив, що цьогоріч з метою стимулювання учнівської та студентської молоді до вивчення української мови і літератури та в рамках підготовки до відзначення в 2014 році 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка Указом Президента України започатковано Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Оскільки відповідальність за його проведення покладено на Міністерство освіти і науки, то XІ Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика проводитиме безпосередньо Ліга українських меценатів за погодженням з Міносвіти, наголосив Дмитро Табачник.

А далі цитуємо: "Просимо поінформувати навчальні заклади щодо участі учнівської та студентської молоді у XІ Міжнародному конкурсі з української мови імені Петра Яцика та сприяти його проведенню".

Здається, питання знято. Однак Ліга українських меценатів так не вважає.

На зустрічі з журналістами виконавчий директор Ліги українських меценатів, співголова координаційної ради конкурсу Михайло Слабошпицький пояснив, чому.

Передусім він зазначив, що від міністерства чекали наказу, а не листа. Оскільки, на думку співзасновників, саме наказ надає легітимності марафону, зобов'язує освітян його організовувати.

Щороку, наголосив він, у конкурсі брали участь до п'яти мільйонів школярів, студентів, учнів профтехосвіти, курсантів та слухачів військових навчальних закладів. Паралельно цей престижний і популярний мовний марафон відбувався більш як у двадцяти країнах світу. Десять років мовного турніру перетворили конкурс не просто на наймасовіший український захід за всі роки існування незалежності, а й на унікальний бренд. На нього звернули увагу в інших країнах (конкурс з російської мови почали проводити в Росії, з казахської - у Казахстані...).івзасновники конкурсу не сприймають повідомлення МОН про те, що все фінансування з 2006 р. здійснює міністерство.

- Незмінну для проведення конкурсу суму - 680 тис. грн щороку - забезпечує Ліга українських меценатів, - сказав Михайло Слабошпицький.

Зрозуміло, міністерству хочеться, щоб і "вовки були ситі, й вівці цілі", сказав М. Слабошпицький. Тому й пропонує майже компромісну в його розумінні фразу: "Рішення про участь у конкурсі мовознавців імені Петра Яцика є виключно прерогативою керівників загальноосвітніх середніх навчальних закладів". Мовляв, ми не забороняємо конкурс, а ви, керівники освітніх закладів, робіть як хочете.

Звісно, конкурс ім. Т. Шевченка - продуктивна й корисна справа, але чому треба відміняти конкурс ім. П. Яцика? Чому треба відмовлятися від уже досягнутого? - запитують співзасновники. Чому не взяти конкурс ім. П. Яцика за органічну складову конкурсу ім. Т. Шевченка? Саме щодо мови, а конкурс з літератури також означити чиїмось авторитетним іменем - і все це разом буде освячене саме іменем Тараса Шевченка.

І все-таки, попри всі тертя, конкурс імені П. Яцика планують проводити.

- Оскільки міністерство повідомило про його відкриття у Дніпропетровську, - продовжив Михайло Слабошпицький, - захід там і відбудеться. Але, на нашу думку, там не встигли належним чином підготуватися, бо міністерство невчасно оприлюднило свою позицію. Саме через це нам довелося готувати запасний варіант.

Офіційне відкриття XІ Міжнародного конкурсу з української мови ім. П. Яцика відбудеться 9 листопада - в День української писемності - у селі Верхнє Синьовидне Сколівського району Львівської області, на батьківщині мецената П. Яцика. Цього дня з різних регіонів України до Верхнього Синьовидного прибудуть відомі громадські діячі, письменники, меценати, освітяни.